«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 21:28:11

Головна » 2011 » Листопан » 28 » Ужгородців труять без жодних докорів сумління



Ужгородців труять без жодних докорів сумління
12:58:46
 

Останні тижні, особливо вечірньої пори, ужгородці щільніше зачиняли вікна на балкони і лоджії, які наповнювалися димом від горілого листя. Його в Ужгороді спалюють масово і повсюди.

Над містом зависає важка і гірка завіса диму, від чого йти, приміром, густонаселеним «новим» мікрорайоном (зокрема у р-ні вул. Достоєвського) чи мікрорайоном «Білочка» (р-н вул. Сечені) можна, тільки закрившись шарфом. Разом із листям ужгородці легковажно спалюють пластикові пляшки, поліетиленові пакети й геть усе, що, на думку таких горе-господарів, потребує знищення.

МУНІЦИПАЛЬНУ ПОЛІЦІЮ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНІВ НЕ ОБХОДЯТЬ

Тривожні сигнали про це надходять від наших читачів. Їхні звернення до муніципальної поліції, яка покликана відслідковувати ситуацію та відповідно реагувати, обмежуються «відмазками» на кшталт: «У нас у штаті тільки шість чоловік...» Так, мешканці з вул. Пархоменка скаржаться на свого сусіда (до слова, медика-пенсіонера), який щоосені спалює опале листя з двох велетенських горіхів, висаджених на тротуарі. Цей ганебний приклад підхопили і мешканці сусідніх будинків, які спалюють опале листя на проїжджій частині дороги, де воно тліє протягом ночі, виділяючи у повітря їдкий дим. Натомість як муніципальна полі¬ція, так і санепідемстанція не бажають помічати масове спалювання листя у місті.

На превеликий жаль, значна частина ужгородців також рідко надають цьому ваги, не будучи поінформованими про небезпеку. Але принаймні медик із вул. Пархоменка, що ставить під загрозу здоров’я своїх сусідів, мав би знати, що при згорянні опалого листя у повітря, яке ми вдихаємо, виділяються попіл, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. З тліючого листя виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини, одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Рослини на присадибних ділянках нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке рясно окропляється від колорадського жука. А ще разом із листям зазвичай згоряє і різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Так, при спалюванні поліетиленового пакета у повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість із яких отруйні для людини та стають причиною подразнення горла і кашлю. Чорний дим від пластикового сміття містить канцерогенні сполуки, при горінні гуми утворюються канцерогенна сажа й оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо ж це дошкуляє людям, які страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. При горінні ДВП, ДСП та фанери виділяються формальдегідні смоли зі вмістом свинцю.

УЖГОРОДЦІ ХОЧУТЬ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ ЖИТТЯ І ЗДОРОВОГО ДОВКІЛЛЯ

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен із нас має законне право боротися з протизаконним спалюванням листя, трави, сміття. Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 Адмі¬ністративного кодексу України. Є й інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.

До уваги ужгородців! Якщо спалювання ведеться співробітниками житлово-комунальних управлінь, слід скаржитися на них вищестоящим органам — у житлове управління, управління з благоустрою, міськвиконком — із заявою, складеною відповідно до чинного Закону України «Про звернення громадян». Якщо скарга не задоволена, слід скаржитися на місцеві органи влади, що її не задовольнили, в Державну екологічну інспекцію, пожежну службу, міську санітарно-епіде-міо¬логічну службу і в прокуратуру. Про спалювання місцевими меш¬канцями опалого листя слід повідомляти діль¬ничному міліціонерові. Адже з огляду на байдуже ставлення влади до того, що ужгородців нахабно і відкрито труять, тільки ми самі можемо себе захистити.

ПОВЕРНІТЬ МІСТУ ПОРЯДОК!

Тема безпорадності влади (як і засміченості Ужгорода) вочевидь невичерпна. Хоч нинішній градоначальник і йшов на міські вибори з гаслом «Повернемо місту порядок!», стільки нарікань на бруд у місті, як нині надходить до редакції, ще не було. Зокрема, ужгородці нарікають на те, що біля будинку «Техелектро» (колишній «Художфонд»), де колись був розарій, нині — купа неприбраного сміття та опалого листя. Біля сусіднього будинку № 15 просто на тротуарі вже кілька років лежить купа піску, присипана сміттям, через яку змушені ходити люди.

Після ремонту каналізації комунальники на розі вулиць Пархоменка й Жемайте викопали в асфальті яму, яку після завершення робіт засипали купою щебеню, що розлітається в боки під колесами автівок. Гострим залишається тут питання відсутності решіток на п’яти каналізаційних люках.

А ось такий благоустрій на вул. Верещагіна, 10 (на фото). Крім отруєння димом через тліюче опале листя, повітря отруюється ще й гниючим сміттям. І як переконати людей, які тут мешкають, що вони живуть у європейському місті?.. 
 
Джерело: rionews.com.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 396 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Военные спасли мужчину, пролежавшего 14 дней под завалами на Гаити
МВФ вимагає в України підвищити ціни на газ для населення на 75%
До 2100 року Земля нагріється більше, ніж передбачає Копенгагенська угода
Сердце способно регенерировать клетки
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...