«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 09:24:57

Головна » 2009 » Липень » 8 » «Карпатські мандри». Гуцульська бринза і банош



«Карпатські мандри». Гуцульська бринза і банош
21:51:26
 
К-1 продовжує серіал «Карпатські мандри». У першій частині мова йшла про прогулянки верхи на рідкісній породі коней - гуцуликів. Якщо ви проґавили сюжет, - не засмучуйтесь - можете надолужати втрачене на сайті www.к1.tv. У другій серії дивіться, як вівчарі готують бринзу і банош. Сита та обігріта гуцульською ватрою, з полонини повернулася Тетяна Козирєва.

 

Мальовничий шлях на полонину враз може стати екстремальною пригодою. Погода тут міняється миттєво. За півтори години дорогу під гору засипало градом, вкривало непроглядним туманом і розмивало дощем. Часом транспорт навіть доводилося гуртом підтримувати, аби не скотився.

 

Сергій вже двадцять років їздить високогірними маршрутами. З його слів - такий сповнений пригод підйом - лише квіточки. Негода для вівчарів - звична річ. Навіть у дощ на полонині доять овець тричі на день.

 

Богдан Попович, вівчар на полонині:

 

- Вівцю доїмо не так як корову - збоку, а через зад. До весни давали до півлітра вівця могла дати, а тепер сто грам.

 

За прадідівською традицією жінок до кошари не пускають - залишають на господарстві.

 

Тетяна Козирєва, журналіст:

 

- Такий вигляд має сучасне помешкання вівчарів. Цій стаї лише кілька місяців - тут є навіть телевізор і пральна машина, утім немає світла - все працює від генератора на бензині.

 

Усередині все максимально компактно. У вітальні без упину палять ватру, за цими дверима зберігають молочні скарби, а через стінку - опочивальня. Одразу після доїння молоко цідять крізь смерекове гілля і марлю, ставлять на вогонь, і додають ложку клєку.

 

Богдан Попович, вівчар на полонині:

 

- Це желудок теляти. Коли теля ріжуть молоде, що сіно не їло і там з молока робиться сир. Промивається все і кладеться сохнути. О! же лужок телячий. Він висихає на диму.

 

За годину, згустки розбивають до рідини. Звідти сир збирають голіруч у марлю.

 

Якщо зварити на ватрі наливку - буде вурда - сир другого сорту, але від того не менш смачний. Тим часом буц вішають стікати до світанку. На ранок його виставлять коптитися на диму високо на дошках. І лише за тиждень, - як перемолоти його на м'ясорубці і засипати сіллю - буде бринза.

 

Людмила Попович, господиня стайні:

 

- Я багато не солю - то на зиму треба багато. Так на скору, то ми так мішаємо, а якщо йде вичавлення на зиму - бочонки маленькі, то треба сілі повно давати, аби так змєцкати, щоб було як тісто.

 

Першим пробу знімає господар стайні. Як господиня вподобає мандрівників - почастує їх ще й баношом. Готують страву лічені хвилини. У посолену коров'ячу сметану засипають кукурудзяну муку.

 

Поки гості смакують пригощання - надворі вже знову беруться до роботи.
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 629 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...