«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 07:31:04

Головна » 2012 » Січень » 14 » Спеціальна молекула врятує світ від парникового ефекту



Спеціальна молекула врятує світ від парникового ефекту
00:16:56

Існування надактивної сполуки кисню з вуглеводнем було передбачено більше півстоліття тому. Британські та американські хіміки створили з метану й озону особливо активну молекулу - так званий радикал Крігі. 


Нова частинка може нейтралізувати молекули забруднюючих атмосферу оксидів азоту і сірки і перетворювати їх в аерозолі, які в свою чергу посилять частоту утворення хмар в атмосфері і тим самим допоможуть охолодити планету. Німецький хімік Рудольф Крігі передбачив існування надактивної сполук кисню і вуглеводневих радикалів у 1953 році, вивчаючи реакцію розкладання цих речовин озоном - з'єднанням з трьох атомів кисню, прошарок з якого захищає землю від ультрафіолетового випромінювання. 


Тим не менш, у вільному вигляді ці радикали так і не були отримані через їх хімічну нестабільність і ряду інших причин. Однак, група вчених під керівництвом Крейга Таатьеса з Національної лабораторії Сандія в місті Лівермор (США) створила спеціальний пристрій, який може виробляти велику кількість молекул Крігі з кисню і вуглеводнів. 


Ключовим елементом цієї машини служить синхротронний випромінювач, промінь якого можна тонко налаштувати для утворення та відділення необхідних варіацій радикалів Крігі з загальної маси об'єднаних вуглеводнів і кисню. В процесі вивчення отриманої сполуки з'ясувалося, що радикали Крігі реагують з молекулами оксиду сірки та азоту набагато активніше, ніж припускали попередники Таатьеса і його колеги. 


Це означає, що "природні" молекули такого роду відіграють набагато більшу роль у кругообігу речовин в атмосфері і в освіті аерозолів та інших повітряних суспензій. Вважається, що підвищення концентрації аерозолів в атмосфері було одним з тих факторів, які дещо гальмували темпи зміни клімату за останнє десятиліття. 


Враховуючи цю ідею, вчені пропонують подумати про те, що виробництво радикалів і їх розпорошення в повітрі над великими містами допоможе не тільки зменшити концентрацію екологічних шкідливих оксидів азоту і сірки, а й значно збільшити частку аерозолів і тим самим "охолодити" нашу планету. 


Тим не менш, до "промислового" застосування радикалів Крігі ще далеко - слід перевірити всі побічні ефекти і врахувати токсичний вплив самих радикалів та їх похідних на флору і фауну Землі. Спосіб утворення цих радикалів і попередні висновки щодо їх ефективності група вчених опублікувала в статті в журналі Science.


tsn.ua



 

 

Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 691 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Гриценко заявив, що Україна перебуватиме на врученні Нобелівської премії миру
Комплекс робіт на Солотвинському солеруднику буде здійснений впродовж 1 - 2 років
Україна вшановуватиме пам’ять жертв голодоморів чотири дні
Лолита выходит замуж в четвертый раз
Санта-Клаус учит детей обжорству и вождению в пьяном виде
Боярская вернулась к женатому и потеряла бабушку
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...