«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 23:43:22

Головна » 2009 » Березень » 10 » Закарпаття: Екологи взяли під охорону 405 видів рослин



Закарпаття: Екологи взяли під охорону 405 видів рослин
10:00:22
Державне управління охорони навколишнього природного середовища в області на депутатських комісіях обласної ради провело захист Проекту положення про перелік регіонально-рідкісних видів рослин, які не занесені до Червоної книги України і потребують охорони в межах області. Екологи до нього віднесли 405 видів рослин.
 

Як повідомили газеті «НЕДІЛЯ» у прес-службі Держуправління охорони довкілля, заготівля (збирання) видів рослин, занесених до даного Переліку, плодів, насіння, частин цих рослин здійснюватиметься організаціями та установами лише за дозволами, виданими держуправлінням на підставі лімітів, затверджених ОДА. Затвердження даного Переліку має відбутися на сесії облради наприкінці березня. Організація збереження таких видів рослин покладатиметься одразу на кілька органів - місцеві ради, місцеві державні адміністрації, природоохоронні установи, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в області, Державну обласну екологічну інспекцію. До охоронного переліку увійшли такі види, як деревій, будяк, золототисячник, глід, підсніжник білосніжний.

 

Чи не вплине така заборона на постачання для крайових аптек фітолікарських препаратів? Відповідь на це питання «НЕДІЛЯ» шукала у фахівців.

 

Завідувач аптеки №130 м.Ужгород Єлизавета БИСАГА:

- Думаю, жодним чином така заборона не відіб’ється на постачанні фітолікарських препаратів. Тому що рослини, які використовують для їх виготовлення, спеціально культивуються і вирощуються на прилеглих до фабрик територіях. У нашій області взагалі нема жодної фабрики та структури, яка б займалася переробкою і заготівлею лікарських трав. Ще в радянські часи було таке, що влітку працівники аптек самі займалися збором лікарських рослин, сушили їх і безпосередньо продавали або здавали на фармацевтичну фабрику. Зараз подібна практика відсутня. Тож фітопрепарати закуповуємо з Житомирської та Тернопільської фітофабрик. На Україні подібних фабрик є достатньо і вони більшу частину сировини вирощують самостійно. На території Закарпаття, можливо, і є якісь приватні структури, які займаються збором лікарських трав, але до фармацевтичного виробництва вони жодного відношення не мають.

 

Професор, доктор біологічних наук, розробник відомого бальзаму Василь КОМЕНДАР:

- Особисто надавав консультації екологам щодо внесення певних видів рослин до охоронного переліку. В Карпатах є рідкісні види рослин, які не внесли в загальнодержавну Червону книгу, ці види ми занесли в регіональну Закарпатську Червону книгу. Якщо не будемо вживати жодних заходів, то вони можуть зникнути в нашому регіоні, про них читатимемо лише в книжках.

 

Роман СЕНИШИН, zakarpatpost.net
 
При передруці гіперпосилання на zakarpatpost.net обов’язкове.
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 649 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Психологи поняли, как найти идеального мужчину
Изобретатели разработали роботизированные ноги
От черного чая у женщин и детей разрушаются кости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...