«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 15.05.2024, 15:49:37

Головна » 2011 » Вересень » 16 » На Закарпатті двоє братів ховалися від комуністів протягом 25 років



На Закарпатті двоє братів ховалися від комуністів протягом 25 років
10:17:51
 

Сховатися подалі від комуністів – аж на чверть століття. «Вiкна» знайшли останнього підпільника Закарпаття.

Якби Емір Кустуриця знімав свій андеграунд не про югославських, а про українських підпільників то його героями певно могли б стати брати із закарпатського села Драгово, які ховалися 25 років.

Алегорична стрічка балканського кінорежисера розповідає про стихійних партизанів, які сховалися в підпілля 1941-го від німецьких вояків. Там вони виготовляють зброю і 50 років чекають виходу нагору, щоб боронити тою зброєю рідну землю. 92-го вони вилазять зі сховку і дізнаються – Югославії нема.

Українські підпільники Микола та Юрій Яреми в підпілля подалися, коли війна вже закінчилася – не хотіли йти в армію та вступати в колгосп. 49-го зачаїлися від комуністів, а 74-го Москва наказала Києву ліквідувати підпільників. Це фото "на згадку" в місцевій газеті.Нещодавно старшого брата Миколи не стало.

Юрієві Яремі 82. Коли виліз із криївки, йому стукнуло 50. Каже, тоді вже було запізно одружуватись. Тож залишився жити з братом. У колгосп вони так і не вступили – працювали самі на себе.

Юрій Ярема, підпільник:

Я був до всякого діла: і до політики, і до школи. Я мав і шити, і щось чинити.
Хата пана Юрія стара без світла, води, газу та інших вигід. Від цієї кімнати, яка колись була світлицею, йде вже не замаскований вхід у підвал. Тут брати ховалися, коли дізнавалися про облаву.

Сусідніми селами ходив поголос – брати-підземельці були в банді місцевого головоріза Пилипця. Той карав на горло ідейних комуністів. Дід Юрій каже: з шибайголовами справи не мав.

Сусідки Юрія Яреми кажуть: у селі за всі роки підпілля жоден не видав братів, хоча про них знали всі. Після викриття розповідають – брати довго дивувалися звичним для селян речам.

Сусідка:

Вони якось прийшли, а у нас ялинка стояла. Так дивилися дуже, кажуть: що то за дерево все повбиране? Вони таке ніде не бачили.

Історик Володимир Сергійчук каже: після війни багато українців переховувалося від влади – на Заході то були переважно націоналісти, на Сході – дезертири з лав радянської армії. І ті й інші могли домогтися волі, коли КДБ дізнавався – за підпільниками нема жодних злочинів.

Володимир Сергійчук, історик:

Вони через давність років не отримують покарання, бо суспільство і радянська держава вважала, що вони самі себе покарали.

Тієї самої думки й деякі з Яреминих односельців. Інші стоять на тім, що їхній земляк – герой і переповідають: у діда залишилися скоростріли, чи то пак автомат і кулемет, вкрадені у п'яних КДБістів. Але ніхто не знає, де дід тримає ту зброю. А він – не признається. 
 
Джерело: http://www.stb.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 429 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
ЕС потратил 14 млн. евро на на доказательство пользы фруктов
В Украине будет адская жара еще 10 дней
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...