«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:04:31

Головна » 2009 » Червень » 13 » 1 липня відбудеться відкриття пам’ятника Тарасу Шевченко в румунському місті Сату Маре



1 липня відбудеться відкриття пам’ятника Тарасу Шевченко в румунському місті Сату Маре
11:07:50
 
У цей, 2009 рік, рік 195-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, в Бухаресті за ініціативою Союзу українців Румунії та Посольства України в Румунії, було організовано та проведено величне свято. До парку Херестреу для покладання квітів видатному українському національному поету прийшли представники української громади Бухарестської філії Союзу українців Румунії, Посольства, Консульства і Культурно-інформаційного центру України в Румунії, Міністерства культури і культів, а також представники науки, освіти та студенти українського відділення Бухарестського університету.

 

Відповідні свята буде проведено і в центрі міста Сату Маре 1-го липня 2009 року, з нагоди відкриття нового пам'ятника Тарасу Шевченка. Про ці події розповів представникам Закарпатської делегації голова Союзу українців повіту Сату Маре, заступник голови Союзу українців Румунії - Михайло Мачока. Для всієї української громади в Румунії та України, дана подія є надзвичайно важливою та визначною.  В ході розмови з Михайлом Мачока стало зрозуміло, що свято  відбудеться  завдяки  державної, регіональної та місцевої фінансової підтримки органів влади та самоврядування Румунії, а також закарпатської ініціативної групи під керівництвом директора творчого об’єднання програм нацменшин Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії Віктора Фокші.

 

Пан Мачока, розповів про напрацювання, проблемні питання та плани на майбутнє української громади повіту. Зокрема, українська меншина у повіті Сату Маре налічує близько 1500, а взагалі в Румунії проживає близько 62 тисяч румунських українців. Незважаючи на невелику кількість українського населення у повіті, в селі Микула працює восьмирічна українська школа, яка нараховує понад 120 учнів, 23 дитини в цьому селі відвідують українськомовний дитячий садочок.

 

Велика увага приділяється вихованню української меншини  на літературному та культурному надбанні відомих на Україні та за кордоном письменниках, а також на прикладі видатних, але нажаль, не зовсім відомих для українського читача румунських україністах. В Румунії, видаються українські друковані видання, серед яких румунською мовою - газета Союзу Українців Румунії «Український кур’єр», українською мовою - культурно-просвітницький часопис Союзу українців Румунії, газета «Вільне слово», літературно-культурний журнал українських письменників Румунії «Наш голос», журнал для українських дітей Румунії «Дзвоник» та інші видання.

 

Підбиваючи підсумки зустрічі,  директор Асоціації «МАІРР» Вадим Пилипенко, позитивно оцінив діяльність  філії Союзу Українців Румунії в повіті Бая-Маре, під керівництвом  Михайла Мачоки, який із свого боку люб’язно запросив керівників Асоціації до міста Бая-Маре, на відкриття пам'ятника Тарасу Шевченка.
 
 
 
Категорія: Культура | Переглядів: 507 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...