«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 11:30:50

Головна » 2009 » Липень » 10 » Учені знайшли речовину, що подовжують життя



Учені знайшли речовину, що подовжують життя
11:12:12
Хімічна сполука рапаміцин, виявлене на Острові Пасхи у 70-х роках і активно застосовується зараз у трансплантології, продовжила життя мишей у трьох незалежних експериментах на 9-14%, і, ймовірно, може використовуватися для збільшення тривалості життя людей.

Своє дослідження співробітники трьох різних організацій - Центру наук про здоров'я при Техаському університеті, Мічіганського університету, а також Джексоновської лабораторії в Енн-Ербор, США - публікують у журналі Nature.


Рампаміцин є продуктом життєдіяльності бактерій. Спочатку він був виділений за свої протигрибкові властивості, потім було виявлено, що це з'єднання дозволяє істотно знизити ступінь відторгнення тканин при операціях з пересадки органів. Зараз рапаміцин проходить клінічні випробування у якості протиракового препарату.

Здогади про те, що рапаміцин може продовжити життя ссавців, були у авторів публікації вже давно, так як відомо, що це з'єднання впливає на особливий білок - кіназу mTOR, що відповідає за багато процесів метаболізму клітин та їхні відгуки на зовнішні впливи. Цей білок задіяний також у механізмі збільшення тривалості життя ссавців за рахунок радикального скорочення вживання їжі - єдиного відомого у наш час, доведеного вченими способу продовження життя ссавців.

У випробуваннях було задіяно 2 тисячі лабораторних мишей. На 20-му місяці життя, що відповідає приблизно 60 літньому віку у людей, миші отримували рапаміцин з їжею.

Вчені виявили, що миші жили на 9-14% довше особин, які не одержували рапаміцину, причому цей ефект був більш виражений у жіночих особин.Стронг: Цей експеримент показав потенційну можливість розробки ліків, що запобігають розвитку захворювань, пов'язаних зі старінням та продовженням періоду здорового життя

"Ми не очікували такого ефекту, так як додавання рапаміцину в їжу ми змогли розпочати лише на 20 місяці життя мишей замість четвертого, як задумували. Ми виходили з тих міркувань, що для збільшення тривалості життя ссавців за допомогою дієти її треба починати в ранньому віці, однак не змогли отримати препарат вчасно", - сказав доктор Девід Харрісон, який керував роботами в Джексонівській лабораторії. Його слова наводить прес-служба Техаського університету.

Автори відкриття говорять про те, що рапаміцин може бути використаний для збільшення тривалості життя людей, але з обережністю - це речовина значно пригнічує роботу імунної системи і може зробити організм людини більш сприйнятливими до інфекційних захворювань.

"Тим не менш, цей експеримент показав потенційну можливість розробки ліків, що запобігають розвитку захворювань, пов'язаних зі старінням та продовженням періоду здорового життя", - сказав Ренді Стронг очолював роботи у Техаському університеті.

Водночас, канадські вчені встановили, що люди з невеликим надлишком ваги у середньому живуть довше.
 
 
Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 546 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...