«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 10:32:36

Головна » 2012 » Лютий » 4 » Проблеми ромів пробували вирішити в Ужгороді



Проблеми ромів пробували вирішити в Ужгороді
19:51:18

Під головуванням очільника краю Олександра Ледиди відбулась нарада щодо проблемних питань розвитку ромської національної меншини. У заході взяли участь заступник керівника області Іван Качур, обласний прокурор Анатолій Петруня, головний міліціонер краю Віктор Русин, представники 17-ти обласних ромських національно-культурних товариств, та майже два десятки представників територіальних поселень ромів.


Головні цифри, що характеризують життя ромської нацменшини Закарпаття, озвучив у своєму виступі начальник управління у справах національностей Юрій Гузинець. Так, він повідомив: за офіційними даними останнього перепису в області сьогодні проживає майже 14 тис. ромів (трохи більше 1% загальної кількості жителів області). Але реальні цифри, зауважив посадовець, удвічі, а то й втричі більші. Сьогодні компактні ромські поселення розташовані у майже 80 населених пунктах краю, а діти навчаються у 115 школах за місцем проживання. За даними управління у справах національностей, тільки 2,8 тис. ромів розмовляють ромською мовою, більша частина рідною визнають угорську, словацьку чи російську. Тому особливу увагу треба приділяти збереженню національної самобутності нацменшини.


Про стан соціального захисту ромів розповів Віктор Мацола. Так, 2011-го ромські родини Закарпаття отримали більше 100 млн. грн. різних видів державної допомоги. Зокрема, грошову допомогу при народженні дітей, багатодітним сім’ям та одиноким матерям. Представники громадських організацій повідомили про факти відмови у соцдопомозі, до прикладу, одиноким матерям та проблеми з присвоєнням жінкам звання матері-героїні. 

Стосовно першого питання: Олександр Ледида доручив начальнику управління соцзахисту розібратися у кожному окремому випадку. Стосовно другого, пояснив: звання матері-героїні отримують далеко не всі багатодітні жінки, адже існує складна процедура оформлення документів. До того ж, таке звання може присвоїти указом тільки Президент України.


Серед проблем медичних: пологи серед неповнолітніх (у 2011-му в області народили 39 ромських дівчат віком до 15 років) та захворюваність на туберкульоз (роми на цей недуг хворіють утричі більше порівняно з іншими закарпатцями). Планують продовжити дієву практику облаштування у великих ромських поселення (більше 500 жителів) стаціонарних медпунктів – сьогодні їх на Закарпатті працює 9. Самі ж роми скаржились на не завжди якісне та вчасне медобслуговування – про кожен такий випадок головний медик Закарпаття Роман Шніцер попросив повідомляти йому особисто і запевнив: триматиме ці питання на контролі.


Також піднімалися питання правового захисту ромів, допомоги в отриманні та оформленні земельних ділянок під індивідуальне будівництво. 
Одне з найбільш болючих питань і для освітян, і для самих ромів – низький рівень освіченості ромських дітей. Адже, згідно статистики, сьогодні початкову освіту здобувають тільки 30% маленьких ромів, більша частина їх навчання у школі не закінчує. А вищу освіту здобувають, на жаль, одиниці.


Очільник Закарпаття запропонував представникам ромських громад спільно вирішувати цю проблему:
– Ви маєте допомогти дітям, в першу чергу, здобути середню освіту. Далі – чекаємо від Вас кандидатури на навчання у вишах. На цьому етапі приймати рішення має кожна окрема ромська громада: хто, як не Ви самі, краще знаєте здібності власних дітей. Обласна влада, спеціалісти-освітяни допоможуть ромським молодим людям з підготовкою до незалежного оцінювання та вступом в університети. Думаю, кожен з нас розуміє: вирішити проблему можна тільки спільно, - резюмував Олександр Ледида. 

Прес-центр ОДА


Категорія: Суспільство | Переглядів: 434 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Ріо-де-Жанейро крокодили заповзають у двори місцевих жителів
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Самые лучшие современные кроссовки вредны для ног
У Китаї виявили новий вірус СНІДу, що передається через кашель
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
В Европе хотят качать электроэнергию из космоса
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...