«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 10:37:44

Головна » 2009 » Червень » 30 » Страх від грому і блискавок відноситься до найбільш древніх страхів людства



Страх від грому і блискавок відноситься до найбільш древніх страхів людства
16:38:48
 
Будь-яка жива істота боїться сильних звуків і яскравих спалахів, і в цьому відношенні рівні і цар звірів – лев, і польова миша. Цей страх закладений еволюцією в мозок тварин на рівні природженого інстинкту, і людина тут не є винятком. Більше того, отримавши розум і постійно намагаючись зрозуміти і пояснити навколишній світ, упродовж багатьох століть людина абсолютно не розкрила природу грози.
 
Найпростіше і найзрозуміліше пояснення, яке могло прийти в голову людям, полягало в тому, що гроза – це гнів богів. Недаремно верховним божеством древніх греків був Зевс-громовержець, і подібні божества можна зустріти у багатьох народів Землі. У даний час страх грози продовжує залишатися актуальним для багатьох людей, перевищуючи за значимістю страх темряви або страх смерті.

Лев Миколайович Толстой в автобіографічній повісті «Отроцтво» писав: «Гроза навівала на мене невимовно важке відчуття туги і страху». У цьому творі він майстерно описує, як у міру наближення грози міняється настрій людей і тварин, як вона впливає на емоційний стан, викликаючи нез'ясовний, майже панічний страх: «Люди при кожному ударі грому знімають шапки і хрестяться, коні насторожують вуха, роздувають ніздрі, неначе принюхуючись до свіжого повітря, яким пахне від хмари, що наближається, і бричка швидше котиться по запорошеній дорозі. Мені страшно, і я відчуваю, як кров швидше звертається в моїх жилах.

У ту ж секунду над самою головою роздається величний гул, який, неначе піднімаючись все вище і вище, ширше і ширше, поступово посилюється і переходить в оглушливий тріск, що мимоволі змушує трепетати і стримувати дихання. Гнів Божий! Як багато поезії в цій простонародній думці. Тривожні відчуття туги і страху збільшувалися в мені разом з посиленням грози, але коли прийшла велична хвилина безмовності, звичайно передуюча, відчуття ці дійшли до такої міри, що, продовжся цей стан ще чверть години, і я упевнений, що помер би від хвилювання».

Поступово прості люди стали дізнаватися з розумних книжок, що гроза – це вигляд електрики, але все одно боялися її грізної сили, що запросто спалює будинки. Захистити мешканців від блискавки зміг Бенджамін Франклін, який придумав громовідвід і тим самим врятував життя і майно сотням тисяч людей у всьому світі!
 
 
Категорія: Цікаво | Переглядів: 547 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...