«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 14:47:09

Головна » 2012 » Лютий » 23 » У Міжгірській райлікарні під скорочення потрапляють 23 ліжко-місця



У Міжгірській райлікарні під скорочення потрапляють 23 ліжко-місця
01:15:42

Нещодавно відбулася колегія працівників охорони здоров’я Міжгірщини, у роботі якої взяли участь заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Ганна Романко, голова райдержадміністрації Василь Щур, голова районної ради Іван Ярема, в.о. начальника відділу охорони здоров’я РДА Анатолій Пшеничний, керівники медичних установ району, районні спеціалісти.


За підбиття підсумків представник області Ганна Романко відзначила, що за звітними даними в 2011 році Міжгірщина добилася непоганих показників у галузі охорони здоров’я. Прокоментувати цей факт ми попросили в.о.начальника відділу охорони здоров’я РДА Анатолія Пшеничного:


— Охорона здоров’я — найважливіша складова соціальної сфери. Від її належного функціонування залежать здоров’я та життя людини. Але, на жаль, як і в інших галузях, в медицині накопичилося чимало проблем. І якщо би працювала якісно економіка в державі загалом, то, звичайно, краще б розвивалася і медицина. На сьогоднішній день медичну допомогу жителям району надають 11 амбулаторій ЗП-СМ, районна лікарня на 229 ліжко-місць, дільнична лікарня на 10 ліжко-місць в с. Колочава, 32 ФАПи, які обслуговують 115 лікарів, 361 середній медичний персонал та 210 — молодший медичний персонал. 


Як було відзначено на обласному рівні, у нас в районі стабілізувалися демографічні показники. У минулому році, як і в позаминулому, народжуваність перевищила смертність Найбільша смертність спостерігалася від серцево-судинних захворювань (60%), 12% від онкологічних недуг, від старості померли 11 проц. населення. На жаль, ми ще не досягли зниження показника малюкової смертності. За звітний період він становить 9,7 проц., у 2011 році цей показник був дещо нижчим (8,5%).


В цьому плані варто відзначити те, що не зареєстровано смертності дітей на дому, були випадки їх загибелі в обласній дитячій лікарні м. Мукачево.


Турбує нас і показник інвалідності як серед дорослого населення, так і дітей. Я вважаю, що основні причини такого становища криються в міграції населення. Люди часто виїжджають на заробітки за межі області, а то й держави. Як наслідок, різні захворювання призводять їх до інвалідності. Згодьмося, що вчасне виявлення хвороби є запорукою нашого здоров’я. На жаль, дуже часто до лікаря звертаються вже тоді, коли хворобу вилікувати неможливо. 


В цьому плані велика робота покладається на надання медичної допомоги населенню на засадах загальної практики сімейної медицини (ЗП-СМ). З її розвитком покращується профілактична робота з виявлення туберкульозу, онкохворих. За сприяння сімейних лікарів на ранніх стадіях виявлено майже 45 проц. людей на онкологічні захворювання, що дало можливість вчасно попередити недугу.


Користуючись нагодою, хочу нагадати, що охоплення населення сімейною медициною — це тільки початок великої роботи в охороні здоров’я Міжгірщини. І успіх її залежатиме як від працівників медицини, так і самих пацієнтів, які не повинні цуратися профілактичних оглядів.


— Анатолію Олександровичу, заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Ганна Романко особливу увагу акцентувала знову ж таки на реорганізації райлікарні. Що можете сказати з цього приводу?


— Правду кажучи, ситуація у нас не дуже втішна. Забезпеченість середнього і молодшого медперсоналу на кількість населення у два рази більша від середньообласного. У зв’язку з оптимізацією галузі, є рекомендації у першому кварталі поточного року довести ліжко-місця до 45 на 10 тис. населення. Іншими словами, у райлікарні під скорочення потрапляють 23 ліжко-місця. Хочу нагадати, що бюджет райлікарні розрахований не на кількість населення в районі, а на кількість працюючих та на наявність ліжко-місць. А це значить, що понад 80 проц. бюджету райлікарні йде на заробітну плату її працівникам і тільки не цілих 20 проц. залишається на розвиток матеріально-технічної бази тощо. Крім того, за дорученням губернатора на одне ліжко-місце збільшилися витрати на харчування (до 16 грн.) та до 30 грн. забезпечення хворого медикаментами. 


У дитячому відділенні введено додатково полудник, що не було до цього часу. Трапляються і непередбачені ситуації, як, до прикладу, за цих морозних днів. На утримання дитячого відділення з Негрівця доставили п’ятеро малолітніх дітей, яких ми забезпечували як харчуванням, так і памперсами та медикаментами.


— За нещодавнього візиту на Міжгірщину райлікарню відвідав заступник голови ОДА Іван Качур. Оглянувши окремі відділення, в тому числі і швидкої допомоги, він говорив про повне переоснащення останньої. Що він мав на увазі?


— В першу чергу, створити станцію швидкої допомоги, як окремий заклад охорони здоров’я з головним лікарем, медперсоналом та диспетчерською службою. На базі районної установи діятимуть п’ять філій — у Ізках, Синевирі, Колочаві, Новоселиці та Торуні. Кожна "швидка” буде оснащена GPS-зв’язком, екіпіровкою працівників, збільшиться кількість автотранспорту, що дасть можливість до пункту виклику прибути за 20 хвилин.


— Анатолію Олександровичу, як бачимо, рік, у який ми вступили, не налаштовує нас на позитивні прогнози. Які плани в охорони здоров’я Міжгірщини?


— В першу чергу, сподіватися на краще. Звичайно, перед нами нелегкі часи. Але хочеться вірити, що медицина займе гідне місце в суспільстві, бо від її матеріального забезпечення залежить здоров’я наших людей, майбутнє нашої держави.


Що стосується охорони здоров’я Міжгірщини, сподіваємося підняти на вищий рівень структуру первинної ланки, тобто сімейного лікаря, зміцнювати матеріально-технічну базу, створити амбулаторії на базі населених пунктів, де є 1 тисяча і більше населення. На даний час це Пилипець і В.Бистрий, і, звичайно посилити роботу щодо профілактичного огляду населення. Тому й звертаюся до всіх жителів нашого району проходити вчасно профілактичні огляди і пам’ятати, що вчасно виявлена хвороба продовжить вам не тільки здоров’я, а й життя.


Своїм колегам, всім медичним працівникам району дякую за співпрацю і порозуміння, бо запорука нашого успіху в єдності, добросовісному відношенні до професії медичного працівника.


Марія РУБЕЦЬ, "Верховина"

Категорія: Здоров’я | Переглядів: 917 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
ВР відмовилась скасувати підвищення акцизів на алкоголь, сигарети і бензин
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...