«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 23:24:13

Головна » 2009 » Лютий » 10 » Україна встановила антирекорд звільнення судна



Україна встановила антирекорд звільнення судна
13:35:22

Президент України відзначив, що судно Фаїна було звільнено в результаті проведення дуже складної та багатоходової операції, здійсненої розвідувальними органами України у взаємодії з іноземними партнерськими спецслужбами.

Глава держави висловив щиру подяку спеціальним розвідувальним органам України, які здійснили цю надзвичайно складну та безпрецедентну операцію з визволення моряків. 
 
Подробиці звільнення Фаїни повідомив голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж

 

Водночас, родичі моряків судна “Фаїна” звинувачують українську владу у злочинній бездіяльності в питанні звільнення екіпажу з піратського полону.

 

Зокрема, мати одного з моряків Ольга Гіржева зазначила, що державні інституції фактично ігнорували усі їхні заклики і прохання протягом усього часу перебування моряків у піратському полоні. “Нас ігнорували 133 дні”, – сказала вона.

 

Фідель Павленко розмовляв з журналісткою Тетяною Чорновіл, яка фактично з першого дня після викрадення уважно стежила за розвитком подій і намагалася дослідити всі маловідомі факти щодо вантажу, судна і щодо того, хто і як домагався звільнення українського екіпажу.

 

Тож, чи не складається в неї враження, що радість від звільнення моряків має певний сумний присмак, бо Україна встановила антирекорд тривалості процесу звільнення?

 

Тетяна Чорновіл: В мене немає сумнівів, що це не була незграбність. В таких випадках йдеться про досить великі суми грошей, і зрозуміло, що вони підуть не піратам. Я думаю, що в розподілі грошей зав’язано дуже багато людей. Я не можу щось стверджувати, але мені здається, що деякі з людей, яким дістанеться якийсь відсоток, можливо, присутні і в Україні.

 

Бі-Бі-Сі: Тривалий час було важко зрозуміти, хто відповідає за переговори. Чи це Україна як держава, представлена МЗС чи іншою структурою, чи судновласники, чи Міноборони чи “Укрспецекспорт”, якому належить вантаж. Було враження, що всі висловлювалися про процес переговорів, а потім з’ясовувалось, що МЗС не знає подробиць, що там відбувається.

 

Тетяна Чорновіл: Зверніть увагу, що відповідальний за переговори не відомий досі. Я впевнена, що і не буде відомий. Ситуація справді дуже заплутана. Коли тільки відбулося захоплення і вперше член екіпажу вийшов на зв’язок, він натякнув журналісту, що він вважає, що звільнити їх повинні морські котики. Пірати, не знаючи мови, цього не зрозуміли. В нас є у СБУ спецпідрозділ “Альфа”, навчений робити такі речі, звільняти людей, захоплених терористами. В нас дуже багато грошей виділяється на боротьбу з терористами, вони закладені в бюджеті. І звільнення моряків – якраз була анти терористична операція. Але те, що вона не була проведена – це дуже дивно. Є великі питання до керівництва нашої держави – чому?

 

В яких схемах опинилося наше судно “Фаїна”, які були там стосунки з піратами, хто отримував гроші на викуп – про це важко говорити, ми не маємо чітких фактів. Але відомо одне – “Укрспецекспорт” при відправленні таких вантажів постійно користувався посередниками, які вибудовували довгі схеми, коли фрахт перекидався з острова Кіпру на інший острів Мен і фірма на цьому острові шукала якесь судно, яке не зрозуміло кому належало. Фактично відповідальність розпилювалася. Я вже не кажу про державні гроші.

 

Чому “Укрспецекспорт” не працює напряму? Він навіть не був фрахтувальником судна, він передав фрахт певній фірмі з Одеси. І ця невідома фірма, якій “Укрспецекспорт” передає фрахт, знімаючи з себе відповідальність... Звідки вона взялася? Яку вона роль виконує? Все, що робить “Укрспецекспорт” іде під грифом “секретно”. Проблема в тому, що під цим грифом робляться непрозорі схеми, і ніхто цього не може контролювати. Я розмовляла з представниками КРУ, які говорять, що “Укрспецекспорт” відмовляється їм подавати деякі документи, посилаючись на секретність.

 

Бі-Бі-Сі: Якщо державна структура, спецпідрозділ “Альфа” може бути застосована для звільнення людей, чи повинна держава долучати свої ресурси до звільнення судна і вантажу, навіть якщо цей вантаж не такий специфічний як зброя?

 

Тетяна Чорновіл: Після цієї історії з визволенням “Фаїни” Україна стала дуже жаданою жертвою для піратів. Вони бачать, що нас можна захоплювати, що можна взяти гроші, жодних проблем не буде. Ми говоримо про судно, що перевозило зброю. Якщо в таких умовах Україна досить легко виконувала всі умови піратів, то що можна говорити про інші судна з України. Це той випадок, де Україна, мені здається, мала продемонструвати жорсткість.
 
 
Категорія: Світ | Переглядів: 696 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Ужгород: Цьогоріч організатори Параду наречених очікують більше 100 учасниць
Сегодня финальный матч Кубка Украины по футболу, в котором встретятся "Таврия" и "Металлург".
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...