«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 03:24:33

Головна » 2012 » Квітень » 8 » Сьогодні - Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя



Сьогодні - Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя
07:35:21
Великий Тиждень, який східна традиція ще називає Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в’їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, і їхні гілки прийнялося святити, назва свята змінилася: білоруське Вербніца, болгарське Цветніца, сербське Цвети, словацьке Квітна неділя (в деяких місцевостях України Вербну називають саме так).

Вхід Господній у Єрусалим – одне з дванадцяти великих церковних свят, яке відзначається Церквою у неділю перед Пасхою. Оскільки це свято залежить від дня святкування Світлого Христового Воскресіння, воно відноситься до «перехідних» свят, тобто до таких, які не мають постійної дати у календарі.

Вхід Ісуса Христа в Єрусалим описаний всіма чотирма євангелістами. За шість днів до Пасхи, після чудесного воскресіння Лазаря, Ісус Христос пішов у Єрусалим. У Єрусалимі на Нього чекали дві групи: люди, які були готові супроводжувати Його з урочистістю, з якою в давні часи на Сході супроводжували царів, та первосвященики юдейські, які, обурюючись на Ісуса за народну повагу, задумали вбити Його разом Лазарем, «тому що заради нього (Лазаря) багато з юдеїв приходили і вірували в Ісуса».

Єрусалим зустрів Ісуса Христа як Царя, тому задум первосвящеників вбити Його та Лазаря в той день не вдався. «Безліч народу, що зібрався на свято, почувши, що Ісус іде в Єрусалим, узяли пальмові вітки, і вийшли назустріч Йому та кричали: «Осанна!  Благословен Той, хто йде в ім'я Господнє, Цар Ізраїлю!» Багато людей підстилали свій одяг на шляху Ісуса Христа, інші зрізали гілки з пальм і кидали по дорозі, а діти вітали Месію. Повіривши у могутнього і доброго Вчителя, простий серцем народ готовий був визнати в Ньому Царя-визволителя.

Далі євангелісти оповідають: «Ісус же, знайшовши осля, сів на нього, як написано:«не бійся, дочко Сіонська! Це Цар твій іде, сидячи на молодому ослові». І ввійшов Ісус у храм Божий, і вигнав усіх продавців і покупців у храмі, і перекинув столи міняйлі та ослони продавців голубів. І сказав їм: Написано: «Дім Мій домом молитви назветься», а ви з нього зробили печеру розбійників». Весь народ з захопленням слухав вчення Господнє. Після чого до Ісуса приступили сліпі та криві, яких Він зцілив. Потім, покинувши Єрусалим, Він повернувся до Віфанії.

Свято Входу в Єрусалим ще називається Вербною неділею через те, що у цей день замість пальмових гілок ми традиційно використовуємо гілочки верби, які раніше за всі рослини проявляють ознаки життя після зими. Зазвичай, у храмі люди тримають гілочки верби разом із свічками як спогад про вхід Господній у Єрусалим перед Своїми стражданням і смертю на Хресті.


Категорія: Україна | Переглядів: 509 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Британские врачи рекомендуют лечить наркоманов героином
Закарпаття: Відзнаки журналістам краю вручив губернатор Олександр Ледида
Стартовала третья акция "7 чудес Украины": Выбирают лучшие замки
Азаров скоротив понад 100 "зайвих" відомств при уряді
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...