«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 16:00:30

Головна » 2011 » Липень » 23 » Із щоденника Сергія Федаки… Прапор



Із щоденника Сергія Федаки… Прапор
15:08:54

 
І чого у нас все не так, як у людей? У багатьох країнах, причому далеко не найзаможніших, державний прапор об’єднує громадян, є певним пунктом примирення. У Туреччині чи Єгипті державний прапор встановлюється там, де людям добре, де вони переживають позитивні емоції – на пляжах, інших місцях відпочинку, біля історичних пам’яток, природних перлин тощо. Американці тулять його взагалі де завгодно. У нас же – майже виключно на офіційних установах, тільки на свята – трохи ширше. Та й то цього року намітилась була тенденція підмінити державний прапор червоним, що вже взагалі нікуди не лізе. Двадцять років звикали до одного, тепер – задній хід. Але напередодні останнього Дня Перемоги парламент з подачі комуністів таки прийняв законопроект, який передбачав використання червоного прапора нарівні з державним.

 
У частині областей таке рішення викликало категоричне неприйняття, бо під червоним прапором чинилися чергові арешти, розстріли, виселення, конфіскації майна, під цим прапором засуджували борців за національну ідею тощо. Більш того, використання цього прапора 9 травня у Львові привело до масштабної бійки. Закарпаття загалом поставилося до такої колізії байдуже, але гарячі галичани не стерпіли. Більш того, на 22 червня було обіцяно повторення вуличних заворушень. Все це стримувало Президента від того, щоб підписати відповідний закон.

 
Проте 21 травня В.Янукович все-таки завізував його. Чи то він вирішив зберегти комуністів з їхнім 21 голосом у складі парламентської коаліції, чи то був черговий крок на зближення з Росією, де червоний прапор широко використовується, чи були ще якісь причини – зараз можна тільки здогадуватися. Натомість 24 травня лідер Української Народної партії Юрій Костенко звернувся до Конституційного Суду з вимогою скасувати відповідний закон. Паралельно по всій Україні було розгорнуто акції "Рідний прапор нас єднає”. Аргументація була непробивною: закон фактично прирівняв червоний прапор до державних символів, а таке питання не може регулюватися звичайним законом, а тільки змінами до чинної Конституції, потребує значно складнішої процедури проходження через парламент.

 
Хоча щось заперечити тут було дуже тяжко, суд довго зволікав із розглядом справи по суті і тільки за кілька днів до 22 червня визнав використання червоного прапора нарівні з державним неконституційною дією. Червоний прапор не заборонено. Хто шанує його, може використовувати і далі, але вже виключно у приватному порядку, а не в офіційному. Таким чином, мети, яку переслідував Ю.Костенко, звертаючись до суду, було досягнуто. Правда, в експертному середовищі зразу поширилася дещо інша думка: рішення суду, який зараз очолює донецький юрист і де Президент має стійку більшість, було своєрідною помстою комуністам, які напередодні не дали жодного голосу за пенсійну реформу у першому читанні.

 
Гіпотеза доволі переконлива, але В.Янукович, приймаючи кількох журналістів у своїй Межигірській резиденції, не підтвердив її. Мовляв, то була власна ініціатива самого голови суду, який виходив виключно із букви Конституції. Вона дає вичерпний перелік державних символів (герб, прапор, гімн) і ніщо інше не може більше бути прирівняне до них. Сам Президент зустрів таке рішення з певним сумом, бо признався, що поважає червоний прапор, під яким минула значна частина його життя. Але він мусив підкоритися офіційним тлумачам Конституції, гарантом котрої він і виступає.

 
Тяжко, звісно, сказати, котра з двох версій є ближчою до істини, але Президент фактично підтвердив, що ключову роль у прийнятті відповідного рішення відіграв Ю.Костенко, ставши автором офіційного подання до суду, без якого нічого не відбулося би. Отже, навіть в нинішній, здавалося би, патовій політичній ситуації, можна щось чинити, якщо тільки не сидіти склавши руки, як робить багато інших партій. До того ж цілком завершеною справу поки не можна вважати. Зараз у парламент повторно внесено доопрацьований законопроект "Про державний прапор України”.

 
Вже у вересні Верховна Рада має нагоду виконати пункт 4 відомого рішення Конституційного Суду, де запропоновано законодавчо встановити порядок використання державних символів. У законопроекті, зокрема, чітко підкреслюється, що нарівні з державним прапором не можуть використовуватися ніякі інші.

Сергій ФЕДАКА, газета "НЕДІЛЯ”
 
 
 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 685 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чехія висилає українських дипломатів
Тестування мовами нацменшин обійдеться державі у 80 тисяч гривень
Кожен закордонний паспорт приносить державі 93 грн
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
В России решили уволить 22 тысячи милиционеров
Погода у Закарпатті та Ужгороді 6 травня
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Loading ...

Всього коментарів: 1
20.03.2012
1. Para [Матеріал]
I'm so glad that the inrteent allows free info like this!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...