«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 08:59:00

Головна » 2009 » Березень » 25 » В Україні - платіжний дефіцит



В Україні - платіжний дефіцит
11:03:07
 
За перші два місяці року населення викупило в банків 2 мільярди доларів.

 

Дефіцит платіжного балансу України в січні-лютому 2009 р. досяг 4 млрд. доларів, що стало основною причиною скорочення резервів центробанку на 5 млрд. доларів.

 

За попередніми даними Нацбанку, дефіцит платіжного балансу країни в перші два місяці 2009 року склав 3,938 млрд. доларів, що майже у вісім разів більше показника аналогічного періоду 2008 року (503 млн. доларів).

 

Минулого року рахунок поточних операцій (експорт-імпорт товарів і послуг, грошові перекази) був негативним - 1,978 млрд. доларів, а рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій (прямі, портфельні інвестиції і позики) - позитивним - 1,475 млрд. дол. Зараз профіцит поточних операцій склав 562 млн. доларів, а дефіцит операцій з капіталом - 4,5 мільярда доларів.

 

Резерви НБУ за цей період знизилися на 5,084 млрд. доларів, зокрема в результаті продажу валюти - на 3,341 мільярда. З даних НБУ виходить, що 75% дефіциту платіжного балансу сформувало населення, яке зняло 1,435 млрд. доларів депозитів і купило іноземної валюти на 1,999 млрд. більше, ніж продало. В сумі обсяг валюти, що знаходиться у фізичних осіб, виріс на 3,434 млрд., з банківської системи пішло 3,050 млрд. доларів

 

Рада НБУ песимістично налаштована відносно подальшого розвитку подій на валютному ринку. "Населенню потрібно дати щось надійне, щоб воно перестало скуповувати долари. Якщо будуть нескінченні конфлікти у владі, звільнення, інфляція в 20%, люди підуть розносити стіни банків і матимуть рацію зі своєї точки зору", - вважає член ради Нацбанку.

 

Подальше вилучення грошей з банківської системи загрожує їй остаточною втратою ліквідності. "Якщо ситуація погіршуватиметься, банки чекає велика проблема з ліквідністю, а через відсутність кредитів зупиняється виробництво, - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За її словами, зараз населення забирає гроші, але через якийсь час воно зрозуміє, що готівка втрачає силу, і почне витрачати її на ринку товарів і послуг. "Це повільніший шлях, але частина грошей повернеться в економіку",  -каже вона.

 

Понизити ажіотажний попит на іноземну валюту можна лише комплексними заходами, упевнені банкіри. "Вплинути на ажіотаж на наявному валютному ринку можна, лише заборонивши продавати долари. Але тоді буде чорний ринок, а це ще гірше. Кращий метод збити попит - позитивні сигнали про стабілізацію ситуації впродовж тривалого періоду. Це може бути все що завгодно: транш МВФ, дії уряду з подолання кризи, інвестиції в ГТС, допомога потерпілим від іпотеки, допомога держпідприємствам, - упевнений перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.

 

Як повідомлялося, з початку року українці почали панічно скуповувати валюту. Охочих придбати долар не зупинив навіть високий курс у 9-10 грн. за долар.
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 575 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Завтра у західних областях України очікуються дощі
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...