«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 05:08:46

Головна » 2009 » Березень » 27 » Закарпаття: Лісова галузь виконала всі свої фінансово-економічні показники



Закарпаття: Лісова галузь виконала всі свої фінансово-економічні показники
20:51:00
Голова Держкомлісгоспу відзначив досвід закарпатців, але він за те, щоб у лісі ґаздували більш ефективно
 
Як уже повідомлялося, в області з робочим візитом перебуває голова Державного комітету лісового господарства України Микола Тимошенко. Про основні завдання та шляхи  мінімізації впливу економічної кризи на лісову галузь йшлося у п’ятницю, 27 березня, на прес-конференції, у якій також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, голова облради Михайло Кічковський, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.
 
У своєму виступі Микола Тимошенко припустив, що лісова галузь, можливо, єдина в державі, котра виконала всі свої фінансово-економічні показники. «Лісова галузь одна з тих, що має тактичні завдання, у якої є перспективи. Завдання тактичні на цей рік: посадити 70 тис. га лісу, в тому числі 2 тис. га – на Закарпатті. А до 2015року – посадити 560 тис. га, але вже суто рукотворного лісу на відведених на ці цілі землях. Для Закарпаття – це 1600 га, – відзначив Микола Михайлович, – Стратегічне завдання 2040 року –  виконати Указ Президента України щодо оптимальної лісистості. Щоб її довести з 15,7% до 20 %, лісівникам треба посадити 2 млн. га лісу. Мусимо ці завдання виконати».
 
Також він наголосив, що суб’єкти господарювання повинні шукати джерела надходжень не тільки від продажу деревини, а й за рахунок інших лісових ресурсів, особливо,  що стосується призабутих джерел. А це, зокрема, побічне лісокористування. На думку голови Комітету, лісівники призабули збір лікарських рослин, заготовлення соків, меду, грибів, ягід, інші види діяльності. Значну увагу він приділив питанню рекреації, адже на Закарпатті є не менше цікавих місць, ніж у Криму, які б могли стати додатковим джерелом наповнення лісової казни. Невиправдано, на його думку, призабута глибинна переробка деревини.
 
Як повідомив Микола Тимошенко, закарпатці переробляють лише 4% деревини. До прикладу, в умовах жорсткої економії і ситуації, що склалася на газовому ринку, лісівники могли б до альтернативних джерел енергії додати значний об’єм необхідної сировини. Тобто підняти те, що, як то кажуть, лежить під ногами в лісах, і наразі не використовується (дрова, тирса тощо). Є й ідея відновити окремі форелеві господарства.
 
– Ми маємо більш ефективно розпорядитися всім ресурсом і природною монополією, хоча для держави галузь і так є високоефективною – на одну вкладену у галузь гривню, ми повертаємо 2 грн.70 коп. Торік держава вклала 440 млн. грн., ми ж повернули їй лише податками – 1 млрд. 100 млн. грн., – зауважив голова Комітету.
За словами Миколи Михайловича, у питаннях, зокрема ведення лісового господарства, у закарпатців можна повчитися,  але й працювати їм також є над чим.
 
Також голова Комітету на прес-конференції говорив про недопущення втрати фахівців в нинішніх умовах, згадав про липневий паводок, коли, за його словами, лісівникам взагалі хотіли заборонити лісозаготівлю. Йшлося і  про відповідну постанову щодо нових правил рубок. На думку голови Комітету, Нові правила – це завтрашній день, їх треба відтермінувати. Проте треба перейти від суцільних рубок до вибіркових, над чим зараз і працюють. Наголошувалося і на недопущенні «дикого» бізнесу у ліс.
 
Звертаючись до присутніх, голова облради Михайло Кічковський відзначив, що лісова галузь була і залишається бюджетоутворюючою, впливає на соціальний розвиток області, зайнятість населення в найбільш віддалених районах. Є й чимало питань, але чимало з них залежать не лише від лісівників. «Нині в Україні така ситуація, що із-за кордону повертаються ті, що пройшли європейську школу бізнесу. Якби на державному рівні розглянути питання про використання їхнього досвіду, підтримати цих людей і організувати на цій основі малий, середній бізнес, думаю, це допомогло б швидше піднести економіку, вирішити питання зайнятості населення», – наголосив Михайло Кічковський.
 
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик сказав, що питання лісового комплексу, які сьогодні порушили  на нараді, будуть розглянуті облдержадміністрацією, зокрема на засіданнях спільної колегії, президії облради. Також Володимир Гоблик від імені голови облдержадміністрації Олега Гаваші передав пакет документів – питання, що турбують закарпатців, лісівників, переробників, аби їх повторно розглянули, в додатках є листи на адресу Кабміну, рішення сесії, звернення до центральних органів влади, котрі вимагають термінового розгляду, повідомили
zakarpatpost.net в Управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 696 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Офіційний курс валют на 27 липня
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...