«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 23:18:26

Головна » 2012 » Березень » 21 » Закарпатські журналісти зареєструють нову обласну організацію НСЖУ



Закарпатські журналісти зареєструють нову обласну організацію НСЖУ
07:52:51

Звітно-виборна конференція журналістської спілки виявила, що вона вже майже два десятки років не легітимна

Зібрання закарпатського відділення спілки журналістів, на якому мали розглядати обрання нового голови, готувалося таємно. Навіть головних редакторів провідних обласних ЗМІ не запросили на зустріч. Деякі прийшли самі, інші ж аргументували: «не хочу влазити у те болото». Зібрали тільки «зручних»  - «делегатів» з районів та мало не все управління інформацією та зв’язків з громадськістю Закарпатської ОДА.

Спочатку з доповіддю-звітом виступив голова організації Дмитро Воробець. Серед «досягнень», зокрема називались: численні спортивні перемоги журналістів у різних дружніх та любительських турнірах, видання професійного журналу «Журналіст Закарпаття» та те, що редакторами двох обласних газет є жінки (!), хоча навіть назву однієї з них «головний журналіст» Закарпаття назвав неправильно.

Журналісти, які прийшли непрошені, почали піднімати питання, про те, що квитки членів Спілки отримують усі, кому не лінь і не шкода трохи грошей, відтак їх мають у тому числі й злочинці, які за журналістськими посвідченнями отримують дозвіл на зброю, а потім її використовують проти звичайних людей.

Дмитро Андрійович відмовчувався або ж заперечував звинувачення. Відтак пролунала пропозиція внести зміни до Статуту організації. Голосувати пропонували просто за пункт такий-то і такий-то. Хоча ніхто не отримав можливість ні подивитися статут, ні конкретно з’ясувати, що ж і на що збираються міняти. Як виявилось, один з пунктів мав на меті відмінити положення про те, що голова не може перебувати на посаді більше двох термінів. Адже сам Воробець відбув на чолі журналістської організації вже 4 терміни (або 3, достеменно ніхто й не знає).

Окремі обурені журналісти не захотіли брати участь у «шоу» і покинули засідання, інші ж проголосували за зміни до статуту і вп’яте обрали головою організації Дмитра Воробця.

Василь Ільницький, головний редактор газети «Фест» розповів, що конференція була заздалегідь підготовленим фарсом, який дуже нагадував ситуацію в нинішньому українському парламенті. Зібрали її зі значними порушеннями – запросили 81 делегата від 380 членів спілки (за даними Воробця), статут організації, за словами в.о. голови ревізійної комісії Національної Спілки журналістів Йосип Бурчо схожий на паспорт, в який вчасно не вклеїли фото, а на думку самого Василя Ільницького – на грошову банкноту, яка вже вийшла з обігу.

За словами Василя Івановича, «чужим» дуже важко було отримати можливість щось сказати, «правильно налаштована» президія не хотіла чути, що спілка не працювала, самоусунулася від вирішення реальних проблем журналістів і працювала на видачу клопотань до генконсульств на отримання візи та посвідчень для отримання зброї. Зо два десятки обурених зрештою покинули залу.

Володимир Кривошапко, головний редактор газети «Європа-Центр» повідомив ще більш одіозні деталі. За його словами, на келійне засідання запрошували лише тих, хто буде за стару систему і Дмитра Воробця. Бо, виявляється, ніхто із закарпатських журналістів не має права називати себе членом Спілки журналістів України, бо такої організації просто немає від 1998 року.

Тоді, після прийняття закону про творчі спілки, 22 січня 1999 року було видано свідоцтво №3 про реєстрацію Національної спілки журналістів України. Відтак ця структура є творчою спілкою, а закарпатське обласне відділення спілки журналістів України створене у 1993 році і є громадською організацією. Тобто обласну спілку після зміни республіканської, не перереєстрували.

До окремих журналістів, за словами пана Володимира, потрапив статут, де у п.13 сказано, що члени спілки визнають статут організації, а його ніхто із журналістського загалу ніколи не бачив. Також п.5 передбачає, що спілка регулярно оприлюднює свої основні документи, склад керівництва, дані про джерела фінансування та витрати. Ніхто ж із закарпатських журналістів ніколи не знав, хто, крім Воробця, входить до президії, правління спілки, звідки надходять гроші, чому під егідою спілки друкуються збірки віршів, тощо.

Дізнавшись про таку ситуацію, представники газет «Ріо», «Срібна Земля», «Фест», «Неділя», «Європа-Центр», «Новинка», «Правозахист», «Спорт-тайм», «Закарпатська правда», «Медичний вісник» 6 березня вирішили заснувати нову спілку, підготували статут, оформили документи на реєстрацію і подали їх в управління юстиції. За словами Володимира Кривошапко днями управління попросило погодити статут з Національною спілкою журналістів України і всі документи її очільнику пану Лубченку вже передано. На черзі, обіцяють ініціатори, – широкі збори журналістів краю.


Категорія: Суспільство | Переглядів: 428 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Военные спасли мужчину, пролежавшего 14 дней под завалами на Гаити
МВФ вимагає в України підвищити ціни на газ для населення на 75%
До 2100 року Земля нагріється більше, ніж передбачає Копенгагенська угода
Сердце способно регенерировать клетки
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...