«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 22:14:19

Головна » 2011 » Червень » 27 » Закарпаття: Традиційний фестиваль ковальського мистецтва «Гамора-2011» зібрав любителів розпеченого «металевого» мистецтва



Закарпаття: Традиційний фестиваль ковальського мистецтва «Гамора-2011» зібрав любителів розпеченого «металевого» мистецтва
09:47:52
 
У неділю, 26 червня, керівник області Олександр Ледида відвідав село Лисичево Іршавського району, відоме на Закарпатті та у всій Європі завдяки унікальній старовинній кузні «Гамора», що працює на воді. На фестиваль «Гамора-2011» разом із очільником краю також приїхали його заступник Антон Громовий та голова Іршавської райдержадміністрації Віктор Феєр.
 
Традиційний закарпатський фестиваль ковальського мистецтва та фольклору «Гамора-2011» уже вп’яте збирає любителів розпеченого «металевого» мистецтва та колоритних традицій місцевого люду. Упродовж двох фестивальних днів, 25-26 червня, всі охочі змогли не тільки подивитись на роботу професійних ковалів з усієї України, а й власноруч викувати сувенір напамять і не тільки. До послуг туристів – майстер-класи з гончарства, ткацтва, різьби по дереву, екскурсії на полонину Кук та до старовинних шахт Ільниці. Усе це, приправлене стравами національної кухні, закарпатськими винами, медом та бринзою – приваблює в область туристів не лише з України, а й з Угорщини, Словаччини, Румунії.
Більше тридцяти майстрів металевої справи з різних регіонів України приїхали позмагатись у вправності. Цьогоріч наскрізною темою їх роботи стала любов до землі. Кували борона – символ родючості. До речі, за традицією, зроблене на «Гаморі» звідси ніхто не забирає – тож символічний плуг, прикрашений металевими квітами, ковалі дарують старовинній кузні на воді, повідомили газеті "НЕДІЛЯ" у прес-центрі ОДА.
 
На запрошення майстрів спробував свої сили у ковальстві і керівник краю Олександр Ледида. До справи підійшли з усією серйозністю – повна екіпіровка з захисним фартухом та шкіряною рукавицею та короткий майстер-клас. Кілька ударів по розпеченому металу – й він почав піддаватись. Професію коваля Олександру Ледиді довелось опановувати вперше:
– Скажу чесно: дуже важко! Ковалі мають володіти не лише фізичною силою, а й вправністю. Один неправильний рух – і можна отримати серйозні травми. Це - наші традиції, адже «Гамора» - єдина в Європі старовинна кузня на воді, у якій щодня виготовляють сільськогосподарське начиння.
За словами організаторів, цього року фестиваль відвідали більше п’яти тисяч туристів, майже тисяча – гості з-за кордону.

nedilya.at.ua



 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 369 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Составлен топ-лист книг Третьего Рейха
Ужгород: Завтра відбудеться зустріч з учасниками Всеукраїнської велоестафети
Ученые выяснили, почему некоторые планеты движутся задом наперед
Опозиція замінує Раду, щоб не допустити двомовності в Україні
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
Сільвіо Берлусконі святкує 74-річчя
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...