«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 22:10:30

Головна » 2011 » Липень » 14 » На Закарпатті для захисту довкілля та культурної спадщини створюватимуть натурпарки



На Закарпатті для захисту довкілля та культурної спадщини створюватимуть натурпарки
10:45:19
 
 
У рамках реалізації природоохоронного проекту «Забезпечення передумов для створення міжнародного транскордонного Природного парку Сатмар-Берег», що стартував в січні 2011-го року та здійснюється в рамках програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA http://www.huskroua-cbc.net/ua/), 8 липня в угорському місті Фегердьормат відбулася чергова зустріч угорських та українських учасників.

Українську сторону представляли Соціально-екологічна організація "Чистий Берег", Екоцентр "Тиса" та Берегівський туристично-інформаційний центр, угорську - Громадський фонд збереження навколишнього природного середовища і захисту культурної спадщини області Соболч-Сотмар-Берег. Голова цього фонду, Роберт Горват, біолог за фахом (який, до речі, чималу частину часу проводить на острові Нова Гвінея, досліджучи тамтешню природу) розповів присутнім про суть натурпарків в Угорщині та їхню відмінність від аналогів в інших країнах Європи.

Сьогодні така форма природоохоронних об´єктів, як "натурпарк", не передбачена українським екологічним законодавством. В той час як досвід Європи доводить, що функціонування натурпарків є ефективним механізмом для збереження цінних природних територій в місцевостях, давно порушених людською діяльністю та інтенсивно освоєних. Створення натурпарків сприяє збереженню місцевих традицій та ремесел, охороні культурної спадщини, архітектурних пам´яток, інших цінних та просто цікавих об´єктів. Головна відмінність натурпарків від інших об´єктів системи охорони природи (національні парки, заповідники, резервати тощо) полягає в тому, що їх діяльність здійснюється за підтримки місцевих громадських організацій та самоврядування. Об´єкти природно-заповідного фонду охороняє держава, тоді як місцеві цінності зберігаються здебільшого місцевими громадами. Відбувається симбіоз державних та місцевих інтересів. Основна ідея натурпарку полягає в збереженні природи за рахунок її використання за принципами сталого (стійкого) розвитку, в тріаді "збереження довкілля – соціальне благополуччя – економічний розвиток". В Німеччині, країні-піонері та лідері з розвитку натурпарків, налічується 103 натурпарка, які охоплюють 25 % площі країни. В Австрії налічується 47 натурпарків загальною площею 500.000 га, щороку в них буває близько 20 мільйонів відвідувачів. В сусідній до нашого регіону Угорщині діє 5 натурпарків, зокрема, й найбільший, створений в січні 2010 року, Натурпарк Сотмар-Берег.

Як зазначив угорський природоохоронець Роберт Горват, в Угорщині фінансування натурпарків державою або місцевою владою не передбачено, проте є чималі можливості для отримання грантів з європейських фондів. Саме ця можливість стимулює представників місцевої влади (насамперед, сільських голів) долучатися до мережі натурпарків. Натомість в сусідній Румунії, яка також є учасником тристороннього проекту із збору інформації про стан навколишнього середовища та культурно-історичної спадщини в історичних регіонах Сатмар (Угорщина та Румунія) та Берег (Угорщина та Україна), натурпарки фінансуються державою за активної участі громадськості в управлінні цими об´єктами. В Німеччині та Австрії натурпарки фінансуються регіональною владою. Відтак, єдиної моделі у європейських натурпарків не існує. В кожній країні створюється власна система, виходячи із наявних можливостей. Щодо України, то однією з цілей проекту якраз і стане розробка пропозицій для оптимальної моделі функціонування натурпарків, із створенням пілотної (демонстраційної) моделі на території Берегівського району Закарпатської області.

Олег Супруненко, координатор проекту
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 422 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Ученые выяснили, почему некоторые планеты движутся задом наперед
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
Сільвіо Берлусконі святкує 74-річчя
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...