Третина хвороб від брудного довкілля. Такі висновки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Нині ж на прилавках з’явилися свіжі овочі і фрукти, що вміщують іноді величезні дози нітратів.
На віртуальному прилавку різна городина. Продавчиня Тетяна привозить її зі своєї невеличкої ділянки. Продає на базарі - стихійному. Овочів на вміст хімікатів тут ніхто не перевіряє. Проте господиня ятки запевняє – весь товар екологічно чистий.
Тетяна, продавчиня: «Смотря как выращивать. Если люди хотят, чтобы быстрее выросла, бросают химикаты. Я бросаю на зиму навоз и все».
Покупці вірять і купують. Хіт продажу - редька. За неї Тетяна править 10 гривень. Утім, за червінця можна й власне здоров’я зіпсувати.
Для фахівців санітарних лабораторій нині найгарячіша пора. Ранні овочі б’ють рекорди вмісту нітратів.
Нітрати – солі азотної кислоти. Під назвою «селітри» їх широко використовують у сільському господарстві як мінеральні добрива. Нітрати – є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері.
Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Они существуют и в почве, это абсолютно нормально. И растения, и культуры, которые мы употребляем в пищу, они из почвы эти вещества поглощают».
Нормальним природним процесом це було, допоки людина не докладала своєї руки. Адже надмірне здобрення ґрунту селітрою порушує екологічний баланс. Тож нітрати накопичуються в рослинах і воді.
Тамара Базилевська, експерт Житомирської державної ветеринарно-санітарної лабораторії: «Одна з капустин показує на табло 1294 млгр. на кг. Це порядка в півтора рази перевищує норму».
Таких капустин до реалізації з Одеської області привезли тільки два мішки. Небагато, як для гуртового базару. Утім, продавати її заборонили. Отак вдало міліціянти з Житомирщини почали рейд із вилучення нітратної продукції. Особливо перевіряють редьку, капусту й огірки. На базарі в Коростені конфіскували й узагалі смертельно небезпечну городину.
Сергій Семперович, заступник керівника відділу ветеринарної міліції УМВС України в Житомирській області: «На ринку і було виявлено, що в огірках і в редьці вмістимість допустимої норми нітратів перевищувало аж у 8 раз, норма редьки становить 1200 млгр., а було до 4-х тисяч млгр.».
З’ївши бодай 100 грамів такої редьки, людина вже перевищить добову дозу нітратів. А вона становить лише 350 грамів. Тож вилучені овочі утилізують – ріжуть на шматочки, посипають хлоркою й вивозять у спеціальні сміттєві баки. За неякісну продукцію підприємця теж карають: стягують аж 51 гривню. Такий штраф продавців вочевидь лякає не дуже. Тому кожному покупцеві варто знати, як захиститися від неякісної продукції.
Сергій Семперович, заступник керівника відділу ветеринарної міліції УВМС України в Житомирській області: «Людина, якщо приходить на ринок і купляє продукцію у кожного продавця, є експертний висновок із лабораторій, де вказується, пройшла продукція по нітратах чи не пройшла».
Овочі і фрукти хімікати вбирають по-різному. Малий вміст отрути в бобових – горосі та квасолі. Їм компанію складають – картопля, помідори, цибуля в головках й мало не вся садовина. Більше всмоктують нітратів - кольорова й біла капуста, кабачки, морква та огірки. Попереду в антирейтингу городина, що нині з’явилася на прилавках - редька, буряк, зелена цибуля, кріп. А також ще несезонні - дині та кавуни. Нітрати до того ж знижують вміст вітамінів у продуктах. Це може призвести до захворювань щитовидної залози. І то не вся шкода.
Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Связываются нитраты и с гемоглобином, и блокируют доставку кислорода к тканям, что несет за собой изменения в обмене веществ, снижение иммунной системы, общей реактивности организма, может вызывать интоксикацию».
Фахівці також з’ясували – нітрати спричинюють пухлини у шлунково-кишковому тракті. Утім, захворюванням можна запобігти і не потрібно відмовлятися від ранніх овочів.
Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Нужно покупать овощи и фрукты зрелые, то есть такое, что оно зеленоватое, где-то полежало, достояло, этого делать нельзя».
Зберігати їх треба в холодильнику. Оптимальна температура - плюс 2, щоб нітрати не перетворювалися на отруйніші нітрити. Фахівці рекомендують - перед уживанням усі овочі вимочувати в холодній воді. Щонайменше півгодини.
Тамара Базилевська, експерт Житомирської державної ветеринарно-санітарної лабораторії: «Перші два-три листки знімали й викидали, саме більше накопичується в цих листках і в кочережках, які люблять діти, їх надо викидати».
Огірки, кабачки, редьку, буряки треба обрізати з обох кінців. Із зелені бажано вживати тільки листя. Супи - варити на другій воді.
Для виведення нітратів з організму лікарі рекомендують пити зелений чай і жувати звичайну аскорбінку. А найбільше медики просять берегти здоров’я і купувати харчі у спеціально облаштованих на те місцях.
|