«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 23.11.2024, 21:54:17

Головна » 2009 » Липень » 12 » Чорні маслини зафарбовують добавкою Е579



Чорні маслини зафарбовують добавкою Е579
12:15:16
 
Зелена оливка дуже рідко дозріває на дереві до рівномірного чорного кольору, зазвичай вона стає або темно-бурою, або фіолетовою. У зв`язку з цим у складі баночних маслин і з`являється добавка з кодом Е579 – глюконат заліза. Виробники стверджують, що це лише стабілізатор кольору, він просто стабілізує рівномірність чорного забарвлення. Але ж «стабілізувати рівномірність» – це і є підфарбувати непочорнілі ділянки маслини.

 

- Тому те, що Е 579 – не фарбник, не зовсім правда, –  роз’яснює голова громадської організації «Експерт» Ігор Потапов. – Глюконат заліза – дозволений елемент. Рекомендована добова норма заліза для дорослих – 10-20 міліграм, для вагітних жінок – 40 міліграм. Гранично допустима добова норма – 100 міліграм з лікувальною метою, при дефіциті заліза в організмі.

 

Проте немає причин приймати препарати заліза, якщо у вас не спостерігається дефіциту цього елементу в організмі – прийом дуже великої кількості заліза може викликати ушкодження печінки, серця і нирок. Отже з баночними маслинами не варто зловживати.

 

Як собі не нашкодити

 

Скільки треба з`їсти маслин, щоб не переборщити, ми порахували разом з експертом. Стандартний максимально допустимий вміст глюконата заліза в маслинах – 150 мг/кг. У одній баночці маслин сухої ваги (без рідини) – 150 р. Відповідно, в 150 г маслин міститься 22,5 міліграм заліза. Це трохи більше добової норми. Але це якщо з`їсти всю банку за один раз. Отже перевищення норми немає, але те, що маслини підфарбовують – факт, і те, що зловживати ними не варто – теж.

 

Як правильно вибирати маслини і оливки

 

– Банка повинна бути без іржі на шві. Якщо іржа в наявності, то це сигналізує про те, що партія зберігалася на складі з підвищеною вологістю, відповідно маслини можуть бути зіпсовані.

 

– Перші дві цифри штрих-кода іспанських маслин – 84. Якщо на банці написано «іспанські маслини», а код інший – це перефасовка старих маслин в нові банки з новою датою.

 

– Маслини повинні бути без розривів в місці вийнятої кісточки. Велика кількість розривів говорить про халатність робочих підприємства.

 

– Кісточка не повинна відділятися дуже легко. Якщо так відбувається – означає маслина несвіжа.

 

– Колір повинен бути рівномірним, плоди – гладкими, однакового розміру.

 

– Смак – в міру кисловато-солонуватий. Консистенція – в міру щільна, не кашоподібна і не «гумова».
 
 
 
Категорія: Здоров’я | Переглядів: 561 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ДАІ запропонувала нові правила дорожнього руху
Ученые предрекают Земле апокалипсис из-за гигантской магнитной бури в 2013 году
69 лет назад началась Великая Отечественная война
Погода у Закарпатті та Ужгороді 28 червня
Депутаты разрешат курить только под специальными знаками
Офіційний курс валют на 14 липня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...