«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:32:29

Головна » 2009 » Червень » 26 » Закарпаття: Микола Піняшко - Усі кримінальні справи цікаві



Закарпаття: Микола Піняшко - Усі кримінальні справи цікаві
14:13:48
Першого липня своє професійне свято відзначатимуть міліцейські слідчі.
 
 Від них чи не найбільше залежить, аби зловмисника було відповідно покарано, а права потерпілої сторони належно захищені. Тож за кожною дією слідчого стоять долі людей, часто цілих родин.

 

Напередодні професійного свята ми запросили до розмови заступника начальника ГУМВС - начальника слідчого управління Миколу ПІНЯШКА.

 

- Миколо Михайловичу! Якими є цьогорічні здобутки очолюваного вами підрозділу?

 

- Упродовж всього року у нас позитивна динаміка в роботі. Більше справ закінчено, більше направлено в суд з обвинувальним висновком, набагато менше справ закрито. Це свідчить, що поліпшилася якість слідства, дослідчих перевірок.

 

Протягом 2009 року в провадженні працівників слідчих підрозділів знаходилась 3261 кримінальна справа. Закінчено провадженням досудове слідство у 1216 з них, що на 43 більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Відсоток закінчених провадженням кримінальних справ у нас становить 51,6 % (по Україні - 44,6%). У закінчених провадженням кримінальних справах розслідувано 1657 злочинів, що на 159 більше, ніж торік. Направлено в суд з обвинувальними висновками 1093 (на 14 більше) справи. Навантаження на слідчого в місяць становить в середньому 4,1 справи, продуктивність праці в області становила 2,7 справи на місяць.

 

- Який вигляд в плані слідства має наша область на фоні інших регіонів?

 

- Непоганий. Ми посідаємо загальні 6-7 місця, хоча є й такі позиції, за якими ми на першому місці в Україні. За ефективністю роботи ми вже четвертий рік поспіль входимо в трійку кращих.

 

Нещодавно в місті Яремча Івано-Франківської області відбулася нарада під керівництвом заступника міністра - начальника Головного слідчого управління МВС України Петра Коляди. В її роботі взяли участь представники прокуратури Івано-Франківської області, науковці. Вперше було запрошено усіх керівників слідчих підрозділів територіальних міськрайвідділів західних областей України. Керівник міліцейського слідства особисто доводив до особового складу поставлені Міністерством перед нашою службою завдання та вимоги. Після наради Петро Васильович сфотографувався на згадку зі всіма учасниками наради. Люди залишилися задоволені, хоч коли йшли на нараду, то всі відповідно готувалися й, зрозуміло, хвилювалися. Будь-кого могли запросити на трибуну, аби прозвітуватися про виконану роботу та її результати. І я бачив, як дехто бліднів та втягував голову в плечі, коли його підрозділ згадував у своїй доповіді заступник міністра... Хоча загалом до Закарпаття серйозних претензій не було.

 

- А чи є якісь недоліки в роботі?

 

- Одним із показників, що характеризують нашу роботу, є повернення кримінальних справ на додаткове розслідування. Це може робити і прокуратура, ведучи нагляд за дотриманням нами законів, і безпосередньо суд. Безперечно, це недолік у нашій роботі. Якщо це направлено на те, щоб, не дай Бог, не потерпіла невинна людина, то слід ставитися до цього спокійно. І не можна карати відразу за це слідчого.

 

- Яка ситуація у нашому краї з такими повернутими на дослідування кримінальними справами, порівнюючи з іншими областями?

 

- У нас, повторюся, намітилася позитивна динаміка в роботі. Тобто, беручи до уваги середньодержавний показник, ми виглядаємо непогано. Просто я констатую, над чим ще треба працювати. А те, що доводиться повертати справи на дослідування, має свою об’єктивну причину. У нас дуже багато людей останнім часом звільнилося із слідства. Хтось пішов на пенсію, хтось просто не витримав навантажень. Робота в слідстві ніколи не була легкою, тож потребує великих затрат енергії. Люди нарікають на малі зарплати, ненормований робочий час тощо. На зміну тим, хто пішов, невдовзі повинні прийти 22 випускники вузів. Хоча я здогадуюся: всі вони однозначно не залишаться в слідстві. Щоправда, життя покаже. Відсіюються люди зазвичай після першого року служби.

 

- Хто може працювати слідчим і які критерії оцінки роботи ваших працівників?  

 

- Головне, що вимагається від слідчого, - це підвищене почуття справедливості. Коли людина має справу з документами, це одне, а коли спілкується з людьми, бачить, як плачуть в кабінеті потерпілі та їхні згорьовані родичі, це зовсім інше. І так щодня упродовж року. Звісно, все це позначається на емоційному стані самого слідчого.

 

- Слідчий лише розслідує кримінальну справу, а остаточний вердикт зловмиснику виносить суд. Часто вироки судів, так би мовити, дивують. А як би ви оцінили якість роботи наших служителів Феміди, зокрема щодо міліцейських справ?

 

- Після того, як слідчий доведе розслідування кримінальної справи до логічного завершення, складе обвинувальний висновок, і він буде затверджений прокурором, справу скерують у суд, з того часу слідчий вже перестає бути учасником процесу. Ми не можемо впливати на судове слідство. Мені, як і будь-якому іншому громадянину, може подобатися чи не подобатися вирок, винесений тим чи іншим суддею. Але я виходжу з того, що вирок виноситься від імені держави України. Тож хочемо ми того чи ні, але цей вирок треба поважати. Існує законна процедура оскарження вироків - в апеляційній та касаційній інстанціях. Це можуть зробити й самі громадяни через своїх адвокатів. Є в нас також наглядова інстанція - прокуратура, яка може оскаржити вирок.

 

Чимало громадян, приходячи до мене на прийом, скаржаться на когось зі слідчих, вважаючи, що він прийняв неправильне рішення. У таких випадках я знову зауважую: якщо ви не згідні з рішенням, яке прийняв слідчий, можете в установленому законом порядку його оскаржити.

 

- Які тепер розслідуєте цікаві справи?

 

- Усі кримінальні справи цікаві, бо за кожною з них стоять людські долі, копітка робота слідчих. Є справи особливо резонансні та актуальні для суспільства. Скажімо, які стосуються поширення такої біди, як наркоманія. Наразі на розгляді в суді перебуває кримінальна справа стосовно трьох жителів Іршавського району (серед яких - молоде подружжя), які обвинувачуються в розповсюдженні синтетичного наркотику метамфетамін. За статтею 307 Кримінального кодексу («Придбання та розповсюдження наркотичних речовин») наразі розслідуємо ще дві цікаві кримінальні справи. Зокрема, серед збутників наркотичних речовин - сумнозвісних таблеток “екстезі” попалися й іноземні громадяни, яким уже пред’явлено обвинувачення.

 

 Є кілька цікавих справ, пов’язаних з кредитними аферами. Це коли люди скоювали під час отримання кредитів шахрайські дії, а нині сідають за це на лаву підсудних і втрачають все, що нажили.

 

Окрема категорія справ стосується дорожньо-транспортних пригод. Ці злочини здебільшого скоюються не навмисно, а з необережності. Однак від цього вони не стають менш трагічними, адже в аваріях гинуть та калічаться люди. Часто водії керують автомобілями в стані алкогольного сп’яніння й утікають з місця пригоди. За таке треба неодмінно карати: після затримання втікача з місця ДТП до нього, як правило, застосовується міра запобіжного заходу - тримання під вартою. Вкотре наголошую: скоїв аварію - не утікай з місця пригоди, а надай людині допомогу! Перебування за кермом у нетверезому стані лише обтяжує вину.

 

Тепер розслідуємо справу по Великоберезнянському району. У ній проходить група зловмисників, котрі здійснили незаконне врізування у нафтопровід з метою викрадення солярки. Невдовзі вони опиняться на лаві підсудних.

 

Ще одна кримінальна справа розслідується за фактом побиття хуліганами у Воловецькому районі працівника міліції. У розважальному закладі група дебоширів почала приставати до відвідувачів, серед яких виявився і працівник міліції. Правоохоронець зробив зухвальцям зауваження, вчинивши відповідно до закону. Під час «розборок» правоохоронець отримав тілесні ушкодження. Двох нападників заарештовано, інші перебувають на підписці про невиїзд. Після завершення розслідування справу буде направлено в суд.

 

- Як плануєте цьогоріч відсвяткувати день слідства, кого з працівників відзначать з нагоди свята?

 

- За досягнуті позитивні результати в оперативно-службовій діяльності, проявлені відданість службовому обов’язку, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у боротьбу зі злочинністю, зразкову дисципліну та з нагоди 46-ї річниці створення слідчого апарату наказом начальника ГУМВС полковника міліції Павла Кононенка відзначено низку наших кращих слідчих.

 

Зокрема, звання полковника міліції отримав заступник начальника слідчого управління Микола Стець. Відзнаками МВС України «За відзнаку в службі» 1-го ступеня нагороджено вісім осіб: старшого слідчого Свалявського райвідділу міліції підполковника Валерія Шетелю, ст. слідчого відділення з розслідування ДТП СУ ГУМВС майора Мирона Черничка, слідчого СУ майора Ярослава Розная та інших. Відзнаки другого ступеня одержали 19 слідчих, зокрема підполковник міліції Іван Паш, начальник слідчого відділення Тячівського райвідділу, його заступник Ігор Немеш, майор Василь Поковба. Почесними грамотами ГУМВС нагороджені підполковник міліції Вікторія Кудловська, старший слідчий слідчого управління, її колега Олександр Гетик, ст. слідчий Мукачівського райвідділу Ганна Звонар та багато інших. Чимало заохочено грамотами, подяками, зняттям попередніх стягнень по службі. Ми вдячні керівництву управління за підтримку слідства та за турботу про слідчих. Адже робота наша не з легких.

 

Користуючись нагодою, хотів би згадати добрим словом й наших ветеранів: начальників слідчого управління Василя Рішка, Івана Лендєла, Михайла Василиндру, Володимира Мороза, Юрія Ватралу, досвідчених слідчих Івана Мушку, Юрія Гойзана, Василя Поляка, Василя Петрика, Павла Маріаша та багатьох інших. А справжньою легендою закарпатського міліцейського слідства вважається Віталій Максимович Фещенко.

 

І на завершення хочу подякувати за порозуміння та підтримку нашим прокурорам та суддям, які допомагають нам в роботі, у виправленні помилок. Адже всі ми працюємо на один результат -задля торжества Закону. Нещодавно нас перевіряла комісія Генпрокуратури, і якихось особливих недопрацювань у нашій роботі не виявила.

 

Володимир ПАВЛЮХ
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 770 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...