«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 04:36:49

Головна » 2009 » Серпень » 3 » Cesaria Evora через скандал так і не приїхала до України



Cesaria Evora через скандал так і не приїхала до України
18:48:03
 
Грандіозним скандалом завершився фестиваль "Свірж", який мав стати найпотужнішим фестивалем в Україні. У організаторів не вистачило грошей, аби довести діло до кінця.

 

Найбільший фестиваль культур народів світу "Свірж", який мав відбутись на Львівщині з тріском провалився. Хоча перший день зовсім не віщував біди.

 

31 липня у Свірж з’їхались справжні цінителі мистецтва в очікуванні на грандіозне дійство, яке мало відбутись на фестивалі. Вже зранку на танцювальній сцені можна було позайматись йогою, опанувати афро-кубинські, чи афро-арабські танці. А вже вдень на фольковій сцені програму відкрив ансамбль корінного співу с. Лагодів. Та все ж головними подарунками для меломанів мали стати рок та головна сцени, на яких мала виступати кагорта справжніх вітчизняних та закордонних зірок.

 

З самого ранку першого фестивального дня народні умільці організували майстер-класи, на яких навчали усіх охочих своєму мистецтву. Спробував себе у новій професії і лідер гурту "От Вінта" Юрко Журавель. Зокрема, він вирізав бога Велеса з дерева та опанував ткацтво.

 

"Використовуючи цілісний стовбур дерева я спробував вирізати скульптуру, - каже Юрко Журавель. - Свого часу в мене був досвід різблення з дерева, я робив карпатські тарілки, тому цікаво повернутись до цього мистецтва. А тим паче, що бог Велес відповідав не лише за домашній побут, а й за мистецтво та музику".

 

На майданчику для майстер-класів також можна було власноруч зліпити горщик, зробити іграшку з підручних матеріалів, "зваляти" намисто, намалювати картину, чи під пильним оком ковалів викувати оригінальну монету.

 

Ближче до вечора, насолодившись майстер-класами, меломани розташувались біля головної сцени, де свій саунд-чек проводила джазова діва Ніно Катамадзе. Аби дістатись до Свіржа вона витратила на поїздку аж два дні.

 

"Любов публіки перекриває усі негативні моменти, які є на фестивалі. Українську культуру я дуже люблю. Навіть маю українську вишиванку та сало, яке подарували друзі", - сказала Катамадзе.

 

Дощ, який пустився за пару хвилин до виступу Ніно Катамадзе, не розігнав публіку, а навпаки розігрів її. Підспівуючи Ніно, українські фани витанцьовували під парасольками та дощовиками. Грузинська співачка за такий щирий прийом, зізнавалась українцям в коханні.

 

"Таких красивих яскравих людей я ще не бачила ніде. Щиро дякую", - сказала на прощання Катамадзе.

 

Музичну естафету на головній сцені перехопив польський гурт "Kroke", після чого свою програму відіграли угорці "Little Cow". Запалив публіку своїми хітами і український гурт"«От Вінта", влаштувавши танці "паровозиком". Після "гвинтів" гру на волинках продемонстрували латвійці "Аулі". Тим часом на рок-сцені свою творчість дарували молоді і вже відомі виконавці. Хед-лайнерами першого дня стали гурти "Юркеш" та "Плач Єремії".

 

Наступний день обіцяв бути не менш грандіозним. Тільки от вже пообіді "техніки" почали розбирати головну сцену.

 

"Ми збираємо головну, рокову та танцювальні сцени, тому що організатори нам не заплатили гроші, - пояснив Сергій Доценко, звукоінженер головної сцени. – Фолькову сцену залишаємо авансом. Перший день ми відпрацювали тільки тому, що любимо Ніно Катамадзе та артистів, які виступали. Але два дні відпрацювати не можемо, бо це дуже збитково".

 

Тим часом учасники "Піккардійської терції", які приїхали на саунд-чек не могли зрозуміти, що діється.

 

"Ми приїхали на саунд-чек, а "звукачі" сказали, що нічого не буде. Вони збирають сцену, - каже Володимир Якимець, вокаліст "Піккарської терції".- Ми свої зобов’язання за контрактом виконали, на фестиваль приїхали, готові виступати. Але, на жаль виступу не буде".

 

Час наближався до відкриття музичної програми на головній сцені, і біля неї збирались шоковані глядачі, які не розуміли, чому артистів і досі немає. Їм ніхто нічого не пояснював. Музична програма розпочалась лише на фольковій сцені. Зрештою до мікрофону піднялась головна організаторка Арміне Габріелян і пояснила, що план проведення фестивалю раптово змінився.

 

"Ми очікували, що на другий день фестивалю приїде 30 тисяч людей, а приїхало 5, - сказала вона. – Ми не можемо покрити витрати технікам та музикантам. Ми зробили все можливе, але третього дня фестивалю не буде".

 

Ситуацію почали рятувати музиканти, які погодились виступати безкоштовно. Зокрема, гурт Mad Heads XL, у якого цього року на фестивалі "Підкамінь" вже була схожа ситуація (гурту не заплатили і вони скасували свій виступ) вирішили відіграти свою програму.

 

"На "Підкамені" була дещо інша ситуація. Організатори наперід знали, що у них не вистачить грошей на наш гонорар, але сказали нам про це лише перед нашим виступом, - розповідає Вадим Красноокий, лідер гурту Mad Heads XL. – А щодо "Свіржу", то ми вирішили відіграти для людей, які зібрались, бо вони ні в чому не винні. А винні вже покарані. Організатори "Свіржа" ніколи більше з такою репутацією не зможуть організовувати якийсь фестиваль".

 

Свій виступ "медхедси" присвятили розвитку фестивального руху в Україні. Хлопці вважають, що невдалий "Свірж" не повинен стати прикладом того, яким має бути фестиваль, але і не має призупинити фестивальний рух.

 

Щодо самого виступу Mad Heads XL, то хлопці запалили публіку так, що навіть відомі молдавські легенди "Здоб ші Здуб", які теж погодились виступити на фестивалі без гонорару, не переплюнули їх. Під українські народні пісні, в обробці "медхедсів" танцювали і дорослі, і малі.

 

Українська легенда Енвер Ізмайлов теж не образився на організаторів, які його навіть не зустріли.

 

"Сказали зі Львова взяти таксі до Свіржа, - пояснив Енвер. – Ну що поробиш таке життя. Нічого смертельного в цьому немає".

 

Закривали музичну програму фестивалю італійці Figli di Madre Ignota та російський гурт "Пелагея".

 

Фестиваль "Свірж", який так яскраво розпочався та так неочікувано завершився, став уроком для усіх, хто збирається організовувати фестивалі, адже до всього треба ставитись з особливою відповідальністю. Сподіємось Mad Heads XL були праві, ситуація зі "Свіржем" не має нашкодити розвитку фестивального руху в Україні.

 

Нагадаємо, що на фестивалі також мали виступити Cesaria Evora, Воплі Відоплясова, Esthetic Education та інші.
 
 
 
Категорія: Скандали | Переглядів: 792 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Погода у Закарпатті та Ужгороді 22 листопада
Уряд ліквідував Держінспекцію по охороні землі
Таїландська авіакомпанія почала приймати на роботу бортпровідників-транссексуалів
Ужгород заклеїли наліпками: "Я ненавиджу це місто"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...