«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.11.2024, 14:08:05

Головна » 2009 » Липень » 6 » Які каші найшкідливіші і найкорисніші?



Які каші найшкідливіші і найкорисніші?
14:09:25

У кашах багато вітамінів групи В, магнію, калію, цинку, селену. Все це корисні і потрібні речовини. У гречаній, вівсяній і ячній кашах багато клітковини, а вона перешкоджає виникненню закрепів. Білок в кашах середненький, за винятком гречки. У цій крупі ідеальний набір незамінних амінокислот.

"Але найбільше в кашах крохмалю, і це справжнісінька ахилесова п`ята всіх круп, - говорить Олександр Міллер, лікар-дієтолог, кандидат медичних наук. - Вони на 70-85% складаються з цієї речовини, що перетворюється в травній системі в солодку глюкозу. Майже вся вона всмоктується в кров. І чим легше відбувається вивільнення глюкози з продукту, тим швидше вона засвоюється і тим шкідливіший продукт: він більше підвищує цукор в крові і сильніше сприяє утворенню жиру. У результаті це приводить до ожиріння і цукрового діабету".

Щоб розділити всі продукти залежно від того, як вони підвищують цукор, медики придумали спеціальний показник - ГІ (глікемічний індекс). Найшкідливіший продукт - сироп глюкози, у нього індекс 100. Все їстівне, залежно від ГІ, ділять на три групи: у шкідливих продуктів індекс вищий за 70 (вживати їх потрібно якомога рідше - вони швидко підвищують глюкозу в крові), у помірних продуктів ГІ - від 56 до 69, а у хороших – менш як 55. Навіть найкращі каші - вівсянка, гречка і рисова з довгого зерна - знаходяться, по суті, на межі між корисними і помірними продуктами. І це означає, що об’їдатися не варто.

Найулюбленіша у нас каша - найшкідливіша. У манці багато крохмалю, і ГІ у неї зашкалює, а білка, вітамінів, мінералів у ній мало. Манка взагалі особлива крупа, по суті, це побічний продукт, що утворюється при виробництві пшеничного борошна. Після помелу завжди залишається 2% дрібних скалок зерна, які лише трохи більші борошняного пилу, - це і є манка.

Рис близький по "корисності" до манки. Правда, є декілька видів реально корисного рису. Коричневий рис не шліфують, і він зберігає коричневу висівковоподібну оболонку, в якій зосереджені вітаміни В1, В2, Е і РР. Непоганий довгий рис, він менше розварюється, і у нього низький ГІ.

 
Рейтинг каш.
 
Низький ГІ (до 55):
 
гречана каша - 54
 
вівсяна каша - 54
 
рис довгий - 41-55.
 
Середній ГІ (56-69):
 
рис коричневий - 50-66
 
каша із звичайного рису - 55-69 (іноді до 80)
 
рис басматі - 57
 
вівсяна каша швидкого приготування - 65.
 
Високий ГІ (більш як 70):
 
манна каша - 81.
 
 
Категорія: Здоров’я | Переглядів: 521 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Український грабіжник тероризує Нью-Йорк: він став ворогом №1 для ФБР
Депутати Рахівщини прийняли Звернення до керівництва держави щодо нарахування оплати за спожиту електроенергію для горян
Акції ВО Свобода: у Києві зобразили "кремлівських карликів", у Львові повісили "Діму Сабачніка"
МВС розглядає кілька версій убивства заступника директора Інституту світової економіки
Муніципальна міліція та комунальники демонтували незаконну тимчасову споруду
Лікаря, який вивіз людей помирати на кладовищі, змусять їсти силою
ООН перепросила Білорусь за звинувачення у нелегальних поставках зброї в Кот-д'Івуар
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...