Наші гарбузи безпечні, проте не на масових ринках, а от в динях знайшли більше нітратів, ніж треба
Серпень – місяць не тільки гарячих відпусток, а й масового напливу на ринки баштанових культур, зокрема гарбузів та динь. Їх вирощують і на Закарпатті, але більшим попитом користуються привезені з південних регіонів, наприклад, з Херсонщини. Та не кожен покупець задумується, наскільки безпечним є гарбуз чи диня для власного здоров’я та в яких умовах його перевозили і утримували до цього часу. Приміром в родині Гапаків, яка живе на Ужгородщині, кажуть, що купили гарбуза на ринку і вже після обіду відчули себе погано. Впевнені, що отруїлися саме через куплений на ринку фрукт. По допомогу лікарів вирішили не звертатися. Власне, як і переважна більшість любителів баштанових.
За повідомленням з обласної СЕС, в цьому місяці вже виявили партію динь в Мукачеві, в яких вміст нітратів вдвічі перевищував дозволені норми. Однак обласні санітари кажуть, що випадків отруєння не зафіксували. «Наскільки мені відомо, офіційних екстрених повідомлень про отруєння нема», - запевнив зав. санітарно-гігієнічним відділом обласної СЕС Володимир Іваненко. За його словами, зі скаргами ніхто ще не звертався.
Обласні санепідеміологи стверджують, що постійно перевіряють ситуацію з баштановими культурами, особливо на ринках. Але тут виникає питання: як бути з місцями несанкціонованої торгівлі? В.Іваненко каже, що подібні місця ними не перевіряються. Вони подають інформацію про наявність несанкціонованих місць торгівлі органам місцевого самоврядування і лише ті можуть ліквідовувати незаконну торгівлю. До речі, «НЕДІЛЯ» з’ясувала, що на несанкціонованих ринках гарбуз коштує 2 гривні за кг, а диня – 3,50., тоді як в супермаркетах той же гарбуз коштує 1,70 за 1 кг.
В.Іваненко каже, що краще не ризикувати власним здоров’ям і не чекати «поки грім гряне», а купувати гарбузи і дині в «дозволених» місцях, адже всім відомий факт, що цю продукцію везуть здалеку і невідомо в яких умовах. Продавці на ринку в центрі Ужгорода запевняють, що їх продукція з Херсону, тільки як її везли - не кажуть. До того ж ми є свідками, як на ринках гарбузи лежать просто неба, без будь-яких холодильників...
Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
|