«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 09:32:36

Головна » 2009 » Березень » 8 » Закарпаття: Злодія треба лікувати, а не «садити»?



Закарпаття: Злодія треба лікувати, а не «садити»?
11:30:44

Погіршення економічної ситуації в державі спричинює лавину корисливих злочинів. Найбільше дошкуляють злодії та грабіжники, які тягнуть все, що лиш вдається. Водночас дивує псевдо-гуманізм деяких служителів Феміди, які випускають уже спійманих «на гарячому» злодіїв на волю

 

Гроші вкрали просто з сейфу

Триває розшук злодія, котрий серед білого дня викрав, віджавши вікно, 21 500 доларів з ужгородської квартири на вул. Бєлінського, в якій проживає приватний підприємець. Не знайшли поки й тих, хто поцупив 98 тисяч гривень просто з сейфу у селищі Ясіня на Рахівщині. Потерпілий - полтавський підприємець, який орендує будівлю на знаменитому Драгобраті.

 

Зате опери карного розшуку пов’язали зухвалу групу мукачівських “домушників”. З початку року в Мукачеві сталася ціла серія схожих за злочинним почерком крадіжок з магазинів, новобудов, квартир, в яких ведеться ремонт. Нічні злодії безшумно проникали в помешкання й забирали все цінне, що там було - від одягу та сувенірів до плазмових телевізорів та газових котлів.

 

Так, 31-річний мукачівець поскаржився в міліцію, що з його будинку, в якому на даний час нiхто не проживає, невiдомі особи шляхом розбиття скла на вiкнi коридору викрали телевiзор «Томсон», газовий котел «Арiстон», газову колонку «Беретта» та чотири алюмiнiєвi батареї. А в квартиру на вул. Дзержинського непрохані гості проникли через незачиненi балконнi дверi й викрали газовий котел «Арiстон» та газову плиту «Самсунг».

 

Схожість усіх випадків між собою наштовхувала міліціонерів на думку, що діє одна й та ж група кваліфікованих злодіїв-«домушників». Так воно й було.

- Ця мукачівська злочинна група вже тривалий час перебувала в полі зору міліції, - розповідає начальник управління карного розшуку ГУМВС полковник міліції Володимир Шелепець. - Входило до неї троє мешканців Мукачева віком 47, 31 та 27 років. Найстарший з них, який і був ватажком групи, уже тричі судимий. Ще одна кримінальна справа по ньому нині розглядається Львівським апеляційним судом. Тим не менше чоловік спокійно продовжував красти!

 

Його 31-річний подільник теж був засуджений за скоєння крадіжок. А от третього, наймолодшого учасника групи, ми до цього випадку й не знали, позаяк він не притягувався раніше до кримінальної відповідальності. Тим не менше, саме цей молодик виявився найбільш зухвалим і цинічним: грубив міліціонерам, матюкався, пробував чинити опір.

 

До слова, цей чоловік - непоганий майстер, знається на різних будівельних роботах. Часто ходив по будовах і бачив, де що є з апаратури, сантехніки. Мав інформацію і від своїх колег по ремонту. А потім злодії лізли туди красти! Збуваючи крадені котли, злочинці, аби не викликати підозри, називалися майстрами з ремонту  апаратури...

 

Новий котел злодії продавали за 300 доларів

Міліціонери вирішили брати групу після того, як ті «бомбанули» в Мукачеві квартиру на вул. Червоноармійській, звідкіля вкрали три дорогих телевізори й газовий котел. Після затримання крадіїв у двох їхніх гаражах правоохоронці виявили чимало викраденого краму: 4 плазмових телевізори, ноутбуки, газовий котел, одяг (останній був просто з магазинними бирками). Багато чого злодії встигли продати. Скажімо, новенький газовий котел вартістю 700-800 доларів «скидали» за 300. Але, як опісля зізнаються самі злодії, вони мали проблеми зі збутом краденого. Нині в людей немає грошей, а за безцінь віддавати дорогі речі злодії не хотіли, воліючи дочекатися кращих часів. Не дочекалися...

 

За словами полковника Шелепця, затриманій групі доведено вже 7 фактів крадіжок лише за цей рік. Хоча правоохоронці підозрюють, що їх було набагато більше, адже затримані - справжні «профі» в злодійському ремеслі. Про це говорить те, як вони вибирали об’єкти для скоєння нападів. Магазини шукали у віддалених місцях, подалі від житлових будинків. Ламали двері, перекушували навісні замки, складали в машини товар і тікали.

 

Вся операція займала не більше 10-15 хвилин. Квартири, де робиться ремонт (а значить, там ніхто не живе), вираховували за слідами вапна під дверима, за вікнами без занавісок. Могли просто заглянути з вулиці й побачити, що на стіні стоїть новенький котел, а вночі полізти красти. Оскільки двері, як правило, у квартирі міняють уже під кінець ремонту, то злочинцям було легко виламати чи віджати замок на старих дверях. У квартири на перших поверхах могли залізти й через балкон.

 

Досвідчені «домушники» мали й злодійський «фарт». Двічі вони під’їжджали вночі до квартири, де була міліцейська засідка, проте так і не полізли всередину, немовби щось передчуваючи...

 

Хай живе «гуманний» суд...

Але найцікавіше і найсумніше в цій історії інше. Незважаючи на тяжкість і рецидив скоєних злочинів, суд не продовжив ватажку злочинної групи термін утримання під вартою, і міліція змушена була відпустити його на підписку про невиїзд. Вельми оригінальною була мотивація цього. Кажуть, пані суддя, котра розглядала справу, запитала в 47-річного колишнього «зека» з кількома судимостями, чи вірить він у Бога?

 

Той відповів негативно, на що служитель Феміди зробила «оригінальний» висновок: мовляв, це хвора людина, раз у Бога не вірить, його треба лікувати, а не «садити»... З логіки судді, якби злодій сказав, що вірує, його теж треба би було відпускати, бо ж віруючий чоловік? А потім судді ображаються на міліцейського міністра Луценка, котрий оголосив 2009 рік роком боротьби з корумпованими суддями...

 

Зрештою, позаяк наші «герої» крали і в інших районах області, то міліціонери підготували санкції на арешт затриманих у тамтешні суди. Правоохоронці запевняють, що заслуженого покарання ті все рівно не уникнуть. Адже Закон один для всіх!

 

Василь ВІРАГ, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
 
Категорія: Кримінал | Переглядів: 626 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Завтра у західних областях України очікуються дощі
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...