В Ужгородському замку відкрили дегустаційний зал та кімнату тортур. Комерційний проект та нові музейні кімнати будуть працювати у раніше занедбаних підвалах замку, в реконструкцію яких ужгородська бізнесменка вклала близько 1,5 млн. грн.
Начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба під час презентації оновлених підвалів заявив, що це перший в Україні приклад поєднання комерційного інтересу та збереження культурної спадщини. Державного фінансування замкові вистачає наразі лише на оплату комунальних послуг та зарплати працівників музею.
У 2006 році Кабміном було виділено 3,2 млн. грн. для ремонту однієї з веж замку, стан якої загрожував обвалом. На реставрацію приміщень замку коштів досі не виділялося. Вперше в Україні кімнату тортур «відновлено» саме на тому місці, де вона діяла понад 4 століття тому. В Угорській державі спеціально відведені для тортур кімнати діяли лише у двох замках – нині Ужгородському та в Егерському.
За процесом реставрації підвалів стежили науковці Закарпатського краєзнавчого музею, що діє при замкові. У результаті археологічних розкопок експозиція музею поповнилася понад 2,5 тисячами експонатів (фрагменти кераміки, кістки, знаряддя праці), що розповідають про історію замку, – повідомив археолог, кандидат історичних наук Йосип Кобаль.
У дегустаційному залі пропонуватимуть 3 білі і 3 червоні сорти закарпатських вин (дегустація разом із розповідями про виноробство краю та культуру споживання вина коштуватиме 29 грн. за особу).
Фото газета «НЕДІЛЯ»
|