Американські дослідники встановили, що регулярне вживання червоного м'яса підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи та раку.
Група дослідників з Національного американського інституту з вивчення ракових захворювань обстежили більше півмільйона осіб і опублікували свої результати в журналі Archives of Internal Medicine.
Їх дані свідчать, що люди, які вживають приблизно 160 граммів свинини, яловичини або баранини ризикують більше, ніж ті, хто з'їдає 25 граммів - це шматочок шинки.
Ті, хто взагалі не вживав червоного м'яса, а їв лише рибу і птицю, мали найменший ризик померти від раку і серцево-судинних захворювань.
Вчені вважають, що зменшення в раціону м'яса могло б зменшити смертність поміж чоловіків на 11 %, а серед жінок - на 16 %.
Директор Інформаційного центру Британського Інституту ракових досліджень Леслі Волкер вважає, що люди повинні прислухатися до цих висновків, однак застерегла проти повної відмови від вживання червого м'яса.
"Якщо ви зазвичай їсьте м'ясо тричі на день, то тоді порада, звичайно, буде скоротити його вживання. Намагайтеся час від часу замінювати його іншими білковими продуктами харчування. Але, власне, врешті решт червоне м'ясо - це гарне джерело важливих мікроелементів, наприклад заліза, отже, не варто зовсім його позбуватися," - вважає Леслі Волкер.
Канцерогени з'являються під час теплової обробки м'яса.
М'ясо є головним джерелом насичених жирів, які беруть участь в утворенні ракових пухлин грудей і прямої кишки.
|