«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 09:20:53

Головна » 2009 » Січень » 20 » Грошей в Закарпатті все менше і менше



Грошей в Закарпатті все менше і менше
11:49:04

Депутати затвердили новий бюджет краю

 

Бюджет Закарпаття на 2009 рік оптимізму не викликає. Сучасна економічна криза у державі залишила свій відбиток і в нашому краї – підприємства скорочують виробництво, людей звільняють з роботи, податків платять все менше і менше. Як наслідок, новий бюджет краю, який прийняли депутати обласної ради в середу, вже охрестили бюджетом «виживання». А виживати доведеться на суму в 1 234 млн. грн.

 

Саме така цифра прогнозується як загальна сума доходів в казну в області на 2009 рік. Це хоч і більше, ніж минулого року на 131 мільйон, проте радості від того більше не буде. Цього разу вдалося добитися більше субвенцій з Держбюджету – 711 млн., проте менше зібрали податків - всього 213 млн. грн. З останніми взагалі проблема.

 

Головне джерело наповнення крайового бюджету – податок з доходів фізичних осіб. Цього року Закарпаття втратило щонайменше 24,7 млн. грн., порівняно з 2008-м. Зумовлене все сучасною економічною кризою, яка не обійшла наш край.

 

Варто лише нагадати, що один з найбільших донорів у бюджет – підприємство «Єврокар» скоротило вдвічі своє виробництво, а хтось взагалі припинив існування. До того ж, більшість підприємств відправляють своїх працівників у відпустку без збереження зарплати, переводять працівників на неповний робочий день, не виплачують гроші місяцями. І робиться все для зменшення плати податків.

 

То куди ж підуть ці кошти цього року? В обсягах видатків загального фонду бюджету зазначається, що 47,5 % підуть на охорону здоров’я, 33,3% - на освіту, 8,4% - на соціальний захист, 6,1% - на культуру. До речі, цей факт досить здивував – на культурний розвиток області виділили аж 29 млн. грн., в той час як на пільги ветеранам та малозабезпеченим тільки на 10 млн. більше.

 

Але якщо ці галузі хоч якось забезпечили, то малий і середній бізнес, про підтримку якого так любить говорити наша влада, зовсім обділили. На розвиток підприємництва виділили всього 450 тис. грн. Це менше, ніж на державні ЗМІ та розвиток спорту в області. Навіть на утримання споруди облдержадміністрації виділили більше – 945 тис. грн.

 

Здивував нинішній бюджет і відсутністю коштів на капітальні видатки, а саме - на будівництво газопроводів, шкіл, об’єктів ЖКГ.

 

Як зазначив начальник головного фінансового управління ОДА Петро Лазар, на це Держбюджетом для нашої області не передбачено жодної копійки. На кредитування житла в обласному бюджеті виділили всього 800 тис. грн. і так далі. Одним словом, широкого будівництва в році Бика області не бачити. Але, якщо на це хоч якісь кошти виділяють, то на такий проблемний об’єкт краю, як Солотвинський солерудник, не виділено взагалі нічого.

 

Недофінансували і протипаводкову програму «Тиса» - виділили 37 млн., замість потрібних 220 млн. І це на фоні останньої руйнівної повені влітку. За словами Лазара, на цю програму планують виділити ще 50 млн. грн. з стабілізаційного фонду держави, але чи вірити цьому - ніхто не знає.

 

За новим бюджетом збільшується і розмір мінімальної заробітної плати - з 1 січня становить 605 грн. і до кінця року має зрости до 669 грн. Це саме стосується і розміру стипендії: для учнів ПТУ – 200 грн., для студентів вищих навчальних закладів – від 400 до 530 грн. Проте в жорстких умовах кризи таким сумам особо не порадієш.

 

Державні чиновники такій ситуації теж не раді. Голова ОДА Олег Гаваші на сесії обласної ради зазначив, що добре, хоч якісь гроші є. «У нас навіть зарплати скоротили, чиновники отримають тільки 50% за січень», - повідомив губернатор депутатам на сесії.

 

Головний фінансист області Петро Лазар зізнався, що бюджет готувати дуже важко. «У зв’язку з нинішніми подіями в країні, його розробляли в останній момент, поки всі святкували Новий рік». Петро Лазар зізнається: з таким бюджетом розраховувати можна лише на самого себе.

 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 482 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...