«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 02:19:11

Головна » 2011 » Липень » 27 » У дельфінів виявили "сьоме чуття"



У дельфінів виявили "сьоме чуття"
18:27:28
 
Німецькі учені виявили "сьоме чуття" у гвіанського дельфіна. Тварина має рецептори, які здатні вловлювати електричне поле його здобичі. Електричні органи сприйняття не є дивиною для риб, деяких амфібій і тих, що відкладають яйця.
 
 
Однак у вищих ссавців такої здатності не спостерігалося. Костеро, або Гвіанський дельфін (Sotalia guianensis), став першим представником плацентарних, який може реєструвати слабкі електросигнали раків та інших представників свого раціону.
 
У цьому йому допомагають заглиблення кількістю від двох до десяти, розташовані на верхній щелепі. Колись у дельфінів в цьому місці росли вуса-сенсори, але в ході еволюції вони їх втратили. Ямочки, що виділяють желеподібну субстанцію, оточені нервовими закінченнями і заповнені певним набором білків і клітин.
 
Німецькі дослідники під керівництвом Вольфа Ханке з Інституту біологічних наук Ростокського університету зробили відкриття, вивчивши померлу природним способом тварину в дельфінарії Мюнстера. Щоб визначити, як ці органи реагують на електричне поле, вчені провели серію дослідів на живій особині костеро. Вони видресирували дельфіна, щоб він сигналізував про електричне поле або його відсутність. З'ясувалося, що тварина відчуває навіть слабке поле: порогове значення становить 4,6 мВ/см.
 
Фахівці відзначають, що ехолокація (яку можна вважати "шостим чуттям" дельфінів) допомагає на дальніх дистанціях, а на близькій дистанції, де вона не дуже ефективна, використовується уловлювання електричних сигналів. Ханке припускає, що костеро не єдині з розвинених ссавців, хто має "сьоме відчуття".
 
Нагадаємо, дельфіни часто помирають від того, що викидаються на берег, або стають жертвами рибалок чи навіть традицій. Щорічно на Фарерських островах в Північній Атлантиці, що належать Данії, відбувається масове вбивство дельфінів. Підлітки виходять на узбережжя, щоб зустріти дельфінів, відрізати їм шлях до втечі в море, а потім убити їх. Після цього кривавого обряду вони перестають бути дітьми і стають дорослими.
 
 
 
 
 
 

 



Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 860 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чехія висилає українських дипломатів
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Сердце способно регенерировать клетки
Влюбленная парочка выпала из окна, занимаясь любовью
ЄС запропонував вирощувати в Чорнобилі рапс або робити цеглу
Китайский рыбак выловил неизвестное существо
За результатами голосования в шоу "Україна має талант" ужгородец Вячеслав Корсак на 8-м месте
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...