«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 04:07:51

Головна » 2011 » Грудень » 25 » Сьогодні римо-католики святкують Різдво



Сьогодні римо-католики святкують Різдво
00:08:53


Святкують католицьке Різдво з 24 на 25 грудня. У багатьох країнах святкування починаються ще за тиждень. 


Посту як такого немає. Є так званий Адвент – час очікування свята. Ревні католики протягом місяця перед Різдвом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви, спілкуванню з родиною. А деякі навіть обмежують себе в їжі – не їдять мясо. 


У Святвечір після вечірньої меси родина збирається за пісним столом, на якому повинно бути, як і у нас, не менше 12 страв. Одне з частувань схоже на наше коливо – це зварені пшеничні або ячмінні зерна з медом. 


На Різдво зазвичай їдять освячені хлібці – облатки, якими причащають у церкві. Головна різдвяна страва – качка з яблуками й капустою або запечена індичка. 


У США індичку подають із журавлинним соусом, в Англії – з соусом з аґрусу. Запечену в білому вині індичку подають у Франції та Греції. А ось у Данії католикам більше подобається фарширована яблуками качка, як і литовцям і німцям. 


Качка по-пекінськи – традиційна різдвяна страва китайців-католиків. А в Бельгії на Різдво подають телячу ковбасу з трюфелями, у Голландії – дичину, оленину або кролика. Молочне порося – різдвяна святкова страва в Іспанії, а в італійців – риба й морепродукти. 


У Люксембурзі на Різдво їдять яблука і кров’яну ковбасу, а в Португалії – страви із сушеної солоної тріски баккалао. 


Католики на Різдво дарують усім подарунки. За традицією, без подарунка не можна залишити жодного родича чи знайомого. Головний герой Різдва – це, як правило, не новонароджений Спаситель, а Санта Клаус. 


Саме від Санти діти, розвісивши над каміном красиві шкарпетки, чекають подарунків. Усі різдвяні чудеса пов’язані з діями смішного товстуна, який кумедно сміється і любить пустувати. 


До речі, не всі католицькі священики підтримують цей майже язичницький культ. Католики на Різдво прикрашають не тільки ялинку, але й будинок традиційними вінками з омели. Швидше за все, ця традиція пов’язана з древнім кельтським культом друїдів, який пов'язаний із вшануванням цієї рослини. 


Напередодні Різдва на центральних вулицях міст споруджують відкриті ясла в натуральну величину, ставлять фігурки Христа, Богородиці та Йосипа, годівниці для тварин та інше начиння, відтворивши таким чином обстановку вертепу. 


У православній церковній є одне нічне Різдвяне богослужіння, в якому поєднані Велике повечіря, Утреня та Літургія. А в католицькій церкві служать три різдвяних меси окремо – вночі, вранці та вдень. Це символізує народження Спасителя в лоні Отця, у чреві Богородиці і в душі кожної людини.


zakarpatpost.net


Категорія: Світ | Переглядів: 721 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
Вчені видали каталог усіх живих істот Землі
Американські вчені викрили причину жіночої зради
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...