«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 01:50:27

Головна » 2009 » Серпень » 3 » Закарпаття: Мак - між часником, конопля - між кукурудзою...



Закарпаття: Мак - між часником, конопля - між кукурудзою...
17:29:30
 
Ще років двадцять тому слово «наркоманія» асоціювалося у радянських громадян виключно з вадами капіталістичного суспільства. Нині воно, на жаль, міцно увійшло у нашу лексику.

 

Адже щороку кількість хворих на цю страшну недугу помітно збільшується. Гинуть молоді люди, руйнуються сім’ї, багато дітей народжуються каліками. Водночас збільшується число наркоділків, які заробляють свої статки на чужому горі.

 

На Закарпатті, як і по всій Україні, нині триває спецоперація «Мак». Міліціонери уже вилучили немало макових рослин у всіх районах краю, навіть у віддалених гірських, чого раніше ніколи не було. На Ужгородщині, зокрема, тільки за один день дільничні інспектори міліції виявили п’ять незаконних ділянок, де майоріли по 150-200 рослин маку. Серед порушників закону були жителі сіл Невицьке, Кібляри, Середнє, Оноківці і Великі Лази. Попалися порушники також і на сусідній Перечинщині. Мали справу з міліцією і жителі Мукачівського, Рахівського, Міжгірського та Великоберезнянського районів.

 

У селі Білки на Іршавщині одна з тамтешніх господинь виростила аж 580 макових рослин. Домогосподарка з іншого села – Ільниці культивувала на городі 490 маківок. А в селі Брід ґазди замаскували мак на грядці з часником. Однак, незважаючи на це, міліціонери заборонену рослину виявили і вилучили. Полюбляють, як з’ясувалося, пиріжки з маком також жителі сіл Доробратово та Мідяниця.

 

У більшості випадків громадяни запевняють, що вирощували мак виключно для власних потреб - аби згодом використати для випічки. Можливо, воно й так. Але ж закон є закон. Окрім цього, люди не розуміють, що, культивуючи на городах наркотичну рослину, наражаються на небезпеку. Відомо чимало випадків, коли наркомани, щоб отримати чергову дозу, не маючи можливості її купити, вишукували на грядках мак і нападали на власників цих ділянок.

 

Та не тільки маком «грішать» закарпатці. Окремі спритники намагаються культивувати коноплі. Кілька років тому рекордні плантації цієї небезпечної рослини виявляли працівники берегівської міліції. А нещодавно дільничний інспектор Мукачівського райвідділу ГУМВС Іван Васько отримав оперативну інформацію, що у селі Завидово на обійсті літнього подружжя росте велика партія коноплі. «Шериф» непомітно для стороннього ока перевірив дані і впевнився: справді, над кукурудзою видніються могутні стебла…

 

Правоохоронець доповів про це керівництву райвідділу й одного дня під вечір до 65-річного Ласла, який мешкає тут зі своєю дружиною, навідалася слідчо-оперативна група. Прибули також сам начальник мукачівської районної міліції Михайло Лендєл, його перший заступник Василь Токар, начальник карного розшуку Володимир Севч, його колега з кримінальної міліції у справах дітей Олег Труш і старший групи БНОН Євген Вачіля. Ця справа знаходилася на особистому контролі начальника ГУМВС краю Павла Кононенка.

 

Господар зустрів гостей у погонах досить агресивно, розмовляти йому не хотілося.

 

- А я знаю, що воно там виросло!? - знизав плечима неговіркий ґазда. - Я важко хворію й не надто цікавлюся городом.

 

Однак всі його виправдання звели нанівець… височенні коноплі, посаджені в горщики просто біля будинку. А за хатою розташовувалася конопляна грядка. Навпроти ж самого обійстя з іншого боку дороги поміж кукурудзою виднілася ціла плантація анаші…

 

Довелося того дня міліціонерам добряче попотіти, щоб зібрати весь кримінальний «урожай». Загалом стражі порядку вилучили 607 стебел коноплі, а ще знайшли 12 підсушених, які вже невдовзі мали надійти споживачам - наркоманам, любителям курнути дурман-зілля. «Урожай» видався на славу, стебла були заввишки понад три метри. Зрозуміло, що їх постійно доглядали, підживлювали добривами, прополювали бур’ян. До осені вони мали б набрати значно більший об’єм.

 

Тепер встановлюється, хто напоумив літніх людей зайнятися злочинним «промислом», обставини справи з’ясовує слідство.

За словами начальника ГУМВС області Павла Кононенка, в краї упродовж першого півріччя викрито 220 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, що на 18 більше, ніж за відповідний період минулого року.

 

Розкрито 77 тяжких та особливо тяжких злочинів, ліквідовано 20 наркопритонів. Знешкоджено 13 міжнародних каналів постачання наркозасобів з Угорщини в Україну, переважно наркотичних синтетичних засобів. Всього з незаконного обігу вилучено понад 162 кг наркотичних засобів та прекурсорів.

 

До кримінальної відповідальності притягнуто 156 осіб. Робота в цьому напрямку продовжується, повідомляє ВЗГ ГУМВС.

 

Іван ГРИЦАН, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 677 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
ПР звинуватила європейську партію в необ'єктивності щодо України
Україна не скоротить викиди парникових газів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Співробітника українського посольства в Ірландії затримали за їзду на авто без двох шин
Ни визы, ни свободные рынки нам пока не светят
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...