ТСН цікавиться, чи справдилися прогнози на післясвяткове падіння цін на продукти.
Обіцяного післясвяткового падіння цін не відбулося. Після новорічного застілля подешевшали тільки яйця і курятина.
Тримається ціна на олію, а от інші продукти - дорожчають. Експерти кажуть, що в усьому винен долар. Харчі або завозять з-за кордону за валюту, або на розвиток виробництва беруть валютні кредити.
"Якщо брати курятину, то вона може у лютому подешевшати на гривню-півтори. Але стосовно яловичини і свинини цього не буде", говорить експерт із ринків м'яса та м’ясопродуктів Єлизавета Святківська.
"Якщо брати ковбасні вироби, то, окрім того, що буде збільшуватися ціна, буде зменшуватися асортимент і погіршуватися якість, бо виробник намагатиметься здешевити свою продукцію і кластиме туди менше м'яса", наголошує керівник аналітичного відділу консалтингової агенції Марія Колесник.
За підрахунками експертів, молочні продукти в січні подорожчали від 3 до 5 відсотків. У лютому тенденція збережеться.
"Подорожчають енергоносії, упаковка імпортна, всі інгредієнти імпортовані", каже експерт аграрного ринку Інна Іллєнко.
Дорогий долар піднімає ціну на овочі і фрукти. Україна встигла звикнути до іспанських яблук і польської картоплі.
На базарі за картоплю й моркву правлять 3 гривні, за яблука - 7. А помідори та огірки з вітчизняних теплиць дорожчатимуть, слідом за ціною на газ. За кілька місяців вартість блакитного палива може вплинути і на хліб.
|