«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 14:59:10

Головна » 2009 » Січень » 11 » Фірташ про маржу, Нафтогаз, RUE і свою відмову дотувати Україну



Фірташ про маржу, Нафтогаз, RUE і свою відмову дотувати Україну
13:34:14

Всю маржу від продажу російського газу в Україні одержував «Нафтогаз», заявив співвласник компанії Rosukrenergo (RUE) Дмитро Фірташ, який контролює її 45%.

 

Фірташ заявив, що його компанія щороку дотувала Україну приблизно на 1 мільярд доларів і ніколи не заробляла на Україні.

 

Як заявив президент РФ Дмитро Медведєв, «Нафтогаз» 2008 року одержував на російсько-українському кордоні газ по 179,5 долара за тисячу кубометрів, а на українському ринку він перепродувався по 320 доларів.

 

«Весь газ за ціною 320 доларів продавав «Нафтогаз», - заявив Фірташ в інтерв`ю газеті «Ведомости». Проте він не знає відповіді на запитання, куди йшли ці гроші.

 

«Сьогодні «Нафтогаз» повністю під контролем уряду, очолюваного Юлією Тимошенко. Це питання потрібно ставити їй», - вважає Фірташ.

 

Він розповів, що 2007 року RUE продавала газ «Укргазенерго» (спільна компанія RUE і «Нафтогазу»), а та вже постачала його промисловим споживачам і близько 12 мільярдів кубометрів - «Нафтогазу».

 

«Тому, коли «Нафтогазові» не вистачало коштів, ми знали, який у нього розрив по грошах. Коли працювала схема спільного підприємства RUE і «Нафтогазу», у нас не було ні копійки боргу перед «Газпромом». Був жорсткий контроль за рухом коштів. Але минулого року «Укргазенерго» за наполяганням уряду України було виключено з схеми постачань газу», - зазначив бізнесмен.

 

За його словами, він був проти того, що RUE в 2008 році на кордоні продавала «Нафтогазові» газ по 179,5 долара за тисячу кубометрів.

 

«Тому що це ламало схему розрахунків, і RUE з «Газпромом» втратили контроль над виручкою від продажу газу в Україні. У 2008 році всі українські споживачі за газ розраховувалися з «Нафтогазом», - зазначив Фірташ.

 

На його думку, «особливо цікаво», звідки з`явився борг в 2,1 мільярда доларів.

 

«Насторожує той факт, що «Нафтогаз» розрахувався з «Газпромом» не грошима, одержаними від продажу газу, а кредитами, виданими Нацбанком України. Тобто він не тільки зібрав гроші з українських споживачів і кудись їх подів, а ще й заліз у кредити!», - заявив співвласник RUE.

 

Фірташ вважає ключовим питанням газових відносин організацію платежів і своєчасну виплату «Газпромові».

 

«Головна проблема 2009 року в тому, що незалежно від ціни, яка буде зазначена в контракті, «Нафтогаз» не в змозі організувати збір цих грошей і розрахуватися за одержаний газ. І «Газпром» знову опиниться в ситуації, коли «Нафтогаз» не зможе розрахуватися за газ, хоча в Україні цей газ і буде сплачений споживачами», - упевнений Фірташ.

 

Бізнесмен заявив також, RUE припиняє дотувати Україну.

 

«Ми весь час дотували Україну приблизно на 1 мільярд доларів в рік, і цю невдячну справу треба закінчувати. RUE ніколи не заробляла на Україні, дотуючи її тільки за рахунок експорту. Хай тепер хто-небудь інший дотує!», - заявив він.

 

Фірташ також вважає, що RUE не стане однією з жертв газової війни.

 

«RUE - це не посередник, оскільки 50% цій компанії належить «Газпрому». У RUE в підземних сховищах на Україні є 11 мільярдів кубометрів газу на 4 мільярди доларів. Що може компанії перешкодити одержати ці гроші? У нас цього року експортні контракти на 7 мільярдів кубометрів газу до Польщі, Угорщини й Румунії. Ми їх забезпечимо», - заявив він.

 

Він повідомив також, що RUE придбала контрольні пакети облгазів в Україні і контролює 75% об`єму газу, що продається в Україні (майже 50 мільярдів кубометрів газу на рік).

 

«Газ реально продає не «Нафтогаз України», а облгази. RUE добре перебудувалася на відміну від «Ітери» і Eural Trans Gas. Що б ми не казали, Україна - це величезний ринок. Я вважаю, що RUE зробила хорошу роботу для організації постачань газу на Україну і збору грошей для розрахунків з «Газпромом», - цитує РІА «Новости».
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 531 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...