«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 07:47:48

Головна » 2009 » Серпень » 2 » Закарпаття: Андрій Сербайло переконаний, що рано чи пізно 14 депутатів обласної Ради позбудуться своїх мандатів



Закарпаття: Андрій Сербайло переконаний, що рано чи пізно 14 депутатів обласної Ради позбудуться своїх мандатів
11:31:59
 
Вже понад рік триває процедура відкликання обласним БЮТом 14 депутатів Закарпатської обласної ради та визнання повноважень наступних по списку кандидатів у депутати.

 

Нещодавно відбулося засідання ТВК, на якому таки було визнано повноваження нових депутатів, і, здавалося б, в цій справі вже поставлено крапку, однак з незрозумілих причин ТВК відмовилася від власного рішення й питання знов повисло в повітрі. Про те, що відбувається в обласній ТВК і як надалі діятиме БЮТ, розповів журналісту zakarpatpost.net представник БЮТ в ОТВК, керівник фракції БЮТ в Закарпатській обласній раді Андрій Сербайло.

 

– Андрію Андрійовичу, коли вже нарешті закінчиться епопея з відкликанням депутатів?

– Якби всі діяли, як того вимагає закон, а не політичний господар, процедура відкликання депутатів була б завершена ще минулого року. На жаль, в основі роботи теперішнього керівництва області лежить не законослухняність, а відчуття вседозволеності й безкарності. Переконаний, що це відчуття є хибним. Але давайте відкинемо всі емоції й будемо говорити мовою законів та фактів.

 

По-перше, стаття 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» чітко визначає механізм та строки дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради. В частині 1 п. 2 зазначено, що відкликання депутата політичною партією (виборчим блоком політичних партій), за виборчими списками якої його було обрано депутатом місцевої ради, у разі не входження депутата місцевої ради до складу депутатської фракції відповідної місцевої організації політичної партії (виборчого блоку політичних партій) здійснюється за рішенням вищого керівного органу партії (виборчого блоку політичних партій). З моменту прийняття такого рішення повноваження депутата місцевої ради вважаються припиненими достроково (частина 5).

 

Тобто, в нашому випадку це виглядає так: 14 депутатів обласної ради, які були обрані депутатами за виборчим списком Блоку Юлії Тимошенко, не увійшли до фракції БЮТ в облраді, а сформували свою фракцію, яка не має жодного відношення до БЮТ, а навпаки, деякі з них ведуть активну діяльність на користь іншої політичної сили. Тому Рада Блоку Юлії Тимошенко на підставі чинного законодавства 30 червня минулого року прийняла рішення, затверджене Міжпартійним з’їздом партій, які входять до блоку, про відкликання та дострокове припинення повноважень цих депутатів Закарпатської обласної ради. Вказані рішення через регіональні ЗМІ були доведені до виборців, а окремими повідомленнями негайно були надіслані кожному з колишніх депутатів, а також до обласної ради та обласної виборчої комісії.

 

По-друге, відповідно до частини 1 статті 78 Закону України «Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів» у разі, коли повноваження депутата, який обирався в багатомандатному окрузі, достроково припинено, за рішенням ТВК обраним депутатом визначається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої партії (блоку).

 

Згідно із частиною другою цієї ж статті відповідна ТВК в терміновому порядку, але не пізніше трьох днів від дня одержання рішення вищого керівного органу політичної партії (виборчого блоку) про дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад (крім депутатів сільських, селищних рад), визнає обраним, реєструє наступного за черговістю кандидата у депутати у виборчому списку відповідної організації політичної партії (виборчого блоку) та видає тимчасове посвідчення депутата відповідної ради.

 

Що ж ми маємо в області? Після отримання від нас всіх необхідних документів ТВК не зібралася ні протягом трьох днів, ні навіть протягом місяця. Була спроба зібрати ТВК, однак на тому зібранні були присутні тільки 15 її членів при тому, що кворум становить 17 членів комісії, відтак жодних рішень ухвалювати вони не могли. Повноправне засідання ТВК, на якому були присутні 19 членів комісії (один з них - голова комісії - покинув засідання) відбулося тільки 17 червня 2009 року, й саме на цьому засіданні було визнано обраними 14 депутатів з числа кандидатів у депутати обласної ради від БЮТ. Рішення ТВК було опубліковане в пресі, доведено до відома обласної ради та визнаних обраними депутатів, як того вимагає закон.

 

– Як ви поясните той факт, що вже наступного дня голова ТВК заявив, нібито рішення комісії є незаконним, а згодом у пресі було опубліковано зовсім інший текст рішення, де про визнання повноважень депутатів від БЮТ взагалі нічого не було сказано?

 

– Знову ж таки звернемося до Закону та фактів. Ст.5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» чітко визначає, що рішення ТВК може бути оскаржене тільки в суді протягом 5 днів з моменту його прийняття. Однак ніхто не оскаржив рішення, прийняте, оформлене та підписане не тільки головуючим на засіданні, а ще й 15 членами комісії (всього за визнання обраними нових 14 депутатів проголосувало 16 членів комісії при легітимності рішення, якщо за нього голосує не менше 13 членів комісії). Оскільки жодних законних підстав для невизнання цього рішення ні пан Прохорчук, як голова комісії, ні інші суб’єкти виборчого процесу не мали, то, очевидно, відповідь слід шукати в політичній площині. По-перше, з-поміж тих депутатів, які були відкликані й позбавлені мандатів, є люди, які займають високі посади в обласній владі.

 

По-друге, ці 14 депутатів наразі входять до так званої «широкої коаліції» в обласній раді, яка голосує так, як це треба обласній адміністрації й лідерам однієї з політичних сил, яка претендує в регіоні на лаври «керуючої і направляючої». Зважаючи на те, як депутати ходять на сесії обласної ради, втрата 14 депутатів буде дуже відчутною. По-третє, нікому з цих депутатів не хочеться пережити таку ганьбу, як процедура позбавлення депутатського мандата.

 

Відомо, що самі члени ТВК повідомляли про те, що на них чиниться тиск, є навіть копії шаблонів заяв, які пропонували підписувати членам ТВК і в яких йдеться про те, що вони відмовляються від свого голосу за вищезгадане рішення (як письмово повідомив міністр юстиції п. Оніщук, вказані заяви не мають жодної юридичної сили, оскільки законодавством не передбачені такі права). Зважаючи на все це, заступник голови Верховної Ради Микола Томенко та народний депутат від БЮТ Олександр Кеменяш через депутатські звернення, а також вся фракція БЮТ через озвучений заступником голови комітету ВР з питань місцевого самоврядування С.Підгорним депутатський запит звернулися до прокуратури з проханням забезпечити дотримання законності в цьому питанні.

 

– Якими будуть подальші дії БЮТ в ситуації, що склалася?

 

– Буквально днями відбулося ще одне засідання ТВК, на якому голова та члени ТВК продовжили практику ігнорування закону і перевищення власних повноважень. Абсолютно незрозумілим, з правової точки зору, є рішення про підтвердження повноважень вже відкликаних Радою Блоку БЮТ 14 депутатів з мотивацією, що закон не має зворотної дії.

 

Адже відомо, що Конституційний Суд  у справі за конституційним поданням народних депутатів України 27 травня 2008 р. визнав такими, що відповідають Конституції України, положення Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів ВР АР Крим та місцевих рад», положення п. 1 розділу ІІ «Прикінцеві положення» вказаного закону, за якими його дія поширюється на депутатів місцевих рад (крім сільських, селищних рад), обраних 26 березня 2006 р. Виходить, що ТВК проігнорувала рішення Конституційного Суду, а також замість того, щоб відповідно до вимог законодавства прийняти рішення про видачу тимчасових посвідчень новообраним депутатам обласної ради, члени ТВК дозволяють собі на власний розсуд вирішувати, хто може бути депутатом, а хто ні, переглядати раніше прийняті ТВК легітимні рішення, тобто перебирати на себе функції суду.

 

Безперечно, ми будемо йти шляхом, який визначає Закон – оскаржувати рішення ТВК в суді, і впевнені, що рано чи пізно, але справедливість переможе.
 
Категорія: Політика | Переглядів: 568 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Погода у Закарпатті та Ужгороді 22 листопада
Уряд ліквідував Держінспекцію по охороні землі
Таїландська авіакомпанія почала приймати на роботу бортпровідників-транссексуалів
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...