«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 11:28:14

Головна » 2009 » Березень » 14 » Закарпаття: На Верецькому перевалі облили фарбою пам’ятник угорцям



Закарпаття: На Верецькому перевалі облили фарбою пам’ятник угорцям
12:46:01
 
Тривають політичні баталії довкола доцільності встановлення на Верецькому перевалі, що на Воловеччині, пам’ятника угорцям. Нагадаємо, що на цьому місці свого часу було розстріляно чи то угорськими окупантами Закарпаття, чи то поляками (істини й досі не встановлено) кількасот карпатських січових стрільців. 
 
Попри кількарічний спротив місцевої інтелігенції, угорці торік усе ж відкрили на Верецькому перевалі пам’ятний знак, присвячений 1100-літтю переходу через Карпати племен гунів. Його автором є мукачівський скульптор Петро Матл. Натомість українці встановили неподалік свій монумент - пам’ятний знак на честь загибелі січовиків роботи відомого закарпатського архітектора та художника Степана Шолтеса. Обидва пам’ятники - і угорський, і наш - було відкрито одночасно. Здавалося б, на тому політичні суперечки повинні припинитися. Однак уже кілька разів на угорському монументі наносилися якісь написи. І от - новий факт хуліганства.
 
Зранку 9 березня (до слова, цього дня народився геній українського народу Тарас Шевченко) в міліцію надiйшло повiдомлення від невiдомої особи про те, що на Верецькому перевалi на межi Закарпатської та Львiвської областей облито червоною фарбою монумент, присвячений переходу угорцями Карпат.
 
Виїздом слідчо-оперативної групи Воловецького райвідділу міліції на мiсце подiї встановлено, що по периметру монумента зроблено написи жовтою та синьою фарбою «Слава Українi - 1939 р.», «Тут була Карпатська Україна» та намальовано державну символiку у виглядi тризуба. А тумба пам’ятника в нижнiй частинi облита фарбою червоного кольору.
 
Тих, хто це скоїв, розшукує міліція. Наразі подія трактується правоохоронцями як хуліганство, за що ст.296 Кримінального кодексу передбачає покарання від штрафу в 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до обмеження волі на строк до 3 років. Є ще стаття 298 (Нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури), яка передбачає штраф до 100 мінімумів або обмеження волі на строк до 3 років. Якщо ж буде доведено, що це, скажімо, злочин проти основ національної безпеки України, справою займуться працівники СБУ.
До слова, 14 - 15 березня на Закарпатті очікують приїзду Президента України Віктора Ющенка, який візьме участь в урочистостях з нагоди Карпатської України. Чи не з нагоди його приїзду ця провокація?..
 
Василь ВІРАГ, zakarpatpost.net
 
При передруці гіперпосилання на zakarpatpost.net обов’язкове
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 600 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...