«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 14:02:18

Головна » 2009 » Січень » 20 » Зимна купіль на Закарпатті



Зимна купіль на Закарпатті
11:52:55
Ужгородські моржі гартують не тільки тіло, а й характер

Закарпатські моржі радіють морозам. Уперше за три сезони можуть скупатися у справжній ополонці і босоніж пройтися по снігу. Віктор, щойно з купелі, ділиться: «Відчуття чудові, особливо коли виходиш з води». Рік тому розпочав просто під настрій – разом із приятелем в добру погоду вирішили зайти до річки.

Тепер зимна купіль для нього регулярна, каже: гартує не тільки тіло, але й характер. «Якщо людина перейшла цю межу й зайшла узимку до води, вона розуміє: в житті можна досягти усього, до чого прагнеш. Є певні бар’єри, які переборюють, коли заходять, а далі – тільки задоволення», - обсихаючи на морозі, розповідає Віктор, який тепер щодня приходить до Ужа.

Серед ужгородських моржів є й жінки. Пані Валентина каже: більше полює за задоволенням, ніж за здоровям. Але у свої 70 бадьора дама саме на нього і не скаржиться. За три роки, що заходить до ополонки, забула про застуди, а ще таким чином, каже, знижує кровяний тиск.

Крім бажання, нічого не потрібно – переконують гуру ужгородського зимового купання. Систему загартовування, за якою тут займаються, розробили саме на Закарпатті. Вона – проста і доступна, має дуже мало протипоказів і – велику ефективність. Досвідчений купальщик й один із керівників Асоціації «Закарпатський морж» Ярослав Сенчук розповідає про особливості системи. «Її «сіль» - у тому, що підходить для всіх людей незалежно від стану і віку. Більше 15 років тому цей спосіб запатентований мукачівцем Богданом Диким, і - перевірений медиками.

Кортокочасне занурення не переохолоджує організм. Йде посилений кровобіг, який дає роботу внутрішнім органам. В деяких людей проявляються старі хвороби і з продовженням застосування системи вони полишають організм. Відбувається потужний поштовх для імунної системи… Результат - позитивний заряд і кращий загальний стан організму». Всі «моржі» відмічають: після того, як відважилися на зимну купіль, стали не тльки здоровіші, але й більш упевнені в собі та мають добрий настрій.

В ефективності методи пан Ярослав переконався сам, наголошує, до речі, на регулярності зимної купелі. Залучив багато знайомих й усю родину. «Мій молодший син Максим – медик і він наголошує, що це дуже важливо саме молоді. Адже організм людини, яка практикує таке загартовування, сам відкидає шкідливі звички – куріння, пиятику». Тим часом дружина пана Ярослава – усміхнена пані Лариса - прямує одягатися після купелі…

Сьогодні в обласному центрі нараховують до сотні «моржів». Усі любителі холодного купання чимось схожі. І не тільки здоровим рум’янцем, а й якоюсь внутрішньою спокійною силою і водночас бадьорістю й доброзичливістю. Певно, і справді зимна купіль гартує не тільки тіло, а й характер.

Сергій ГУДАК, для «НЕДІЛІ»

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 576 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Шевчук зазначив, що говорити з Путіним можна і без "тремтіння колін"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...