«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 04:10:43

Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Сьогодні УжНУ — це 18 факультетів, 97 кафедр, 20 НДІ, наукових центрів і лабораторій



Сьогодні УжНУ — це 18 факультетів, 97 кафедр, 20 НДІ, наукових центрів і лабораторій
10:16:48
 
 
18 жовтня в актовому залі економічного факультету відбулося урочисте засідання Вченої ради УжНУ з нагоди 66 річниці створення Ужгородського національного університету. На гостей чекала тематична виставка, на якій демонструвалися віхи історії навчального закладу, його наукові здобутки та сучасні напрямки дослідної роботи тощо.

На урочистості завітало чимало поважних гостей, серед яких були голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов та інші.

Відкриваючи засідання, ректор УжНУ, доктор історичних наук, професор Микола Вегеш коротко розповів про історію становлення університету.

Заснований у 1945 році, університет був одним із 9-ти класичних вишів на теренах усього колишнього Радянського Союзу. До його важливих досягнень належить відкриття аспірантури в 1953 році, університетського пункту спостереження за штучним супутником Землі в 1957 році, урочисте відкриття головного корпусу, в якому розмістилися п'ять факультетів у 1980 році, здобуття вченими університету першої Державної премії УРСР в галузі науки і техніки в 1989 році, відкриття науково-дослідних інститутів фітотерапії, фізики і хімії твердого тіла та Карпатознавства у 1992 році, акредитація університету в повному обсязі за IV акредитації в 1993 році, а також згідно з Указом Президента України від 19 жовтня 2000 року присвоєння Ужгородському державному університету статусу національного. За ці роки відкрито чимало нових кафедр і факультетів, навчальних корпусів; обрано першого в історії університету члена-кореспондента НАН України.

Нині УжНУ нараховує 18 факультетів, 97 кафедр, 20 науково-дослідних інститутів, наукових центрів і лабораторій, більш як півтори сотні докторів та півтисячі кандидатів наук. Лекції студентам читають 57 вчених, які удостоєні державних нагород і почесних звань. До еліти університету належать 11 лауреатів Державної премії в галузі науки і техніки, п'ятеро членів-кореспондентів НАНУ та галузевих наук.

УжНУ бере участь у численних міжнародних програмах і проектах. Протягом останніх десяти років згідно з різноманітними рейтингами, як вітчизняними, так і зарубіжними, університет постійно посідає високі місця серед класичних вищих навчальних закладів України.

УжНУ зібрав найбільшу в регіоні наукову бібліотеку, фонди якої налічують 1,5 млн. примірників книг і володіють багатьма унікальними зразками вітчизняного та зарубіжного книгодрукування.

Професор Вегеш подякував Міністру МНС, депутату Закарпатської облради Віктору Балозі за величезну благодійну допомогу під час будівництва нового приміщення наукової бібліотеки, стоматологічного факультету, реконструкції території навколо головного корпусу та чисельних інших проектів. Микола Миколайович також подякував обласним раді та адміністрації, міській владі за всебічну підтримку.

Від імені Закарпатської обласної ради та від себе особисто колектив УжНУ привітав голова облради Іван Балога, який підкреслив, що за 66 років університет виховав цілу плеяду видатних науковців. "Спасибі вам за те, що ви – єдиний цілісний монолітний механізм, ви – індикатор доброго, світлого. Ви висловлюєте свої емоції, коли бачите, що є несправедливість, ви активні, коли бачите, що хтось хоче збити з правильного курсу. Так, є вітри непорозумінь, але нехай все повертається на користь університету", – наголосив Іван Іванович.

Традиційно голова облради вручив низці працівників університету відзнаки обласної ради та подарував побутову техніку для потреб викладачів і студентства – три холодильники та три газові плити.

Слова глибокої подяки викладацько-професорському складу висловили й голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та ужгородський міський голова Віктор Погорєлов. Олександр Олександрович, зокрема, відзначив, що за роки існування УжНУ випустив більше 70 тис. фахівців у різних галузях. Керівник краю побажав залишатися лідером серед вищих навчальних закладів нашої держави. Олександр Ледида та Віктор Погорєлов вручили найкращим працівникам УжНУ грамоти та подяки, відповідно, облдержадміністрації та міської ради.

Святкового настрою додавали виступи народної чоловічої капели УжНУ "Боян", естрадного ансамблю "Фольклорне джерело Закарпаття" та співочих студентів.
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 416 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Ріо-де-Жанейро крокодили заповзають у двори місцевих жителів
В Дубае открылся высочайший отель в мире
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Самые лучшие современные кроссовки вредны для ног
У Китаї виявили новий вірус СНІДу, що передається через кашель
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...