«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 14:27:35

Головна » 2009 » Березень » 8 » Закарпаття: Підприємці прикордонного Чопа не хочуть платити за землю



Закарпаття: Підприємці прикордонного Чопа не хочуть платити за землю
10:42:01
 
Земля, природні ресурси, є у власності територіальних громад… Використання землі в Україні є платним… Так каже закон.

 

Життєдіяльність міста забезпечується за рахунок бюджетних коштів, які надходять у вигляді податків та зборів. Одним із суттєвих джерел наповнення бюджету є плата за використання землі. Розглянемо саме цю статтю доходів бюджету міста. Хто скільки і за що платить у нашому місті?

 

Орендарі землі, а це наші підприємці та підприємства, платили орендну плату 5% від грошової оцінки землі. Грошову оцінку замовляли самі підприємці.

 

Але в минулому році міська рада, вперше в історії міста, замовила грошову оцінку землі на всю територію міста, а не вибірково по ділянкам, як до цього робилось самими користувачами. Як оцінюється земля і майно знають ті підприємці, хто хоч раз замовляв таку документацію. Задля того, щоб визначити нарешті скільки ж насправді реально коштує земля у Чопі і була зроблена та затверджена сесією нормативно-грошова оцінка земель.

 

Тепер ми знаємо реальну ціну кожного клаптика землі у місті. Декілька відсотків (від 3 до 12) від цієї оцінки і складають саме орендну плату за використання ділянки. Відсотки затверджує міська рада. Але не просто затверджено. Враховуючи, що даний документ являється регуляторнім актом, відповідно було проведено оприлюднення цього акту. Протягом місяця всі зацікавлені особи мали змогу не тільки ознайомитися з документом, але і внести свої зауваження, або пропозиції. Жодного зауваження ані від депутатів, ані від підприємців до міської ради не надійшло. 

 

Після затвердження 11% на сесії міської ради виявилось, що з 1 січня 2009 року орендарям землі прийдеться платити доволі серйозні суми у місцевий бюджет, а не символічну ціну, як було раніше. Підприємцям, які мали у користуванні невеличкі земельні ділянки під своїми об’єктами, нова ціна землі на ведення їх бізнесу суттєво не вплине. При умові, що на ній дійсно провадиться бізнес.

 

Але ті, у кого в користуванні знаходяться гектари землі, стали збиратися вечорами на таємні зібрання з метою вмовити депутатів понизити їм плату за землю, мовляв, така непомірна плата знищать їх бізнес загалом. А те, що вони роками , практично безоплатно, використовували землю громади і заробляли на ній гроші учасники таємного зібрання якось забули.

 

А який бізнес на землі зруйнується у ПП Пигіни В., наприклад? Він надає послуги з організації подорожувань. Не безкоштовно, доречи. До чого тут його пів гектара землі, за які він жодної копійки не сплатив починаючи ще з 2004 року? Або хто повірить, що бізнес ПП «ПАКОБО» зруйнується, якщо він почне платити за землю, якою користується?

 

Ще один приклад: з 2003 року 18 га землі орендує нікому невідома фірма «Хемікон» під будівництво торгівельно-виставкового комплексу. Більше 5 років земля заростає бур’яном, а до бюджету сплачуються 2800 гривень у місяць. Тепер, після затвердження грошової оцінки має сплачувати у десять разів більше. Має. Але не сплачує! Так про яке руйнування бізнесу йдеться? Як пустувала земля, так і пустує. А якби там був торгівельно - виставковий комплекс, він приносив би не аби-який прибуток власникові, тоді плата за землю не була б такою великою проблемою для нього.

 

Земля, яку подарувала цим підприємцям попередня влада, має приносити кошти і користувачам і громаді міста. А якщо п.п. Пигіна В. не платив за свої пів гектара ані копійки з 2004 року, то для нього оплата навіть 10 гривень до бюджету міста буде непосильним тягарем. Коли земля у Чопі майже нічого не коштувала, багато підприємців набрала ії гектарами.

 

Тепер, коли за неї доведеться платити, вони вирішили повстати проти, на їх погляд, «беззаконня» влади. Тобто повстати проти громади міста, тому що міська рада, в даному випадку захищає виключно інтереси громади, а не свої особисті. Наповнювати бюджет міста, та раціонально розпоряджатись майном громади – одне з основних завдань будь якої влади. В таких випадках порада дуже проста: Вкуси стільки, скільки зможеш з’їсти.

 

Не можеш платити за гектари, відмовляйся від них. Залиш собі стільки, скільки в змозі оплатити згідно закону. Надай можливість іншим підприємцям, які розумно побудували свій бізнес, заробляти на цій землі. Протягом двох років до міської ради зверталися більше 25 підприємців про виділення їм землі, рада відмовила їм, в зв’язку з відсутністю вільних земельних ділянок. Ділянок вільних немає. А чому ж ті, хто їх взяв у громади в оренду не платять за них?

 

Деякі підприємці наполягають на тому, щоб плата за землю залишилась по старим цінам. Дуже креативно! А чому б їм, підприємцям, не повернути нам старі ціни на продукти харчування, одяг, послуги? Хто ж не хоче купувати хліб, наприклад, по старій ціні? Колись він був 16 копійок, хто пам’ятає. 

 

Земля у нашому місті, розташованому між двома кордонами має мати достойну ціну. І платити за користування нею будуть всі без виключення. І п.п. «Хемікон», і ТОВ.» Пакобо», і ВАТ. «Закарпатгаз», і ТОВ. «Інформ-центр», і п.п.» Шаг-Мегатранс», і Пигіна В., і Гуштан О., і ще біля 100 осіб фізичних та юридичних. А місцева влада має гарантувати громаді, що її інтереси з цього питання будуть захищені. А втім можна буде й говорити про розвиток міста.

 

Ми розуміємо, що підвищення ціни на землю, особливо в такий скрутний для країни час, є мірою не популярною. Але для нинішньої влади популярність не є самоціллю. Її мета навести хоч якийсь лад в складному земельному питанні.

 

 Все вище наведене ніяким чином не стосується земельних ділянок приватного сектора.

У слідуючому номері газети поговоримо про тих користувачів земельних ділянок, у яких земля знаходиться у постійному користуванні. Як не дивно, але і тут є ноу-хау для уникання достойної плати за використання дорогоцінної Чопської землі.

 

Довідка:

Територія міста складає 620 гектарів.

111,5035 га займає під свої об’єкти наша годувальниця залізниця.

61,7354 га знаходяться у постійному користуванні підприємств та підприємців

25,8712 га знаходяться в оренді

12,1059 га теоретично знаходяться в оренді, але договори з невідомих причин не оформлені, відповідно кошти в бюджет не сплачувались.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 669 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...