«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 15.05.2024, 22:07:35

Головна » 2009 » Листопан » 12 » Закарпаття: Про фінанси, кадри та гранату в руках мавпи



Закарпаття: Про фінанси, кадри та гранату в руках мавпи
11:08:01
Про все це говорили на черговому засіданні депутати Закарпатської обласної ради.
 
А що з того всього корисного нам, закарпатцям? Цю сесію відкладали кілька разів - то не встигли підготуватися, то карантин ввели, то, зрештою, вирішили, що проводити таки треба, бо нагальних питань назріло чимало. Усім депутатам роздали одноразові маски, проте, окрім трьох присутніх лікарів, ніхто так і не зважив на реальну загрозу перебування в одному залі такої великої кількості людей і не надів маски. Не налякали обранців навіть цифри, озвучені з трибуни лікарями та санепідеміологами.
 
Головний охоронець здоров’я Василь Скрип відзначив, що захворюваність на грип та ГРВ в області так і залишається високою, але на боротьбу з епідемією нам дали з держбюджету понад 5 мільйонів гривень, тисячі метрів марлі на пошиття масок й «Таміфлю». Його, до речі, професор-кардіолог Микола Рішко досить вдало охарактеризував, сказавши, що «Таміфлю» – це граната в руках мавпи. Лікар закликав не вживати препарат бездумно й безконтрольно, бо він дає ефект лише в перші два дні захворювання, а профілактично не діє. «То й добре, що МОЗ розподілило ці ліки лише серед лікарень, бо інакше наші люди, що звикли лікуватися за призначенням рекламодавців, уже би собі біди наробили», - сказав Рішко. Він же, до речі, вніс й цікаві запити.
 
Останніх вистачило на півсесії, і якби всі реалізувати, то, може, й громаді би якась користь таки була… Отже, одним з перших професор Рішко запропонував ухвалити рішення про заборону безконтрольного проїзду лісовими територіями квадроциклів, джипів, особливо без номерів. Каже, таким чином нищаться ліси, дороги, лякають дичину, а відповідальності - ніякої. Відтак місцеві біло-блакитні запропонували звернутися до Закарпатського природоохоронного прокурора та Закарпатської обласної екологічної інспекції з питаннями використання мінеральних вод. Регіонали вимагають провести спільні перевірки контролюючих органів щодо законності будівництва об’єктів у захисних санітарних зонах мінеральних джерел.
 
Ще до початку розгляду питань депутатськими зверненнями обранці домоглися того, що з порядку денного виключили питання «Про дотримання законодавства України по захисту суспільної моралі», доповідач з якого просто не доїхав до області. Так само «злетіло» рішення про ухвалення гімну Закарпатської області. Як відомо, думають-мучаться над ним депутати вже давненько, зрештою ніби дійшли, що найбільше пасує Закарпаттю вірш Василя Гренджі-Донського «Тобі, рідний краю», але… Не судилося.
 
Натомість перейнялися депутати тим, що за кордон знову почали вивозити наш ліс-кругляк. Донедавна ще діяв мораторій щодо таких операцій, але в останній рік заборону скасували, тому низка підприємств, які займалися глибокою переробкою деревини, опинилися на межі банкрутства, люди втрачають роботу. Лідер найбільшої фракції в Закарпатській облраді Іван Балога вніс одразу два запити. Сказав, що до нього звернувся колектив Закарпатського облмуздрамтеатру зі скаргою на дії Ужгородської міськради, яка дала дозвіл на відчуження земельних ділянок безпосередньо поряд з драмтеатром.
 
«Тому я пропоную ухвалити запит до прокурора області про вжиття невідкладних заходів щодо перевірки законності відчуження земельних ділянок, які споконвіку були складовою функціонування драмтеатру», - сказав І.Балога. З-поміж корисного для громади, закарпатські обранці на сесії ухвалили кілька програм, які давно постали на часі.
 
Імідж – ніщо, кадри - все?
 
Найбільше ж дискусій та зацікавленості викликали кадрові призначення. Півтори години депутати «мусолили» питання контрольно-ревізійної служби. Як прозвучало, новий начальник управління, виходець з Криму, а отже, чужинець, та ще й такий, за словами депутатів, що постійно лізе на конфлікт з владою. Масла у вогонь на обласному рівні додало те, що нещодавно спеціалісти головКРУ провели ревізію виконання бюджету області за останні два з половиною роки.
 
Порушень знайшли, певна річ, чимало, та й не дивно, бо з нашим перманентно-змінним законодавством та ще низкою об’єктивно-суб’єктивних причин порушення завжди будуть. І, може, сприйняли б їх на рівні області не так уже й критично, якби не «неугодний» начальник, який взяв та й усі ті не дуже симпатичні цифри оприлюднив на своїх численних прес-конференціях. «Картинка» вийшла не дуже хороша… Зрештою, з огляду на це, вирішили заслухати звіт начальника КРУ Романа Чубка на сесії. Мовляв, хай депутатам відповідає, що наробив. Щоправда, всі аргументи свої КРУшник так і не зміг навести, просто не дали. Натомість земельники та лісовики почали дорікати йому за те, що виявлені порушення таки справді «накопані», а озвучені цифри порушень – надуті. Ще б пак, бо, приміром, у лісовому господарстві ревізори виявили порушень на суму понад 30 мільйонів!
 
Це таки чимало, тому, мабуть, головний лісівник Закарпаття так і переконував присутніх у залі, що ці факти - мильні бульбашки. А ще нарікав, що ревізори проводять свої дії, керуючись анонімними дзвінками, як, приміром, на Міжгірщині. Хоча в останньому випадку – зовсім парадоксальна ситуація, бо, за словами самого Р.Чубка, той злощасний Міжгірський лісгосп у планах ревізій ще від початку року фігурує і, мабуть, вистачає в ньому порушень, якщо постійно «на слуху». Попри все це, начальнику КРУ дорікнули, що не йде на співпрацю з владою, змушує своїх працівників перевіряти чітко визначені об’єкти, та ще й не повертатися з ревізій без «мільйонів порушень»… «Торгувалися» КРУшники з депутатами та різними начальниками так довго, що в присутніх у залі в шлунках почало бурчати від голоду, але консенсусу так і не дійшли.
 
Депутати вирішили, враховуючи відсутність погодження Закарпатської обласної державної адміністрації на призначення начальника контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області, звернутися до заступника Міністра фінансів, начальника Головного контрольно-ревізійного управління України з проханням розглянути питання відповідності займаній посаді начальника контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області Романа Чубка. А ще ухвалили запит в обласну прокуратуру та ГУ МВС в Закарпатській області, в якому просять перевірити діяльність начальника обласного КРУ Романа Чубка та законність усіх оприлюднених ним фактів. До речі, про прозорість діяльності влади чомусь усі при цьому забули.
 
Може, якщо Чубко й ходив на прес-конференції так часто, як йому в цьому дорікають, то лише тому, що виконував вимоги українського законодавства? Не так довго, але практично так само гаряче обговорювали депутати ще одну гучну кадрову ротацію - призначення на посаду голови ДПА в Закарпатській області Мирослава Хом’яка. Обранцям не подобається, що кидаються начальниками податкової туди-сюди, призначають, знову ж таки, без погодження з областю.
 
Зрештою депутати проголосували за рішення, запропоноване депутатом Іваном Гецянином, в якому йдеться про те, щоб визнати призначення Мирослава Хом’яка на посаду голови ДПА незаконним, звернутися до Президента та Кабміну із закликом вплинути на скасування рішення, запросити у тижневий термін голову ДПА України Сергія Буряка прибути у Закарпаття і пояснити це призначення, а також просити голову Закарпатської ОДА Олега Гаваші звернутися до суду і оскаржити це рішення. Про позицію облради вирішили повідомити всіх керівників підприємств області.
 
І про всяке-різне
 
Всякого-різного традиційно вистачало – питання про надра, майно та нагороди. За кожне із запропонованих депутати вже голосували так, аби лише, як то кажуть, позбутися. Зокрема, ухвалили звернення до глави держави та Кабінету Міністрів щодо виконання державою своїх зобов’язань перед громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Йшлося в ньому про те, що чорнобильців влада геть забула й занедбала – ні квартир, ні путівок на оздоровлення, ні пільг… Так само потурбувалися обранці про захист конституційних прав на землю громадян, що проживають у населених пунктах, територіях, які входять до природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Як відомо, заповідники направо-наліво не можна ділити, а картоплю садити десь треба…
 
Так само вирішили поросити грошей у прем’єр-міністра на продовження робіт, розпочатих у 2008 році Міністерством охорони навколишнього природного середовища, з вивезення та знешкодження хімічних засобів захисту рослин, непридатних для використання. Кілька років тому державна влада обіцяла зробити Закарпаття пілотною областю в Україні з очищення від цієї хімії, але, як виявилося, не все так просто, і задля досягнення такого важливого статусу нам треба мільйони й мільйони… На завершення пленарного засідання депутати підтримали клопотання щодо нагородження Почесними Грамотами і Грамотами Верховної Ради України низки закарпатців, які своєю багаторічною, сумлінною працею зробили вагомий внесок в економічний і соціальний розвиток Закарпаття. Потому мали ще заслухати, що там на своєму черговому конгресі ухвалили русини, але поки Євген Жупан схопився з місця й почав зачитувати чергове звернення до уряду, Президента, в перспективі й до ООН та пропозиції змін до Конституції України, зал практично спорожнів. Голодні шлунки депутатів – після п’ятигодинної роботи - перемогли все на світі…
 
Галина CОЛОДКА, спеціально для «НЕДІЛІ»
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 454 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
ЕС потратил 14 млн. евро на на доказательство пользы фруктов
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...