«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 07:57:51

Головна » 2009 » Березень » 17 » Закарпаття: чому обливають фарбою пам’ятники?



Закарпаття: чому обливають фарбою пам’ятники?
00:45:55

Останнім часом на Закарпатті почастішали випадки наруги над пам’ятниками.

 

І відразу довкола цього  з’являються спроби певних сил «пришити» політику та переслідування національних меншин. Останнє категорично заперечують самі правоохоронці, стверджуючи, що йдеться про банальне хуліганство.

 

Так, 9 березня у Воловецький райвідділ міліції  надiйшло повiдомлення від невiдомої особи про те, що на Верецькому перевалi на межi Закарпатської та Львiвської областей облито червоною фарбою монумент, присвячений  1100-літтю з часу переходу угорцями Карпат.

 

Виїздом слідчо-оперативної групи  на мiсце подiї встановлено, що по периметру монумента зроблено написи жовтою та синьою фарбою «Слава Українi - 1939 р.», «Тут була Карпатська Україна» та намальовано державну символiку у виглядi тризубу. А тумба пам’ятника в нижнiй частинi облита фарбою червоного кольору.

 

Не минуло й тижня, як маємо нову НП. Зранку 15 березня в чергову частину міського управління міліції  надiйшло повiдомлення вiд чергового Ужгородської мiської ради про те, що на площі Петефi  невiдомою особою облито фарбою бiлого кольору памятник Шандору Петефi - революцiйному дiячу Угорської Республiки. До слова, цього дня угорці святкували річницю своєї революції й покладали квіти до пам”ятника Петефі.

 

Памятник невдовзі було  очищено від фарби. Про подію інформовано МВС.  Тих, хто це скоїв, розшукує міліція.

 

- Пам’ятник на Верецькому перевалі не входить до розряду культурних пам’яток краю і, відповідно, не складає історичної цінності. На відміну від памятника Шандору Петефі в Ужгороді, - коментує обидві події начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Павло Кононенко. - Проте в обох випадках міліція розшукує хуліганів. З цієї нагоди звертаюся до представників угорської спільноти: обидві події--це звичайнісіньке хуліганство! Їх ні в якому разі не слід трактувати, як якісь політичні, расові чи етнічні переслідування національних меншин на Закарпатті. Міліція робить все, аби знайти й покарати хуліганів. Вирішується питання про порушення кримінальних справ.

 

- У зв’язку з нещодавніми актами вандалізму, Управлінням СБУ в Закарпатській області, в рамках визначеної чинним законодавством компетенції органів Служби безпеки України, здійснюється пошук осіб, причетних до скоєння екстремістських дій. Також нами проводиться відповідна робота, покликана забезпечити міжнаціональну злагоду в українському суспільстві, попередити антиконституційні та екстремістські прояви на основі міжетнічних стосунків, що можуть бути спровоковані вищезгаданими протиправними проявами. З огляду на багатовікове мирне проживання на Закарпатті представників різних національностей, керівництво УСБУ в Закарпатській області вважає вказані прояви маргінальними і не характерними для ментальності та традицій мешканців краю, - йдеться у заяві прес-служби УСБУ в Закарпатській області.

 

Якщо хуліганів знайдуть, їх очікує кримінальна відповідальність. Нагадаємо, що ст.296 Кримінального кодексу України (Хуліганство) передбачає за грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства (а саме так можна трактувати наругу над пам’ятниками) покарання від штрафу в 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до обмеження волі на строк до 3 років. А ст. 298 (Нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури)--штраф до 100 мінімумів або обмеження волі на строк до 3 років.
 
 
 

 

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 490 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...