«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 16.05.2024, 04:13:03

Головна » 2012 » Січень » 9 » На Закарпатті аграрії колядують і пікірують ранні овочі та квіти



На Закарпатті аграрії колядують і пікірують ранні овочі та квіти
12:47:05
 

Ледве встиг завершитися овочевий сезон, як мешканці села Великі Ком’яти Виноградівського району Закарпаття без перепочинку починають готуватися до нового. Коли напередодні новорічних свят ми завітали в гості до сім’ї Марії та Юрія Федьо, привітні господарі вже мали чим похвалитися.

У теплиці зеленіють тендітні пагінці петуній, сульфіній, пеларгоній різних видів, майв, фуксій, красуються в горщиках бегонії, лотоси, кактуси, розмарин, радують рясними сходами чорнобривці, навіть алоє – столітник напередодні свят вирішив віддячити господарям оригінальним цвітінням.

– У жовтні починаємо черемкувати майви, а у листопаді – сульфінії, решту квітів сіємо після 20 грудня, а в кінці січня пікіруємо спочатку у спеціальні касети, потім у пластикові стаканчики, а як підростуть – висаджуємо у горщики. У кінці березня квіти вже милують зір різнобарвним цвітінням, тож на початку квітня ми вже веземо їх на базар, – розповідає Марія Михайлівна. – А вже у січні сіємо помідори, на початку квітня висаджуємо їх у теплиці. У червні збираємо перший урожай.

Торік висаджували 8 тис. стебел шпалерних і низькорослих голландських і молдавських сортів „Платус”, „Примадонна”, „Барон”, „ВЛ-113”, „Топ-капі”. Які садитимемо цього року, ще не визначилися. Вагаємося і щодо капусти. Оскільки з квітами треба багато працювати, то ранню білокачанну не встигнемо попікірувати. А середньолітню торік Славик один раз повіз до Виноградова на базар і продавав по 40 копійок за кілограм, навіть гроші на солярку йому не повернулися.

Тож на сімейній раді вирішили, що не варто її навіть рубати на городі, а коли перегнила, просто переорали, аби хоч землю удобрила. Та й зимова капуста зараз всього-на-всього по 60 коп. Задешево реалізовували торік і помідори. Тож ми трудимося, покладаючи надії на заробіток, а наскільки буде вдалим цей сільськогосподарський рік, покаже час.

– Ця справа потребує не лише наполегливої праці, а й чималих матеріальних затрат, адже для того, аби гроші заробити, спочатку їх треба вкласти, – підраховує витрати старший син господарів Ярослав. –Лише горщиків придбали на 10 тис. грн., 6 тис. грн. заплатили за насіння, купили у Дрогобичі на заводі 100 мішків торфу по 50 грн. (у нас такий коштує 80 гривень), а дрова для опалення теплиці ...

Благо, що цьогорічна зима тепла, тож і опалення обійдеться дешевше, ніж торік. А скільки разів на ніч треба вставати підкладати дрова у вогонь. Аби квіти гарно зростали, їх треба обробляти від шкідників та хвороб, підгодовувати вітамінами тощо. Кошторис я не складав, але витрат матимемо на близько 40 тис. грн.. А вкладені сили та труд, недоспані ночі взагалі не рахую.

Роботи вистачає для всієї родини Федьо: пересаджують та пікірують квіти та овочі Марія Михайлівна та Юрій Юрійович, їх старший син Ярослав та невістка Оксана (коли засне малесенька Катруся), а в позаурочний час і восьмикласник Юрась не цурається жодної роботи – і на городі допоможе, і з племінницею догляне. Адже, зростаючи в селі, до праці звикають з дитинства. Головне, аби Бог благословив гарний врожай і пристойний заробіток.

Наталія КОБАЛЬ, 

Джерело: karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 619 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
ЕС потратил 14 млн. евро на на доказательство пользы фруктов
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...