«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 06:24:37

Головна » 2009 » Березень » 16 » Агенти СБУ залишають українські інститути?



Агенти СБУ залишають українські інститути?
16:07:46
Сенсаційна заява голови СБУ наробила чимало галасу серед українських освітян.
 
Студенти та викладачі тепер виглядають одне в одному законспірованих спецагентів. Дехто сміється, а хтось уже викрив свого професора.

 

Валентин Наливайченко, голова СБУ: «ДеКДБізація робота під так званими посадами-прикриттям і офіцерів діючого резерву в ВНЗ – не потрібні співробітники СБУ. Після того як президент навів порядок щодо доброчесності».

 

Заява голови СБУ не так шокувала, як підштовхнула освітян до роздумів. Зізнання спецслужби про присутність її агентів у вищих навчальних закладах наробило чимало галасу. Студенти тепер прискіпливо придивляються до викладачів.

 

За радянських часів студенти здогадувалися про КДБітсів серед своїх і серед викладачів. А тому, як то кажуть, доводилося фільтрувати розмову. Нині ж говорять про що завгодно і де завгодно, а існування сучасних агентів під прикриттям сприймають із усмішкою.

 

Катерина, студентка: «Вы знаете, есть у нас один преподаватель, точнее он уже не преподает, мы сдали ему экзамен, он работал где-то в Японии переводчиком, что-то в нём есть».

 

Журналісти «Свідка» вирішили пошукати в університетах агентів під прикриттям. Та це виявилося не так легко. Валерій Іванов – професор, доктор філологічних наук. На перший погляд, типовий представник родини «007».

 

Агенти у ВИШах для пана Іванова – новина. Каже – не думав, що хтось досі працює в цьому напрямку.

 

Валерій Іванов, професор: «Я не думаю, що багато залишилося агентів СБУ у ВУЗах, що це буде вагомий відсоток викладачів. Якщо СБУ не робило свою агентуру, це одиничні випадки, що залишилися з радянських часів».

 

Професор Іванов про агентів чув, але жодного не бачив. Сучасні СБУшники, говорить, і без конспірації іноді навідуються до деканату.

 

Валерій Іванов, професор: «Це абсолютна дурниця мати агентуру у вузах і крім того Наливайченко щоб він ще й скасував кураторів за вузами адже вони досі є. Приходять хлопці, от ми куратори Інституту Журналістики, ну що це за божевілля? Приходять хлопці, питають, наприклад, я працював заступником директора Інституту Журналістики, то питають, скільки у вас студентів навчаються? Кажу, це в навчальній частині знають, а я не знаю, щодо конкретних осіб жодних питань не було».

 

Практику впровадження в установи співробітників Держбезпеки розпочали ще в Російській імперії для боротьби з так званими інакодумцями. Активно використовувала агентуру у навчальних закладах радянська влада. Та фахівцям незрозуміло, що спецслужбовці винюхували останні 17 років.

 

Вадим Махницький, комітет сприяння боротьбі з оргзлочинністю: «В советские времена, тогда ещё было КГБ, тогда в каждом высшем заведении был первый отдел сотрудники которого отслеживали правильность политического курса боролись с инакомыслием и занимались вербовкой параллельных студентов. Вроде бы у нас заявляют, что мы живём в демократическом обществе. Так какие функциональные обязанности выполняли эти сотрудники действующего резерва в ВНЗ если у нас давно демократия? Я думаю, такое заявление Наливайченко требует разъяснения».

 

Студенти тепер ламають голову, хто серед них – засланець СБУ. За словами фахівців, підозрювати можна будь-кого.

 

Вадим Махницький: «Любой увольняющийся из ВНЗ преподаватель, сотрудник или отчисленный студент априори будет коллегами рассматриваться как внештатный сотрудник СБУ».
 
 
 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 752 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...