«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 10:23:35

Головна » 2009 » Червень » 6 » Новий штам грипу уже зафіксованйий в Україні



Новий штам грипу уже зафіксованйий в Україні
12:01:20

Минуло майже дві місяці  відтоді, як у світі зареєстрували перший випадок захворювання на т.зв. свинячий грип. Це інфекційне захворювання людей, збудником якого є  вірус грипу типу А (HINI).  Зареєстровано воно уже  у 53 країнах.  

На відміну від пташиного грипу, який завдав величезних збитків птахівничим господарствам через масовий падіж промислової птиці,  цей грип становить більшу загрозу для людей.  Тварина в даному випадку виступає лише як резервуар для вірусу, адже її  генотип дуже нагадує людський.

 Ця   хвороба не з нових:  вперше її зареєстрували ще у 1918 році у США під час пандемії грипу у людей. Летальність серед тварин не перевищує  п’яти  відсотків, до того ж вірус нестійкий до фізичного та хімічного впливів: температура 60 градусів упродовж 20 хвилин повністю інактивує його.  Не слід забувати і про сезонний характер захворювання на грип – зазвичай епідемія починається восени чи взимку, та й то за сприятливих  для вірусу умов. Але зниження імунітету в нашого населення зобовязує вживати заходів перестороги вже зараз.

Ще з 29 квітня  Кабмін України дав доручення всім відповідним відомствам вжити заходів для недопущення ввезення на територію України мяса свиней походження з Мексиканських Сполучених Штатів та інших держав, де зареєстровані захворювання на цей грип. На виконання  доручення в МВС створили робочу групу з питань координації діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ  щодо  профілактики виникнення  та поширення вірусу грипу  А (HINI) та складено план невідкладних дій. Відповідно до нього перед кожною міліцейською службою з урахуванням її специфіки поставлено конкретне завдання. Зокрема, формуються списки осіб, які протягом останніх трьох  місяців   відвідували країни, де зареєстровано випадки захворювання на грип А. У пунктах спрощеного пропуску через державний кордон групи, до складу яких входять представники  різних силових відомств, пильнують, аби в Україну не потрапили  такі хворі.

Особлива роль відведена зараз підрозділам  ветеринарної міліції: вони  перевіряють  торговельні підприємства, бази, склади, холодильники та інші об’єкти господарювання, аби не допустити реалізації неякісної продукції тваринного походження, насамперед продукції свинарства, виявляють та вилучають небезпечну продукцію на м’ясопереробних підприємствах. Безпосередній обов’язок міліцейських ветеринарів – перевірка  підприємств, які займаються вирощуванням свиней, щодо дотримання ними закритого режиму функціонування. Якщо ж вірус все-таки проникне на таке підприємство і почне поширюватися серед поголів’я свиней, ветеринарна міліція повинна буде організувати карантинні ветеринарно-міліцейські пости та карантинні заходи.

Як не дивно,  перешкодити поширенню  вірусу заважає чинне законодавство. Відповідно до норм Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»   ветеринарна міліція зобов’язана повідомити об’єкт підприємництва, який має намір перевірити,  за десять днів до такої перевірки.  Про який фактор раптовості тут можна говорити і якими виявляться результати перевірки? До честі міліцейських ветеринарів, і за таких об’єктивних перепон  вдалося вилучити з незаконного обігу багато неякісної продукції, викрити незаконну діяльність підпільних цехів тощо.

На Закарпатті, для прикладу,  функціонує 895 об’єктів, які працюють із  м’ясом свиней. 567  одиниць автотранспорту задіяні на перевезенні свинячих тушок.  97 ринків продають таке мясо, а 10 холодильників оптово-торговельних баз зберігають його.  Усі ці об’єкти на сьогодні вже перевірили працівники міліцейської ветеринарної служби, а також 18 сільськогосподарських об’єктів, де вирощують свиней, і 18 м’ясопереробних підприємств. Виявлено 100 порушень, 96 громадян оштрафовано, з них чотирьох посадовців. Тепер на посту ДАІ у Нижніх Воротах Воловецького району спільно з  працівниками державтоінспекції, УБОЗу несе службу  і карантинна міліція.  Вже вилучено  10 тисяч 500 кг свинячої м’ясної продукції у зв’язку з відсутністю необхідних супровідних документів, котрі засвідчують якість та походження сировини.

-- Під час відпрацювання утилізовано  понад дві тисячі кілограмів м’ясної продукції на суму близько 33 тисяч гривень, --  зауважує начальник відділу ветеринарної міліції із забезпечення карантинних ветеринарних заходів ГУМВС краю майор міліції Володимир Луцак, до якого ми звернулися по коментар.

Довідка:

Клінічні симптоми грипу А подібні до  симптом сезонного грипу – це висока температура, кашель, головний біль, біль у м’язах, суглобах та горлі, нежить, іноді блювота і діарея. Але картина може варіюватися від інфекцій без симптомів  до пневмонії зі смертельним наслідком. У більшості населення відсутній імунітет до вірусу т.зв. свинячого грипу. Вакцини для захисту людей від нього  поки що у світі немає: її створять не раніше, як через півроку. Наявні ж вакцини проти грипу не здатні допомогти. Полегшити перебіг хвороби можуть противірусні препарати, що традиційно застосовуються під час сезонного грипу. Слід зауважити, що більшість пацієнтів у раніше зареєстрованих випадках захворювання на грип А повністю одужали і без будь-якої медичної допомоги та противірусних препаратів, повідомили в ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 589 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...