«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 00:53:15

Головна » 2011 » Лютий » 25 » Митці святкують 140-річчя з дня народження Лесі Українки



Митці святкують 140-річчя з дня народження Лесі Українки
13:06:18
 
 
 
"Лісова пісня", яка живе століття. Мистецька спільнота відзначає 140-річчя з дня народження Лесі Українки і 100-річчя від часу написання науславленішого твору поетеси.

Народилася вона у Новограді-Волинському, на Волині сформувалася як особистість і заявила про себе як поетеса. У 9 років написала свій перший вірш "Надія” і тут... застудилася. Про дитинство малої Лесі і досі розповідають старі мури луцького замку. Діти, граючись, вишкрябали на стіні щось на кшталт "тут був я".

"Очевидно, це якраз перед від’їздом у Колодяжне. Леся із сестрою Ольгою й меншими дітьми, з якими вони дружили, заходили у Верхній замок через В’їзну вежу, підходили до цього муру і проходили у хвіртку, яка була пробитою в мурі”, - каже історик Петро Троневич.

Про Волинь і головний твір поетеси. Історію про дядька Лева Леся ще дитиною підслухала від хатньої робітниці. Жив він поблизу села Скулин над озером Нечимне. Саме ця мальовнича колись місцевість навіяла Лесі її "Лісову пісню", з опису краю і починається твір.

"Музей був дуже давно, тільки його давно вже немає, того музею, це побудували інший музей... Поки його доглядали той музей, все там нормально було. А старенькі стали баба й дід, вибралися в село, той музею спалили”, - каже старший доглядач музею "Лісова пісня" Іван Ющик.

"Вона приїжджала така панночка, була вся у віночках з тим своїм вбранням таким. Місцевий народ собі не міг такого дозволити... На початку Скулина з правого боку, як в’їжджати, була криниця і вона приїжджала завжди туди брати воду. І місцеві дітлахи особливо та й дівчатка прибігали дивитися на таку пані”, - каже лісничий Скулинського лісництва Леонід Лесюк.

Виявилося, образ не лише дядька Лева, а й Лукаша - писався з реальних людей. Якщо про першого місцеві мало що пам’ятають, то прототипом Лукаша, запевняють, міг бути мешканець села Ярмил Кубах, який нині покоїться на сільському кладовищі. Кажуть, він був небайдужий до Лесі. А на місці, де жив дядько Лев, ще зберігся дуб, під яким відпочивала поетеса. Тепер тут заповідник, де проводять виїзні уроки й читання.

"А я ще знаю: любчику, хороший душогубчику, де ти варився, Ти водяну царівну замінив на мельниківну. Зимові довгі ночі, а в дівки гарні очі, недарма їй паничі носять дукачі”, - розповіла учениця 23-ї Луцької школи Анжеліка Даньчева.

"Я думаю, що воно могло так бути, що Леся на місці мавки ставила себе. може вона й справді тут була вже такою дитиною підлітком, може, вона справді сама, може де кохала того Лукаша і вона поставила себе на місце і писала все, те, що відбувалося насправді з нею, а не з Мавкою”, - каже лісничий Скулинського лісництва Леонід Лесюк.

Нині місцеві розповідають про свою багату сельчанку лише хороше. Кажуть, коли пані виходили надвір, то збігалося подивитися все село, а коли виїжджала кіньми, дзвоники на них було чутно дуже далеко. Це була багата родина, але ніколи не ображала простолюд, який працював у них.

Джерело: http://24tv.ua
Категорія: Україна | Переглядів: 389 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Ученые выяснили, почему некоторые планеты движутся задом наперед
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
Сільвіо Берлусконі святкує 74-річчя
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...