«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:31:06

Головна » 2009 » Червень » 29 » Закарпаття: Бюсти закарпатських жінок – під загрозою!



Закарпаття: Бюсти закарпатських жінок – під загрозою!
13:41:10

Красиві груди – гордість кожної жінки. Але і джерело небезпеки. Як свідчить головний лікар обласного онкологічного диспансеру Андрій Русин, серед усіх онкологічних захворювань жінок найпоширенішим є рак молочної залози. На нього припадає приблизно 20% усіх звернень жінок до онколога. Причини такого захворювання дуже різні – часто генетичні, але бувають й інші. У групі ризику перебувають жінки, що зробили аборт до перших пологів або перенесли пізні пологи. Факторами ризику також є післяпологовий мастит, травми грудей, надмірне вживання кави і шоколаду тощо. По всій Україні рак молочної залози щороку діагностується у 16 тисяч жінок. При цьому кожний третій випадок доволі занедбаний, коли допомогти особливо тяжко.
 
Найчастіше захворювання виявляються у жінок постбальзаківського віку (сорокарічних) і особливо у пенсіонерок. Але зрідка такий рак може бути і в молодшому віці. Закарпатським онкологам відомий випадок захворювання 19-річної дівчини, а в літературі повідомляється про рідкісні випадки і у 13-15 років. З сорока же років кожна жінка мала би щодва роки проходити обстеження. Нині же на Закарпатті обстежується тільки кожна четверта з тисячі жінок (в середньому по Україні – кожна сорокова). Тим часом, наш онкодиспансер забезпечений практично всіма видами сучасного обладнання, хоч і не в достатній кількості. Аби обстежити всіх жінок, які того потребують, нашій області потрібно сто мамографів, які би працювали в одну зміну, або 33 мамографи для роботи у три зміни. Кожний з них коштує від 250 тис. до 1 млн. грн. Зараз апаратів менше, але вони є аж у восьми закладах. Окрім диспансеру, це ще районні лікарні в Мукачеві, Міжгір’ї, Тячеві, Виноградові і Хусті, Ужгородська міська лікарня, обласна клінічна лікарня і християнський діагностичний центр у Мукачеві.  
 
Проте багато жінок, навіть відчуваючи негаразди, зволікають із зверненням до лікаря через страх. Між тим чимало їхніх тривог є просто надуманими. Нині із кожних десяти онкологічних операцій вісім органозберігаючі. У решті двох випадках замість ампутованого органа встановлюють протез (безкоштовно). Головною ж проблемою є пізня діагностика. Багато жінок звертаються до лікаря, коли хвороба вже у ІІІ-ІV стадії, тому рівень смертності відносно високий. Натомість при виявленні хвороби на ранніх стадіях лікарі у 95 % випадках гарантують одужання і подальше повноцінне життя пацієнтки. Закарпатські онкологи опікуються жінками, котрі повноцінно живуть після операції вже понад тридцять і навіть сорок років.
 
Аби привернути увагу жінок до названої проблеми, громадська організація «Амазонки Закарпаття» (керівник – Наталія Шаульська) і благодійний фонд «Здоров’я жінки та планування сім’ї» (представник – Вікторія Харченко) спільно з обласним онкодиспансером провела в Ужгороді інформаційно-просвітницьку акцію «День обізнаності». На п’яти площах міста було встановлено намети, в яких роздавалися листівки. У них перелічено ознаки, за якими хворобу можна виявити на ранній стадії, рекомендації по самообстеженню, психологічні поради.
 

Благодійний фонд упродовж десяти років передав до восьми онкодиспансерів різних регіонів України різноманітне устаткування. У жовтні 2009 р. Закарпатському диспансеру буде передано станцію лікаря-мамолога з перетворювачем рентгенівських знімків у цифрову форму. Це дозволить збільшувати зображення, формувати архів, за допомогою якого прослідковувати динаміку розвитку хвороби.

А проте ніхто не зможе зарадити жінці краще, ніж вона сама. Поради фахівців прості – регулярне профілактичне обстеження, здорова дієта, відмова від шкідливих звичок.
 
Сергій ФЕДАКА, спеціально для zakarpatpost.net
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 585 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...