Заручники зіпсованого м'яса. Екіпаж судна-рефрижератора "Берікс" вже 4 місяці блукає територіальними водами України, його не приймає жоден порт. Причина - на борту корабля, що вийшов з грузинського Поті, понад 200 тонн м'яса. Термін придатності продукта давно закінчився.
На борту "Берікса" 8 українців-членів екіпажу і майже 230 тонн простроченого м'яса з Бразилії та Китаю. Офіційно судно із вантажем прямувало з Грузії до Туреччини. Але дорогою робило щонайменше 3 спроби зайти в українські порти: Керч, Миколаїв та Феодосія. Спроби через спротив ветеринарної служби виявилися невдалими. Корабель із зіпсованим м'ясом не прийняли.
Володимир Ступников, голова комісії по ЧС м. Керч: "Знаем о том, что мясо там давно пришедшее в не годность, там мясо образца 2006, там с документами не все в порядке и не зря его не в какой порт не принимали и негде его не выгружали".
Кому належить вантаж встановити наразі не вдалося. Як і отримати інформацію від ветслужби про подальшу долю м'яса на борту. Прикордонники стежать за кораблем на відстані, аби не допустити перетину кордону та перевантаження м'яса на інше судно. Влада українських портових міст пильнує, аби зіпсованою продукт не потрапив на їхню територію. Оскільки мають гіркий минулорічний досвід розвантаження у Євпаторії та Керчі непридатної до вживання буйволятини. Якщо м'ясо потрапляє на сушу - ним вже доведеться опікуватися не власникам вантажу, а місцевій владі та санітарним службам.
Олександр Коваль, заступник командира Керченського загону морської охорони: "Всі ці проблеми що є з вантажем, це питання інших органів, які за це відповідають і виконують свої обов'язки".
Володимир Ступников, голова комісії по ЧС м. Керч: "Мы отрицательно относимся, потому что в прошлом году мы имели печальный опыт по такому же судну с браконьерским грузом. И потом мы остались с этой проблемой один на один, все нас бросили и Киев, и Симферополь".
Єдині, хто заперечує, що м'ясо таки непридатне для розвантаження на території будь-якої країни - це члени екіпажу судна із вантажем, який фактично полонив їх.
Леонід Прохоров, капітан судна "Берікс": "Начинается чертовщина, что мясо это.. о людях никто не думает. Такое заявлять по телевидению и в газетах писать… никто на анализ этого мяса не брал никто его не видел одни разговоры только".
Капітан судна твердить, зайти у будь-який український порт "Беріксу" вкрай необхідно, оскільки частина двигунів вийшла з ладу. Українська сторона готова надати допомогу, але лише за однієї умови - усі ремонтні роботі проведуть на рейді.
|