«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 16.05.2024, 04:25:21

Головна » 2009 » Листопан » 14 » Цілителі душ: підстав для паніки немає



Цілителі душ: підстав для паніки немає
13:13:55
 
За інформацією Мінохоронздоров’я, з кінця жовтня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло понад 1 млн українців. Також відомство підтверджує 70 випадків захворювання на каліфорнійський грип. Епідеміологічний поріг перевищений у столиці і тринадцяти областях України. У зв’язку з епідемією українці панікують: скуповують ліки, миючі засоби, а якщо хтось у громадському місці кашлянув чи пчихнув, оточення підозріло дивиться в його бік. "Людей на зупинці відлякує навіть чхання або нежить, - байдуже чи маєте ви ознаки хвороби, - біля вас одразу звільняється простір. То хіба це не паніка?" - риторично запитує 26-річна киянка Олеся Мигаль. Деякі львів’яни теж стривожені. "У нас розпустили усіх по хатах, щоб працювали вдома. Навіть українські емігранти, які проживають у Чехії, бояться сюди їхати. І не тому, що бояться захворіти, а тому що переживають, що не зможуть провернутися назад", - каже львів’янин Олександр Студеняк.
 
Політична хвороба
 
Цілителі душ – психологи – зазначають, що незважаючи на епідемію, підстав для паніки немає. На грип та ГРВІ хворіли й у минулі роки, однак цього року все збіглося з виборами, тому політики намагаються використати "грипозну ситуацію" на свою користь: хтось показати свою перемогу над грипом, хтось – зайвий раз покритикувати урядовців, що вони щось чинять неправильно. Столичний психолог Олексій Шнеєр: Екстраординарний фактор нинішньої епідемії – вибори"Екстраординарний фактор нинішньої епідемії – вибори. Але хіба до цього часу не з’являлися нові види грипу? Вони були. Певній політичній силі важливо підтримувати напругу у суспільстві, щоб люди запам’ятали уряд, як низку неприємностей і проблем. Це – технологія. І ті, хто прийде до влади можуть нею скористатися, отже нас може чекати ще одна екстраординарна епідемія. Технологією будуть користуватися, допоки вона не застаріє", - каже столичний психолог Олексій Шнеєр. На його думку, що нинішня ситуація вигідна політикам, оскільки вона може дестабілізувати ситуацію у суспільстві. Мовляв, спочатку була криза, потім сексуальні скандали, а зараз - грип. "Що буде далі – невідомо, але комусь вигідно це підтримувати", - зауважує Шнеєр. Його колега член Європейської психотерапевтичної ліги Тетяна Чепова вважає, що за появу панічних настроїв відповідають також ЗМІ, які подають здебільшого однонаправлену песимістичну інформацію: про кількість смертей, епідемію, нестачу масок, ліків тощо. Натомість оптимістичної інформації, яка б збалансувала напругу, зокрема, про заходи профілактики, небагато.
 
Профілактика передусім
 
Інші психологи кажуть, що тривога може виникати незалежно від політики, адже про свинячий грип говорять давно, причому не тільки в Україні, а в інших країнах. Питання в тому, що уряди цивілізованих держав належним чином дбають про своїх громадян й забезпечують повноцінну профілактику. У Канаді вже кілька місяців в поштових скриньках лежать брошури про профілактику від грипу, а всі публічні місця забезпечені розчинами для миття рук і маскамиЯк розповідає Новинарю психотерапевт, кандидат психологічних наук Лариса Дідковська, яка працює у Львові та Торонто, у Канаді вже кілька місяців в поштових скриньках жилих будинків лежать брошури на кілька сторінок з інформацією про профілактику від грипу: як мити руки, чхати, проводити дезінфекцію слизових. Написано про групи ризику, симптоми, контактні телефони організацій, куди можна звернутися по допомогу. Вакцинація добровільна й безкоштовна, а карантину в Канаді немає. Однак усі публічні місця, в тому числі школи, університети, аеропорти тощо, забезпечені спеціальними розчинами для миття рук, масками, і все це теж безкоштовно. "Вчора ми дивилися останні новини (канадійські – ред.), де розповідають про грип, гострі респіраторні вірусні недуги, і що з ними робити. Показали чоловіка, який тримає на руках двох малолітніх дітей, у котрих діагностували свинячий грип. Тато розповідає, що у дітей стан не важкий, отже госпіталізація не потрібна, тому його з дітьми відпускають додому. Госпіталізують тих, у кого тиждень лихоманка, кому треба робити вентиляцію легень, у кого дійсно важкий стан", - розповідає Дідковська.
 
Гра на почуттях
 
Вона, як і її колега Шнеєр, вважає, що за нинішньою ситуацією стоять політичні потреби: "Україна стоїть на порозі виборів, і для того, щоб перевести вектор громадської напруги, страху, обурення від дій влади у будь-який інший бік, найпростіше налякати людей смертю. Щоб люди не думали про вибори, про те, що їх чекають бандити при владі, щоб вибори були їм байдужі. Тоді на момент виборів їхні обурення та страхи будуть вже відреаговані в іншому напрямку", - пояснює Дідковська. На її думку, друга вигода – це гроші, адже, за інформацією у ЗМІ, аптеки зібрали "великий врожай" від продажу ліків. Й, по-третє, за словами Дідковської, паніка вигідна ще й тому, щоб "протягнути перед світом руку жебрака й сказати: "Люди рятуйте!". "Якщо трубити на весь світ, що у нас біда, то світ почне рятувати "бідних, нещасних, знедолених" українців. Але правда дуже проста: епідемія є скрізь, і в усіх цивілізованих державах уряди заспокоюють та захищають своїх громадян з цього приводу. Адже Канада не кричить: "Дайте гроші, бо у нас грип", Польща теж не кричить. А до України вже йдуть гуманітарні медикаменти", - наголошує Дідковська. І додає, що, окрім лікарень, частина цієї гуманітарної допомоги може потрапити на продаж до комерційних аптек. Теперішня епідемія надійніша і простіша за кризу, щоб злякати людинуНа думку Дідковської, якщо порівнювати нинішню паніку з тривогою, яку відчули українці з настанням глобальної економічної кризи або панікою від Чорнобиля, можна виявити їх спільний вплив на "інстинкт самозбереження". При цьому теперішня епідемія навіть надійніша і простіша, щоб злякати людину. "Бо криза – це щось абстрактне. Так, це дотичне до мене, але від кризи я не вмру, а від грипу можна вмерти", - пояснює експерт.
 
Спокій і ще раз спокій
 
Щоб не піддавати організм стресу внаслідок паніки, психологи радять критично ставитись до навколишньої дійсності, зберігати спокій, осмислено сприймати те, що подають ЗМІ та підтримувати імунітет позитивними емоціями. Відомо, що під час стресу, особливо постійного, імунітет може знижуватися. А необхідну інформацію про хвороби, методи лікування, профілактику отримувати у лікарів. Чиновники МОЗ повідомляють, що нинішня ситуація хоч і складна, але залишається під контролем і не виходить за рамки середньостатистичних показників минулого року. Столичні лікарі, у свою чергу, зауважують, що підстав для паніки немає й населення хворіє здебільшого на ГРВІ, випадків грипу значно менше. "Це звичайна ситуація, яка притаманна осінньому та весняному періоду, коли розповсюджуються ГРВІ. Щорічна смертність від ГРВІ, до яких входить і грип, складає приблизно 3 тис. випадків на рік", - зазначає Світлана Бичкова, лікар-імунолог київської клініки Добробут.
 
Ольга Жила
 
 
 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 410 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
ЕС потратил 14 млн. евро на на доказательство пользы фруктов
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...