«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 12:01:35

Головна » 2009 » Червень » 14 » Василь Русин: «Контроль за фінансуванням медичних закладів – одна з умов ефективної діяльності системи охорони здоров’я в умовах кризи»



Василь Русин: «Контроль за фінансуванням медичних закладів – одна з умов ефективної діяльності системи охорони здоров’я в умовах кризи»
11:25:25
Чи залежить здоров’я населення від поліпшення фінансування медицини?
 
 Здавалося б, відповідь відома й вона – однозначна: поліпшення фінансування галузі медицини може лише сприяти здоров’ю людей завдяки якіснішому наданню послуг з обстеження хворих, забезпеченню хворих медикаментами тощо. А як воно насправді? Про це – у розмові з головою комісії з питань охорони здоров’я облради Василем Русином.

 

- Василю Івановичу, Ви – досвідчений фахівець медичної галузі, знаний науковець краю. Як на Вашу думку, наскільки політична ситуація в суспільстві впливає на здоров’я його громадян?

 

- Впливає і досить відчутно, але в основному, на жаль, негативно. Нестабільність взагалі позначається на здоров’ї будь-якої нації. У непростій економічній і політичній ситуації люди, передусім, похилого віку, потребують суттєвої соціальної підтримки. Через це мене сьогодні найперше непокоїть стан вітчизняної системи охорони здоров’я.

 

- Конкретніше, будь-ласка?

 

- Як на мене, а такої думки і члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, яку я очолюю, без реформи у медицині змін на краще нам не бачити. Криза поглиблюється, а це, у свою чергу, не додаєж здоров’я нашим співвітчизникам, а навпаки, маємо збільшення числа серцево-судинних захворювань, онкозахворювань, туберкульозу, ВІЛ/СНІДу тощо.

 

У період реформування системи охорони здоров’я, переходу на загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування своїм основним завданням наша постійна комісія вважає збереження досягнутого позитивного досвіду, корисних напрацювань і здобутків. Система охорони здоров’я повинна неодмінно базуватись на профілактичній діяльності, а медико-санітарна допомога – мати чітке, професійне спрямування, бути ефективною і якісною.

 

Тому в планах роботи депутатської комісії передбачено участь у розробці галузевих програм та рішень обласної ради, що спрямовані на вивчення стану справ у системі охорони здоров’я, зміцнення матеріально-технічної бази медичних установ, поліпшення медичного обслуговування населення, вдосконалення надання первинної невідкладної медичної допомоги, насамперед, в умовах переходу на загально обов’язкове медичне страхування тощо.

 

- Що в умовах фінансово-економічної кризи є найбільш ефективним для поліпшення медичного обслуговування населення?

 

- Найперше – це контроль за фінансуванням галузі охорони здоров’я, медичних закладів, галузевих програм тощо. Саме тому в березні 2009 року постійна комісія заслухала інформації управління охорони здоров’я ОДА про хід виконання рішень обласної ради за 2008 рік, які знаходяться на контролі у постійної комісії.

 

Завдяки контролю, який постійно здійснюється комісією, припинено практику недофінансування галузі охорони здоров’я чи перекидання коштів на інші галузі, яке це мало місце в діяльності ради попередніх скликань. Зокрема, на виконання рішення обласної ради (№232 від 23.09.03 р.) „Програми розвитку нефрологічної, гемодіалізної служб та імуносупресивної підтримки реципієнтів з нирковим, печінковим та іншим трансплантатом на 2006 – 2010 рр.” із змінами та доповненнями (загальна вартість програми на період дії – 16877,4 тис.грн.) в обласному бюджеті на 2008 було передбачено фінансування в сумі 2564,0 тис.грн., із них на придбання розхідних матеріалів для проведення штучного гемодіалізу та перитонеального діалізу – 2364,0 тис.грн., придбання апаратів „Штучна нирка” – 200,0 тис.грн.

 

За 2008 рік кошти використано в повному обсязі, зокрема, хворих з пересадженими нирками забезпечено витратними матеріалами для проведення штучного і перитонеального діалізу стовідсотково та закуплено 2 системи для проведення гемодіалізу.

 

- Окресліть, будь ласка, коротко завдання постійної комісії, на які необхідно звернути особливу увагу на обласному рівні.

 

- Найперше – це сприяти у подальшому поліпшенні матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я І і ІІ рівнів надання допомоги, зокрема, реанімаційного, рододопоміжного та приймальних відділень районних та центральних районних лікарень, а також забезпечення санітарним транспортом, насамперед, закладів сільської місцевості.

 

- І – насамкінець. Щоб ви хотіли побажати своїм колегам напередодні професійного свята?

 

- Користуючись нагодою, хочу привітати всіх медиків з наступаючим святом. Сподіваюсь, що кожен, хто приходить працювати в медицину, зрештою, усвідомлює свою важливу місію: стояти на сторожі найціннішого – людського життя. Ми всі чудово розуміємо, що сьогодні медики опинилися в непростій ситуації через недофінансування системи охорони здоров’я, дефіцит медикаментів.

 

Однак ми повинні бути оптимістами. Бо ж слово лікаря, як і письменника, покликане повернути тому, хто потребує, втрачену гармонію з оточуючим світом, віру у те, що завтра буде краще. Воно може підбадьорити, стати „щитом і бальзамом для ран“ як фізичних, так і моральних, і навпаки, перекреслити всі сподівання людини. Тому від усього серця бажаю вам міцного здоров’я, сили, терпіння і наснаги у розбудові медичної галузі, Божого благословення у ваших домівках.
 
За матеріалами Закарпатської обласної Ради
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 569 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Гривні загрожує обвал до 16 гривень за долар
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...