«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 08:55:31

Головна » 2009 » Березень » 24 » Житло дешевшає



Житло дешевшає
11:12:33
 
За твердженням ріелторів, кількість охочих орендувати житло в столиці стрімко падає, тоді як пропозиція продовжує рости. Якщо в січні минулого року в базах агентств нерухомості значилося близько 6 тис. квартир, то зараз - більше 26 тис.

 

У пошуках клієнтів власники житла змушені йти на серйозні поступки: знижувати ціни, фіксувати їх у гривні, обладнати квартири сучасною побутовою технікою та ін. Експерти прогнозують, що стагнація ринку може протривати як мінімум до кінця нинішнього року.

 

Регіонали залишають столицю

 

Як розповів провідний спеціаліст департаменту маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький, кількість угод на ринку оренди житлової нерухомості Києва щомісяця зменшується: якщо в грудні було здано 812 апартаментів, то в лютому - 728.

 

«На наш погляд, негативна динаміка буде спостерігатися і надалі», - вважає він. Традиційною причиною падіння активності потенційних клієнтів експерти називають масовий відтік регіоналів, які, потрапивши під скорочення, їдуть на малу батьківщину. Крім того, серйозну конкуренцію власникам столичної нерухомості складають їхні колеги з міст-супутників. «Дана ситуація спостерігалася і торік, однак зараз це стало масовим явищем, оскільки вартість оренди там удвічі нижча», - стверджують в SV Development.

 

Змінилися в нинішньому році і переваги орендарів. За словами керівника відділу продажів АН «Капітал-К Ріелт» Лани Максименко, найбільш ходовими як і раніше залишаються однокімнатні квартири в спальних районах Києва, обставлені меблями 90-х років. Але якщо раніше більшість квартиронаймачів орієнтувалися лише на найдешевше житло - готельки, то тепер багато готові розглядати більш якісні варіанти.

 

«Левова частина клієнтів хоче зняти квартиру біля метро з базовим ремонтом і мінімальним набором побутової техніки, включаючи автоматичну пральну машину», - говорить вона, додавши, що виріс попит і на двокімнатні квартири, які багато знімають в складчину. А от попит на трикімнатні апартаменти і кімнати, за її словами, упав у порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. у рази. «На сьогоднішній день більшість квартиронаймачів, скоріше, готові ділити житло з незнайомою людиною, ніж знімати кімнату у квартирі з хазяями», - констатує п. Максименко.

 

Квартирний демпінг

 

У той же час число охочих здати своє житло в оренду, навпаки, щомісяця росте. «Приміром, якщо в січні в базах столичних агентств було 20,3 тис. пропозицій, то в лютому - 23,7 тис., а в березні - 26,09 тис.», - говорить п. Костецький. Дану тенденцію експерт пояснює як масовим «викидом» на ринок тих апартаментів, від яких відмовилися колишні орендарі, так і появою квартир, власники яких вирішили здати їх в оренду вперше. «Це в першу чергу стосується перекупників, частина яких не готова продавати свою нерухомість за низькою ціною і вирішила перечекати фінансову кризу, тимчасово переорієнтувавшись на сегмент оренди», - додав він.

 

Падіння попиту на тлі збільшення пропозиції змушує власників квартир іти на значні поступки. За словами начальника відділу компанії «Траєкторія» Олександри Оніщук, якщо ще торік більшість орендарів розплачувалися за знімання житла в іноземній валюті, то зараз близько 80% усіх пропозицій виставляється в гривні. «Власники нерухомості готові фіксувати ціни в національній валюті як мінімум на півроку, що в 2008 році було рідкістю», - відзначає вона. Значно зменшилася і вартість оренди апартаментів.

 

Як розповів генеральний директор АН «Альянс-Брок» Андрій Сокур, на сьогоднішній день знайти в найкоротший термін однокімнатну квартиру в Києві можна за 2 тис. грн., тоді як минулої осені, вона коштувала не менше 2,5-2,7 тис. грн. «За ці кошти можна розраховувати на апартаменти в спальному районі (за винятком Оболоні. - ред.) з невибагливим ремонтом і наявністю необхідної побутової техніки, включаючи автоматичну пральну машину. Раніше у квартирах подібного класу таке обладнання не пропонувалося», - говорить він.

 

За його словами, «одинички» з якісним ремонтом і новими меблями, розташовані поруч із метро, пропонуються за 2,5-3,5 тис. грн., а в наближених до центру столиці районах - за 4 тис. грн. Вартість двокімнатних квартир, розташованих на лівому березі, а також у Голосіївському, Святошинському або Подільському районах, як правило, стартує з 3 тис. грн. У таких апартаментах передбачена вся необхідна техніка, однак меблі та ремонт у поганому стані. Суттєво подешевшало і житло в центральній частині міста: якщо раніше зняти двокімнатну квартиру на Печерську можна було не менш ніж за 6 тис. грн. на місяць, то зараз з'явилася велика кількість варіантів за 4 тис. грн.. Причому за ці гроші пропонують житло з євроремонтом і відносно новими меблями та технікою.

 

А от трикімнатні апартаменти, за твердженням Лани Максименко, найчастіше здаються практично за ціною «двійки» - за 4 тис. грн. на місяць. «За ці гроші, приміром, пропонують квартиру загальною площею 75 кв. м на вулиці Мілютенка (Деснянський р-н). Раніше за аналогічне житло треба було викласти 7 тис. грн.», - повідомила вона. Господарі «трійок», розташованих у наближених до центру районах, просять 6,5-7 тис. грн. (раніше - 8,5-9 тис.), а в центрі - 12-13 тис. грн. (18-19 тис. грн.).

 

Втім, в опитаних агентствах нерухомості зізнаються, що все частіше в їхніх базах з'являються квартири за демпінговими цінами. Приміром, є одиничні пропозиції готельок або малогабаритних квартир за 1,5 тис. грн. на місяць, а «двійка» на вулиці Жилянській без меблів була здана за 2,5 тис. грн. «Житла за такими цінами поки небагато, і воно швидко розходиться, не встигнувши потрапити на дошку оголошень. Але число даних пропозицій росте», - говорять в «Капіталі».

 

Що далі

 

Прогнози експертів щодо подальшого розвитку ринку розділилися. Сергій Костецький припускає, що ціни будуть знижуватися аж до третього кварталу нинішнього року.

 

«На нашу думку, оренда може подешевшати ще на 40%», - вважає він. За його словами, цьому буде сприяти наступний відтік орендарів через масове скорочення персоналу та зростання рівня безробіття в столиці. «Ближче під кінець року ціни стабілізуються, але підвищуватися почнуть не раніше кінця 2010 р., коли ділова активність у Києві збільшиться і сюди знову хлинуть регіонали. У цей час активізуються і продажі квартир, у результаті чого пропозиція почне падати», - прогнозує п. Костецький.

 

Іншої думки дотримується Андрій Сокур, за оцінками якого вартість оренди вже досягла свого дна і найближчим часом знижуватися не буде. «На мій погляд, подальшого відтоку орендарів не відбудеться, оскільки ринок уже стабілізувався», - вважає він.

 

Олександра Некращук
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 557 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...