«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 03:05:29

Головна » 2011 » Серпень » 31 » Кишкові бактерії можуть впливати на роботу мозку і настрій



Кишкові бактерії можуть впливати на роботу мозку і настрій
07:30:58

Група вчених із США, Ірландії та Канади озвучила теорію про те, що один з видів бактерій, що живуть в кишечнику, здатний безпосередньо впливати на рецептори мозку і впливати на емоційний стан, повідомляє журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.


В останні роки вчені активно зайнялися дослідженням питання про те, чи можуть бактерії, яких в організмі людини налічується більше сотні видів, впливати на роботу організму. Більшість досліджень у цій сфері стосувалися впливу на нервову систему токсинів хвороботворних бактерій. Проте існувало дуже мало даних про вплив на ЦНС і на мозок непатогенних мікроорганізмів.


Дослідженням впливу на роботу головного мозку бактерій активно зайнявся Джон Кріен з університетського коледжу міста Корк Ірландія. У своєму експерименті він досліджував, як на роботу рецепторів мозку і поведінку у мишей впливають молочнокислі бактерії Lactobacillus rhamnosus. Ці бактерії були обрані, оскільки їх близькі родичі часто служать в якості інгредієнтів засобів для відновлення мікрофлори кишечника, про побічні ефекти яких було відомо дуже мало.


У рамках дослідження, протягом шести тижнів миші отримували дози лактобактерій і демонстрували менше ознак стресу і страху в стандартних лабораторних тестах, ніж контрольна група. Зокрема, миші на бактеріях проводили більше часу, досліджуючи відкриті простори, які зазвичай лякають гризунів. Крім того, у них були менші сплески гормонів стресу, коли дослідники кидали їх у воду.


У мозку у мишей, що отримували лактобактерії, вчені виявили зміни активності генів, що кодують рецептори нейромедіатора гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК або GABA). Цей нейромедіатор грає роль гальма активності нейронів і багато засобів для лікування панічних розладів, фобій та інших неврозів містять цю речовину.


За даними вчених, зміни в кількості рецепторів не було рівномірним - в деяких зонах мозку їх виявлялося більше, в інших менше, але загальний ефект полягав в зниженні тривожності. Жоден з цих ефектів не спостерігалося у мишей, що не отримували бактерії.


При цьому дія бактерій на рівень тривожності не спостерігалося, якщо дослідники перед початком експерименту перерізали так званий блукаючий нерв, який є головним передавачем інформації від кишечника до мозку.


Яку роль цей нерв грає в здатності бактерій впливати на емоційний стан мишей, вчені розраховують з'ясувати в ході подальших досліджень.


Нагадаємо, на початку серпня американські вчені з медичного коледжу Альберта Ейнштейна в ієшива-університеті в Нью-Йорку прийшли до висновку, що у людей, які сидять на дієті, мозок поглинає власні клітини.


Категорія: Здоров’я | Переглядів: 575 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...